06 Eylül 2017 14:59

'Kendimizi geliştirebileceğimiz bir tatil fırsatı'

15. Gençlik Yaz Kampı'na katılan gençlerden mektuplar...

Paylaş

Cemre Çiğdem

Kuşadası/ Aydın

Bu sene “Geleceğimiz ve Özgürlüğümüz İçin Buluşuyoruz” şiarıyla 15.si düzenlenen Gençlik Yaz Kampı’nda üniversiteli gençler olarak buluştuk. Atölyeler, forumlar, paneller arasında Kocaeli Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencisi arkadaşlarımızla sohbet etmeye başladık.

İLK KAMPTAN İZLENİMLER

Açelya ve Mert’in bu sene ilk kampları. Kampa kadar okul harçlıklarını çıkarmak için yaz tatillerini işte geçirdiklerinden bu kampın kendileri için bir tatil fırsatı olduğunu söylediler. Mert, “Kolektif olarak hem eğlenip hem çalışmak beni sosyal olarak etkiledi.” diyerek giriyor söze. Hayal ettiğinden daha verimli bir tatil geçirdiğini ve kişilerle iletişimin geliştiğini belirtiyor aynı zamanda.

Açelya da Mert’e katılıyor. Kampta her şeyin ortak olması onu çok şaşırtmış; temizlikten yemeğe her şeyin ortaklaşa yapılması çok hoşuna gitmiş. Atölyelerin ve panellerin onu geliştirdiğini de eklemeden geçmiyor Açelya. Biraz çekingen olduğundan çok aktif olamasa da seneye arkadaşlarıyla beraber gelip bu çekingenliği atacağını söylüyor.

Mert, Bülent Falakoğlu'nun yürütücülüğünü yaptığı Politik İktisat Atölyesi’ne katılmış. İktisadın üniversitede öğretilenden farklı ele alınması ilgisini çekmiş. Açelya da Mert’le aynı atölyede. İktisadın çok ilgisini çekmediğini söyledikten sonra Kadın Çalışmaları Atölyesi’ne katılmak istediğini söyledi.

TOPLUMSAL MUHALEFET ATÖLYESİ

Açelya ve Mert kampın dördüncü ve beşinci günü gerçekleştirilen, yürütücülüğünü Kocaeli Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden ihraç edilen akademisyen Doç. Dr. Yücel Demirer'in üstlendiği Toplumsal Muhalefet atölyesine katıldıklarını ve bu atölyede aktif rol aldıklarını belirttiler. Yücel hocamız KHK ile ihraç edilmeseydi Açelya ve Mert’in hocası olacaktı. Kamp sayesinde Yücel hoca ile tanışan arkadaşlarımız akademinin dört duvar arasına sıkışmadığını eklemeden geçmiyorlar. Mert, “Benim için diğer atölyelerden farkı interaktif olmasıydı. Gençliğin sorunlarından çıkarılan konu başlıklarından gruplar oluşturduk. Oluşturduğumuz gruplardaki tartışmalar üzerine raporlar çıkardık ve atölyenin sürekliliğini sağladık.” diyor. Atölye sonucunda çıkan raporlarla beraber Yücel hocayla ortak bir çalışma hazırlayacaklar. Herkes kendi öznel sorunları üzerine çalışmalarını atölye dışına genişletecek.

BİR ARAYA GELİRSEK SORUNLARIMIZI ÇÖZEBİLİRİZ

Kampta belli bölgelerden gelen, farklı yaş gruplarından, işçisi liselisi üniversitelisi bir arada güzel bir hafta geçirdik. Genç arkadaşlarımız kampta açılan Evrensel Basım Yayın standından bir dolu kitapla eve dönecek. Kampta katıldıkları panellerin, forumların ve atölyelerin kendilerini geliştirmeleri yönünde birçok şey kazandırdığını ifade eden Mert ve Açelya bu birikimlerle gençlerin bir araya gelerek sorunlarını çözebileceğini ve bir sonraki kampa da geleceklerini belirterek sohbetimizi bitirdik.


Eşit bir geleceğe atılan adımlar

Seren ELATAŞ

Antalya

Kampın nasıl olduğu, nasıl geçtiği,neler kattığı sürekli konuşuluyordu çevremde. Yazın bu monotonluğundan sıyrılmak adına gittiğim kampta başlarda çekinirken oradaki samimi ortamın ve birlikte yapılan işlerin herkesin eşit olduğu bir geleceğe atılan adımlar olduğunu gördüm.

Her gün yapılan atölye çalışmaları farklı fikirlerin ortak amacı yansıtmasında etkili oldu. Gündemdeki olayların, yaşanılanların politika ve ekonomiden bağımsız olamayacağını Politik İktisat Atölyesi'nde tartıştık. Cinsiyet ayrımı olmadan herkesin eşit haklara sahip olduğunu vurgulayan Kadın Çalışmaları Atölyesi'nde, bilimin ışığında doğru yolu gösteren Evrim Atölyesi'nde ve diğer bütün atölyelerde de kültürün, ekonominin, bilimin, sosyal hayatın bir arada nasıl yürüyeceğini görmüş olduk.

BU DENEYİMİ HAYATA YANSITMAK

Yapılan konserlerde, oynanan oyunlarda güldük, eğlendik. İlk günlerde oluşan tedirginlik bir haftanın sonunda yerini herkesin bir şeyler öğrendiği, paylaştığı samimi bir ortama bıraktı.

Kampta yaşanılanları, deneyimleri hayata yansıtmak elimizde.

Çevremdeki kadınların toplumda gördüğü değerin yetersizliğine, kadınların ezilmelerine artık sessiz kalınmaması gerektiğinin bir kez daha farkına vardım. Edindiğim dostluklar, arkadaşlık ilişkilerimi de güçlendirdi. Herkesle eşit olduğumu bilmek, yaptığım işlerde kendimi daha iyi ifade etmemi sağladı. Kamp bu bilincin oluşmasında bir adım oldu benim için.

 

ÖNCEKİ HABER

Hakim Savcılar Lojmanları'nda silah sesleri

SONRAKİ HABER

Kapitalizme inat sosyalizme yaraşır bir hafta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...