06 Eylül 2017 07:58

Ağustos ayında 27 kadın öldürüldü

Ağustosta 27 kadın öldürüldü, 26 çocuk istismara uğradı, 4 kadının yaşam tarzına saldırıldı. Kadın cinayetlerinde şüpheli ölümler dikkat çekti.

Paylaş

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Ağustos ayında 27 kadının öldürüldüğünü açıkladı. Ağustos ayındaki cinayetlerin büyük bölümünün şüpheli ölümler olduğuna dikkat çeken platform açıklamasında “Kadınlar dere kenarlarında, sokaklarda, evlerinde işkencelerle öldürülmüş şekilde bulunuyor. Öldürülen bu kadınların failleri belli değil. Ağustos ayında kadın cinayetlerinin yarısından fazlasını yani, %63’ünü şüpheli ölümler oluşturuyor. Bu durum kadın cinayetlerindeki vahşetin bir başka boyutta korkunçluğunu gözler önüne seriyor” ifadeleri kullanıldı. 

Kadınların %22’sinin boşanmak istediği için, kendi hayatlarına dair karar vermek istedikleri için öldürüldüğünü belirten Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, kendi hayatlarına dair karar vermek isteyen kadınların yine en yakınları tarafından işkence edilerek öldürüldüğünü belirtti. Yine açıklamaya göre öldürülen kadınların %26’sı ateşli silahla %30’u kesici aletle öldürüldü. Kadın cinayetinin en çok yaşandığı iller ise sırasıyla Antalya, İzmir, Konya, Mersin ve Denizli oldu. Açıklamada devlete çağrıda da bulunulurken “Devlet kadın cinayetlerindeki artan bu vahşete karşı harekete geçmeli, öldürülen kadınların faillerini bulmalı, açığa çıkarmalıdır” denildi.

26 ÇOCUK İSTİSMARA UĞRADI

Yine rapora göre ağustos ayında 6 çocuk tecavüze uğradı, 20 çocuk taciz edildi. İstismara uğrayan çocuklardan 1’i engelliydi. 1 çocuk zorla evlendirilmek üzere kaçırıldı. Kocaeli’nin Körfez ilçesinde 12 yaşındaki kız çocukları kaçırılan aile, çocuklarının evlendirilmek için bir aile tarafından alıkonulduğunu söyledi.

4 KADIN KIYAFETİ BAHANE EDİLEREK SALDIRIYA UĞRADI

Açıklamada dikkat çeken bölümlerden biri de bu ay 4 kadının kıyafeti bahane edilerek saldırıya uğraması oldu. 

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Türkiye'de kimse hakkında giydiği şorttan dolayı adli soruşturma yapılmıyor” şeklinde konuşmuştu. Kadınlara kıyafet bahanesiyle saldırılar raporda şu şekilde özetlendi:

“- İstanbul Eminönü'nde Ç.S isimli genç kadın, bindiği taksi dolmuş şoförü tarafından ‘Arap kafile binecek’ denilerek araçtan indirilmek istendi. Araçtan inmek istemeyen Ç.S taksi şoförü tarafından kıyafeti bahane edilerek, şort giydiği için hem sözlü tacize uğradı hem de darp edildi. Bunun üzerine polisi arayan Ç.S. polisin olay yerine 56 dakika sonra geldiğini ve polis gelene kadar şoförün kaçtığını belirtti. Şikayetçi olmak için karakola gittiğinde karakolda nöbetçi olarak bulunan komiser ifade almak istemedi. 

- 9 Ağustos’ta Esenyurt'taki evinden çıkarak ablasının evine giden P. Ö. yolda tacize uğradı. P.Ö.’nün tacize tepki göstermesi üzerine saldırgan bu sefer de “Kıyafetine bak!” diyerek kadını dövmeye başladı. Saldırgan adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı. 

- İzmir'de kendilerini taciz eden motosikletli iki saldırganı şikayet ettikleri polisin fiziki saldırısına uğrayan Derya Kılıç (19) ve Seray Gürer (22) ile ilgili soruşturma başlatıldı. Motosikletli saldırgan O.G.'den sonra kendisine şikayette bulunan Derya Kılıç'ı darp eden polis memuru Orhan Yarcel de tutuklandı. Orhan Yarcel, avukatının itirazı üzerine iki gün sonra tahliye edildi.  

- İstanbul'da bir minibüste şort giydiği için üniversite öğrencisi Asena Melisa Sağlam'a saldıran Ercan Kızıltaş yargıç karşısına çıktı, savunmasında tahrik edildiğini öne sürerken ‘Oruçluydum, cinsel bir amaçla saldırmadım’ dedi. Mahkeme, sanığın tutukluluğuna devam kararı verdi” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dünyanın en zor kayasına tırmandı

SONRAKİ HABER

Akıncı Üssü davası yeniden başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa