05 Eylül 2017 11:47

Gazeteciler üzerindeki baskı artarak sürüyor

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, ağustos ayında gazetecilere yönelik hak ihlallerinin artarak devam ettiği ve 14 gazetecinin tutuklandığı belirtti.

Paylaş

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) ağustos ayında gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporunu kamuoyuyla paylaştı. Kürtçe ve Türkçe yapılan açıklamada, ağustos ayında gazetecilere yönelik hak ihlallerinin artarak devam ettiği ve 14 gazetecinin tutuklandığı dile getirildi. Kürt gazetecilere yönelik baskılara da dikkat çekilen açıklamada tek Kürtçe yayın yapan Rojava Medya gazetesinin kapatıldığı ifade edildi.

 

‘180 GAZETECİ İÇERİDE’


Türkçe açıklamayı okuyan Gazeteci Sibel Yükler, Türkiye’de gazetecilere yönelik hak ihlalleri ve baskıların her geçen gün arttığını belirterek, “Bu ay 14 gazeteci tutuklandı. Dünyada ağır hak ihlalleri yaşanan ülkelerde bile bir yılda yakalanmayan sayıdan çok daha fazla gazeteci Türkiye’de bir ayda yakalandı. Gazeteci yakalamak rutin bir hal aldı. Dünya liderleri artık Türkiye’de gazetecilere yönelik yaşanan hak ihlalleriyle, cezaevindeki gazetecilerin durumlarıyla ilgilenmiyorlar. Onlar şu anda Türkiye’de tutuklanan kendi vatandaşı olan gazetecilerle ilgilidirler. Onların serbest bırakılmaları için diplomatik inisiyatif kullanıyorlar. Kimi çağrı yapıyor, kimi telefona sarılıyor. Bu durum hem sakat ve hem de kabul edilir bir durum değildir. Uluslararası yasalar karşısında gazeteciler hepsi eşittir. Dolayısıyla çağrılar, telefonlar, diplomatik baskılar Türkiye’de gazetecilere yönelmiş baskıları ortadan kaldırmak için kullanılmalı. Mevcut tarih itibarı ile Türkiye’de 180 gazeteci, gazetecilik yaptıkları için zindanda. Bu tablo iktidar için utanılacak bir durum olarak görülmesi gerekirken tersine iktidar bunu kendi başarı hanesine not düşüyor. Buna rağmen biz tekrar ifade edelim. Gazetecilik suç değildir ve biz gazeteciyiz” dedi.


‘DEVLET BU TUTSAKLIKTAN KURTULMALI’


Yaşanan tablonun gazeteciliği bitiremeyeceğini söyleyen Yükler, “Türkiye’de tek Kürtçe günlük gazeteye olan tahammülsüzlük bu ay tam dorukta kendini ortaya koymuş ve Kürtçe günlük Rojeva Medya gazetesini kapatmıştır. Kadın özgürlüğüne ve Kürt kadın gazeteciliğine olan düşmanlık Gazete Şujîn’ı ve genel anlamda Kürt basın özgürlüğüne olan tahammülsüzlük ve düşmanlık da dihaber ajansını kapatmıştır. Bu Türkiye’de gelmiş geçmiş tüm devlet ve hükümetlerin handikabıdır. Ayaklarındaki prangadır. Zindandaki gazetecilerden çok daha fazla devlet ve iktidarın bu tutsaklıktan kurtulması gerekir. Bunun içindir ki “Gazetecilere Özgürlük” devlet ve iktidarların mevcut prangalarından kurtulmasıdır” dedi.
Özgür Gazeteciler İnisiyatifinin ağustos ayı gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporunda ise şunlara yer verildi: “180 gazeteci cezaevinde. 30 gazeteci gözaltına alındı. 14 gazeteci tutuklandı. 2 gazeteci tahliye edildi. 4 haber sitesi 14 sefer BTK tarafından engellendi. 3 basın kuruluşu kapatıldı. 14 gazeteci yargılandı. 1 gazetecinin pasaportuna el konuldu, yurt dışı yasağı getirildi. Günlük Kürtçe yayın yapan bir gazete yayın hayatına başladı. Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da1 gazeteci öldürüldü.” (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bayramdan sonra direnişe devam

SONRAKİ HABER

'Zehirli yumurta Türkiye'de de var' iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...