14 Ağustos 2017 14:43

‘İsveç ve AB, Erdoğan’a daha güçlü tepki göstermeli’

İsveç Yeşiller Milletvekili Stefan Nilsson, hükümet uygulamalarının Türkiye’nin diktatörlüğe doğru yol aldığını gösterdiğini söyledi.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Bir vatandaşı, insan hakları savunucularının Büyükada toplantısı gerekçesiyle tutuklanan, bir diğeri yine Türkiye’nin talebiyle Interpol tarafından İspanya’da tutuklanan İsveç, Türkiye yönetimi ile ilişkileri tartışıyor. 

İsveç’te Çevre Partisi Yeşiller Milletvekili Stefan Nilsson, Erdoğan ve AKP Hükümeti’nin uygulamalarının Türkiye’nin diktatörlüğe doğru hızla yol aldığını gösterdiğini belirtti ve İsveç ve Avrupa Birliği’nin Erdoğan’a karşı daha güçlü tepki göstermesi gerektiğini söyledi.

İsveç Hükümeti’nin küçük ortağı Çevre Partisi Yeşiller Milletvekili Stefan Nilsson Evrensel’e açıklamalarda bulundu.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra AKP ve Erdoğan’ın muhalefete yönelik tasfiye hareketi başlattığını, HDP milletvekilleri, gazetecileri ve 50 bine yakın kişiyi hapsettiğini hatırlatan Nilsson, ”Bunlar kabul edilemez. İsveç Hükümeti, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi aracılığıyla Türkiye’de insan hak ve özgürlükleri için mücadele eden, hukuk devletinin ilkelerini savunan  kuruluşlara olan desteğini arttıracaktır” dedi.

‘TÜRKİYE DİKTATÖRLÜĞE GİDİYOR’

Türkiye’ye yönelik bakışta koalisyon hükümeti içinde birlikte yer aldıkları Sosyal Demokrat İşçi Partisi ile aralarında görüş birliği olduğunu söyleyen Nilsson, “Türkiye’nin adım adım diktatörlüğe doğru yol aldığını gözlemliyoruz. Bu gidişatı durdurabilmek için İsveç, Avrupa Birliği bünyesinde Erdoğan’a baskı yapmak için girişimde bulunuyor. Ama bunu yeterli bulmuyorum. İsveç Hükümeti ve Avrupa Birliği, Erdoğan ve AKP Hükümeti’ne daha güçlü tepki göstermeli” şeklinde konuştu.

Nilsson, buna paralel olarak Türkiye’deki muhalefet ve demokrasi güçlerini, medya kuruluşlarını moral ve ekonomik olarak desteklemenin önemine vurgu yaptı. 

İSVEÇ VATANDAŞLARI TÜRKİYE’DE TUTUKLU

İstanbul Büyükada’da toplantı yaparken aralarında İsveç Vatandaşı Ali Ghavari’nin de bulunduğu 10 insan hakları savunucusunun tutuklanmasına İsveç’in Almanya’ya kıyasla daha yumuşak bir tepki göstermesini nasıl yorumladığı sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Dışişleri Bakanı Margot Wallström’ün iki hafta önce güçlü bir tepki gösterdiğini düşünüyorum. İsveç  daha güçlü bir tavır koyabilmek için Almanya ile birlikte hareket etmeyi kararlaştırdı. Ama bu konuyu daha yakından takip edeceğim.”

Nilsson, İspanya’nın Türkiye tarafından Interpol aracılığıyla aranan İsveç vatandaşı Yazar Hamza Yalçın’ı tutuklanmasına ”Bir Avrupa Birliği üyesi ülkenin İsveç vatandaşı bir kişiyi Türkiye’nin talebine uyarak tutuklanması düşünülemez. Tersten alırsak İspanyol vatandaşı birini İsveç tutuklayabilir mi? Bu tuhaf bir şey” diyerek tepki gösterdi.

DAYANIŞMA MESAJI

Türkiye’de çok karanlık bir tablonun olduğunu söyleyen Nilsson, “Ama ‘Karanlığın en zifiri olduğu an, aydınlığa en yakın olan andır’ şeklinde bir deyim var. Türkiye’deki aydınlar, gazeteciler ve insan hakları savunucuları umutlarını yitirmemeli. Ben onların yapıcı mücadele biçimleri geliştirerek demokrasi mücadelesini, hukuk devletinin prensiplerini sürdüreceklerine inanıyorum. Biz de İsveç olarak onları desteklemek için elimizden geleni yapacağız” diyerek dayanışma mesajı verdi.

ÖNCEKİ HABER

Beyaz Saray: Trump ırkçıları da kınıyor

SONRAKİ HABER

Yüksel Caddesi 279. gün: Acun Karadağ ve 2 kişi gözaltında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa