6 Ağustos 2017 13:03

BM Güvenlik Konseyinde Kuzey Kore’ye en sert yaptırım kararı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), ABD tarafından hazırlanarak konseye getirilen, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne (Kuzey Kore) yönelik yeni yaptırımları içeren karar tasarısını 15 üyenin lehte oyuyla dün kabul etti. Kararda, Kuzey Kore’nin en önemli gelir kaynaklarından kömür, demir, kurşun ile deniz ürünleri ihracatına yasak konulması ve ülkenin yaklaşık 3 milyar dolar olan toplam ihracat gelirlerinin üçte bir oranında azaltılması hedefleniyor.

‘EN ZORLAYICI YAPTIRIMLAR’

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, füze programı nedeniyle Kuzey Kore’ye yeni yaptırımlar uygulanmasını kabul etti. Kabul edilen yeni yaptırımlar, bu ülkeye ihracatı yasaklıyor ve yapılabilecek olan yatırımları da sınırlıyor. ABD’nin BM Büyükelçisi Nikki Haley, karar toplantısı sonrası, “Bunlar bir nesildir herhangi bir ülkeye uygulanan en zorlayıcı yaptırımlar” açıklamasını yaptı. Haley, bu aşamadan sonra artık Kuzey Kore’nin karar vermesi gerektiğini savundu. Yeni uygulanacak yaptırımların Kuzey Kore liderliği üzerinde önemli etkileri olacağını dile getiren Haley, Kuzey Kore’den kıtalararası füze denemelerine son vermesini ve tüm nükleer faaliyetlerinden geri dönüşü olmayacak şekilde vazgeçmesini istedi.

‘YAPTIRIMLARIN MALİYETİ 1 MİLYAR DOLAR’

ABD Başkanı Donald Trump da Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, yeni yaptırımların Kuzey’e maliyetinin 1 milyar dolar olacağını ifade etti.

İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Ryvroft da “Kuzey Kore artık sadece bölgeye değil tüm dünyaya karşı bir tehdit” dedi. Rycroft, yaptırımlar aracılığıyla Kuzey Kore’nin demir, kömür, kurşun ve deniz ürünleri ihracını yasakladıklarını belirterek, Kuzey Kore’nin bu kalemlerden gelen ihracat gelirlerini fakir halka vermek yerine illegal nükleer faaliyetlere yatırdığını ileri sürdü.

Kuzey Kore 2006 yılından beri uygulanan BM yaptırımlarına rağmen nükleer faaliyetlerini ara vermeden sürdürüyor. Temmuz ayı içerisinde iki kez kıtalararası balistik füze denemesi gerçekleştiren Pyongyang, ABD’yi vurabilecek kapasiteye ulaşıldığını açıklamıştı.

ABD: YAPTIRIMLAR İYİ

BBC’nin haberine göre Filipinler’in başkenti Manila’da düzenlenecek Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği toplantısı ise ABD ve Kuzey Kore dışişleri bakanlarını aynı çatı altında bir araya getirdi.

Pyongyang’ın nükleer programının ana başlıklardan biri olacağı buluşmada, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yong-ho arasında ikili bir görüşme planı olmadığı açıklandı. Dışişleri Bakanı Tillerson, Güney Koreli meslektaşı Kang Kyung-wha ile görüşmesi sırasında yaptığı açıklamayla yaptırımlar, “iyi bir sonuç” olarak değerlendirdi.

EN ÖNEMLİ GELİR KAYNAKLARI

Kömür ve maden cevheri gibi materyallerin Çin’e satışından elde edilen nakit, ülkenin elindeki kısıtlı sayıdaki nakit kaynaklarından biri.

Yapılan hesaplar ülkenin her yıl 3 milyar dolar değerinde mal ihraç ettiğini ortaya koyuyor. Getirilen yaptırımların da bu ticaretin 1 milyar dolarlık kısmını ortadan kaldırabileceği belirtiliyor.

ÇİN DE DESTEK VERDİ

Kuzey Kore’nin uluslararası alandaki tek müttefiki konumundaki Çin, bu yılın başında, Pyongyang üzerindeki baskıyı artırmak amacıyla kömür ihracatını askıya almıştı. BM Güvenlik Konseyi’ndeki oturumda Çin de, yaptırımların lehine oy kullandı.

Çin’in BM Daimi Temsilcisi Liu Jieyi ise kararın oybirliği ile alınmasının önemine işaret ederek, kimsenin Kore yarımadasında nükleer silah istemediğinin görüldüğünü dile getirdi. Liu, yaptırımların amacının Kuzey Kore halkına zarar vermek olmadığını da vurgulayarak, amacın yarımadadaki nükleer faaliyetlerin durdurulması olduğunu kaydetti.

BEYAZ SARAY: YAPTIRIMLARI TAKDİRLE KARŞILADIK

ABD Yönetiminden yapılan yazılı açıklamada, Kuzey Kore’nin tehdit teşkil eden ve istikrarsızlığa yol açan faaliyetlerine karşı ekonomik ve siyasi baskının artırılacağı belirtildi.

Açıklamada, “Başkan Trump, BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK), son balistik füze denemesine yanıt olarak Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımları ağırlaştıran yeni kararını memnuniyetle karşıladı. Başkan, Çin ve Rusya’nın bu kararın geçirilmesindeki desteklerini takdirle karşıladı” ifadesi kullanıldı.

ÇİN DİYALOG ÇAĞRISINI YİNELEDİ

BM Güvenlik Konseyi’nin yaptırım kararını destekleyen Çin’in Dışişleri Bakanı Vang Yi ise, taraflara sorunun çözümü için diyalog çağrısını yineledi. Vang, Filipinler’in başkenti Manila’da konuyla ilgili açıklama yaptı. Kore Yarımadası’ndaki nükleer sorunun diplomatik kanallardan diyalog ve müzakere yoluyla çözülmesinin önemine işaret eden Vang, “Kuzey Kore’ye yaptırım uygulanması gerekli ancak nihai hedef bu değil” dedi.

ABD, Kuzey Kore, Rusya, Japonya, Güney Kore ve Çin’in dahil olduğu ‘Altılı Görüşmeler’e geri dönülmesini isteyen Vang, Pyongyang’ın nükleer faaliyetlerini, Washington’un ise bölgedeki müttefikleri Japonya ve Güney Kore ile askeri tatbikatlarını eş zamanlı durdurmasını içeren önerinin yarımadadaki tansiyonu düşürerek tarafların tekrar müzakere masasına oturmasını sağlayacak tek gerçekçi yol olduğunu kaydetti. Vang, “Bizim önerdiğimiz çift taraflı askıya alma formülü, Kore Yarımadası’ndaki nükleer sorunun çözümünde halen tek gerçekçi çözüm yolu” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)

Evrensel'i Takip Et