04 Ağustos 2017 13:06

Rusya soruşturması Trump’ın yakın çevresine uzanıyor

Rusya'nın ABD başkanlık seçimlerine müdahale ettiği yönündeki iddialara dair açılan soruşturma kapsamında büyük jüri oluşturuldu.

Paylaş

Özel savcı olarak atanan Federal Soruşturma Dairesi (FBI) Eski Başkanı Robert Mueller’in Rusya’nın ABD başkanlık seçimlerine müdahale ettiği yönündeki iddialarla ilgili açtığı soruşturma kapsamında büyük jüri oluşturuldu.

Wall Street Journal ve Reuters’ın yayımladığı haberlere göre, büyük jürinin oluşturulması soruşturmanın da hız kazandığını ve kapsamının genişletilmeye başlandığını gösteriyor.

Reuters, oluşturulan büyük jürinin Başkan Donald Trump’ın oğlu Donald Trump Jr ile Rus yönetimiyle bağlantılı olduğu iddia edilen Avukat Natalia Veselnitskaya arasında haziran 2016’da yapılan toplantıyla ilgili daha fazla bilgi ve belge temin etmek için celp gönderdiğini duyurdu.
Trump Jr, Haziran 2016’da babasının seçimlerdeki rakibi Demokrat Aday Hillary Clinton ile ilgili zararlı bilgilere sahip olduğu ve Kremlin ile bağlantıları bulunduğu iddia edilen Rus Avukat Veselnitskaya buluşma önerisine onay verdiğini gösteren elektronik postaları yayımlamıştı. Trump, oğlunun masum olduğunu söylemişti.

ABD’de Rusya’nın başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddialarıyla ilgili Kongre ve FBI nezdinde açılmış farklı soruşturmalar yürütülüyor.
Gerek Trump gerekse de Rusya yönetimi, söz konusu iddiaları defalarca yalanladı. Trump, Mueller’in açtığı soruşturmayı da “cadı avı” olarak nitelendirdi.

SENATODAN TRUMP KARŞITI ÖNLEMLER

ABD Senatosu, Trump yönetiminin hiçbir önemli yasa teklifini onaylamadan yaz tatiline girdi. Senato, Başkan Donald Trump’ın yasama tatili süresince memnun olmadığı yetkilileri görevden almasının ve yeni atamalar yapmasının da önünü kesti.
Senato 100 üyesinin tamamının oy birliğiyle, başkanın yeni atamalar yapması halinde “pro-forma oturumu” denilen yönteme başvurulmasını kabul etti.
Normal koşullarda Senatonun yaz tatili ağustos ve kısmen eylül aylarını kapsıyor. Ama bu kararla, başkanın bir atama yapması halinde Senato açıkmış gibi toplanarak oylama yapacak. Bu da Senato’nun Başkan Trump’ı denetim altına alarak, özellikle memnun olmadığı Adalet Bakanı Jeff Sessions’u Senato onayını almadan değiştirmesini engelleme hamlesi olarak değerlendiriliyor. Başkan Trump kendi atadığı Adalet Bakanı Jeff Sessions’ı, Rusya-Trump ilişkileri konulu soruşturmaları yönetme yetkisini kullanmadığı için sert bir şekilde eleştirmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Venezuela Devlet Başkanı Maduro’dan Meksika’ya ağır sözler

SONRAKİ HABER

Brezilya’da meclis Temer’i korumaya aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...