04 Ağustos 2017 11:09

Rakka’dan Stockholm Onur Haftası’na sevgi mesajı

Rakka’nın IŞİD'den alınması operasyonu içerisinde yer alan TQILA adlı grup, Stockholm’de düzenlenen Onur Haftası’na sevgi mesajı yolladı.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Rakka’nın IŞİD'den alınması operasyonu içerisinde yer alan TQILA (The Queer Insurrection and Libaration Army, Eşcinsel İsyan ve Kurtuluş Ordusu) adlı grup, Stockholm’de düzenlenen Onur Haftası’na sevgi mesajı yolladı.

İsveç Haber Ajansı TT’nin abonelerde geçtiği haber ve görselde TQILA’nın dört mensubunun Rakka’da delik deşik olmuş bir duvara yazılan ”İnsanın istediğini sevebilmesi savaşmaya değer.  Rakka’dan Stockholm Onur’a sevgiler” mesajının önünde gökkuşağı bayrağı açtıkları görülüyor.

Geçtiğimiz hafta Rojava’da Kürt güçleriyle birlikte savaşan bir grup gönüllünün kısa adı TQILA olan ilk LGBT askeri birliğini kurduğu ve Rakka’nın IŞİD çetelerinden arındırılması operasyonuna katıldığı uluslararası medyada yer almıştı.

Suriye Demokratik Güçleri’nin resmi olarak böylesi bir grubun olmadığını açıklaması TQILA’nın varlığı ve haberin doğrululuğunu tartışmalı  hale getirmişti. Bu açıklamanın ardından TQILA, varlığı konusunda ısrarcı oldu. Ancak resmi bir grup olmadığını çünkü SDG içinde yer alan Uluslararası Devrimci Halk Gerilla Güçleri’nin (IRPGF) bünyesinde savaştığını açıkladı. 

İsveç Devlet Televizyonu’nun görüşlerine başvurduğu uzmanlar, böylesi bir grubun var olduğu ancak yabancı gönülüler içinde yer alan az sayıda kişi tarafından oluşturulduğunu söylüyorlar. 

Kobanê Direnişi sırasında ve sonrasında pek çok kez Rojava'da bulunan ve DAİŞ çetelerine karşı verilen direnişi yakından izleyen İsveçli gazeteci Joakim Medin, günlük yayımlanan ETC gazetesinde TQILA'nın varlığını ve Demokratik Suriye Güçleri ile birlikte Rakka'nın özgürleştirilmesi hamlesine katıldıklarını doğruladı.

'ÖZGÜRLÜK İÇİN YAŞAMIMIZI FEDA ETMEYE HAZIRIZ'

ETC'ye açıklamalarda bulunan ve güvenlik nedeniyle adını açıklamayan TQILA'nın kollektif sözcüsü, ”Biz eşcinsellerin de mücadelede yer alması gerektiğini düşünüyoruz. Baskılara karşıyız ve yaşamımız boyunca baskılarla karşılaştık. Halkın bizleri sadece kimliğimizle değil özgürlük için yaşamlarını feda etmeye hazır devrimciler olarak görmesini umuyoruz” dedi.

TQILA içinde yer alanlardan bazılarının uzun süreden beri Rojava'da bulunduğunu söyleyen sözcü, ”Şu anda Rakka'dayız ve IŞİD'e karşı operasyonlara katılıyoruz. Şiddetli çatışmalara katıldık, pusularla karşılaştık, mayınları temizledik, bombalı, insansız hava uçaklarının ve intihar eylemcilerinin saldırılarına uğradık” şeklinde konuştu.

Gazetede yer alan makalede, çok iyi İngilizce konuşan sözcünün TQİLA içinde yer alanların hangi ülkelerden geldiğini güvenlik nedeniyle açıklamadığı, ancak doğu ve batıdan geldiklerini söylemekle yetindiği belirtildi.

'ROVAJA TÜM İNSANLIĞIN KURTARILMASININ İLK ADIMIDIR'

Kuzey Suriye'deki askeri başarıların Kürtlerin özerkliklerini güçlendirdiğini ve DAİŞ çetelerine karşı savaşımlarının Kürtlerin ideolojisini yaygınlaştırdığını söyleyen sözcü, ”Biz milliyetçilik, faşizm ve dini köktenciliğe karşı bir devrimin gerekliğine inanıyoruz. Rojava bir laboratuar ve tüm insanlığın kurtarılmasının ilk adımıdır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Başbakan: Yazdan sonra gündemimiz ekonomi

SONRAKİ HABER

22 işçinin işten atıldığı Akkim'de baskılar artıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...