02 Ağustos 2017 17:02

Tanrıkulu: OHAL, insan haklarını ihlal etmenin zemini

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, OHAL'in insan haklarını ihlal etmenin zemini haline getirildiğine dikkat çekti.

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 15 Temmuz sonrası ilan edilen OHAL'in insan haklarını yansımasını raporlaştırdı. OHAL'in insan haklarını ihlal etmek için zemin olarak kullanıldığı belirtilen raporda, cezaevlerinde kapasitelerin üzerinde tutuklu olduğuna, FETÖ ile alakası olmayan insanların tutuklandığına ya da kamu görevinden ihraç edildiğine dikkat çekildi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 15 Temmuz Darbe Girişimi'nin İnsan Haklarına Yansıması ile ilgili rapor yayınladı. Tanrıkulu, raporunda OHAL'in insan haklarını “sistematik” biçimde ihlal eden bir zemin haline geldiğini ifade ederek, “FETÖ ile ilgisi bulunmayan vatandaşların, özellikle AKP’ye muhalif olan toplumsal kesimlerin, bu mücadele bahane edilerek ve OHAL ile öngörülmeyen yetkileri kullanılarak mağdur edilmeleridir” dedi.

Darbe girişimi sonrasında işkence ve kötü muamele ile ilgili başvurular olduğunu açıklayan Tanrıkulu, “TBMM insan haklarını inceleme komisyonuna çok sayıda işkence iddiası başvurusu yapıldı. OHAL KHK’leri ile yüz binin üzerinde kamu görevlisi kamu görevinden açığa alınmış veya kamu görevinden ihraç edildi. Gerekli adli tahkikat süreçleri yapılmadan, suça karışmış kişiler kadar suç ile hiç ilgisi olmayan kişilerin kesin ihraç edilmeleri ile masumiyet karinesi çiğnendi” diye dikkat çekti. 

Tanrıkulu, FETÖ ile alakası olmayan insanların da ihraç listelerine yazıldığını ifade ederek, “Sol değerlere sahip olduklarını inkar etmeyen Semih Özakça ve Nuriye Gülmen’in, gözaltına alınan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şube Başkanı Avukat Taner Kılıç’ın 'FETÖ’cü olduğunu' iddia etmek, bu yapılanmayla mücadelenin gereken ciddiyeti taşımaktan uzak olduğunu ortaya koymaktadır. İşinden edilen Veli Saçılık’ın sokak ortasında kurşuna dizilir gibi plastik mermilere hedef yapılması  FETÖ ile mücadele bağlamında değerlendirmek mümkün değildir” diye belirtti.

CEZAEVLERİ DOLDU

Son 10 yıldı tutuklu ve hükümlü sayısının yüzde 117,7 artarak,  200 bine yaklaştığı bilgisini paylaşan  Tanrıkulu, “Darbe girişiminden sonra 'FETÖ' iddiasıyla 42 bin 83 kişi tutuklandı” dedi. Tanrıkulu cezaevlerinde kapasitenin üzerinde insanın yatırıldığını, yemek ve barınma koşullarının uygun olmadığını belirterek, “Adalet Bakanlığı cezaevlerinde ‘işkence’, ‘kötü muamele’ nedeniyle hakkında soruşturma açılan personel sayısına ilişkin verilen soru önergelerini yanıtlamamaktadır” dedi

MADDE MADDE İHLALLER

Tanrıkulu, raporunda insan hakları ihlallerini madde madde şöyle sıraladı:

- KHK ile liste usulü ihraç, Anayasa’nın 121, 129 ve 130. maddelerine aykırılık taşımaktadır. Nitekim OHAL’in gerekli kıldığı konularda KHK çıkarılabilmektedir. Savunma hakkı tanınmadan kamu görevlilerine disiplin cezası verilememesi mümkün olmayıp, bu gibi yaptırımların yargı denetimi dışında tutulması mümkün değildir.

- KHK ile tesis edilen kamu görevinden çıkarma işlemleri için açılan davalarda incelenmeksizin red kararları verilmesi hukuka aykırılık teşkil etmektedir.

- Hak arama özgürlüğü, savunma hakkı, masumiyet karinesi, adil yargılanma hakkı etkili başvuru yolu ihlal edilmiştir.

-Ayrımcılık yasağı, Anayasa 10. maddesindeki kanun önünde eşitlik hakkı, AİHS’in 14. maddesindeki ayrımcılığa uğramama hakkı, İLO’nun 111 sayılı iş ve meslekte ayrım görmeme hakkı bağlamında ihlal edilmiştir.

- Din ve vicdan özgürlüğü hakkı Anayasanın 24. maddesi ile AİHS’in 9. maddesi bağlamında ihlal edilmiştir.

- Düşünce ve kanaat özgürlüğü hakkı, ifade özgürlüğü Anayasanın 25. maddesi ile AİHS’in 10. maddesi bağlamında ihlal edilmiştir. Binlerce kamu görevlisinin sosyal paylaşımlarındaki eleştiriler nedeni ile ihraç edildiği iddia edilmiştir.

- Örgütlenme özgürlüğü  ihlal edilerek, binlerce kamu görevlisi sendikal haklarını kullandıkları için ve bu temelde muhalefet ettikleri için ihraç edildiği ileri sürülmüştür.

- Özel hayata saygı hakkı, çalışma hakkı, toplanma ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı, seyahat özgürlüğü hakkı, mülkiyet hakkı mal varlıklarına el konulması suretiyle Anayasanın 35. maddesi bağlamında ihlal edilmiştir. (Ankara/ EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kadıköy'de eylem: Suriçi'ne sahip çıkalım

SONRAKİ HABER

Şengal Katliamı: Mezopotamya’yı karanlığa gömme çabası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...