27 Mayıs 2017 02:17

Sendikacıya, fabrikaya yaklaşamama cezası

Çerkezköy’de Beks Çorap ve İç Giyim AŞ’de örgütlenme yürüten Öz İplik-İş Trakya Bölge Başkanı Mehmet Çakır’ın fabrikaya yaklaşması yasaklandı.

Paylaş

Derya DURSUN
İstanbul

Tekirdağ Çerkezköy’de kurulu bulunan Beks Çorap ve İç Giyim AŞ’de örgütlenme çalışmaları yürüten Öz İplik-İş Sendikasının  Trakya Bölge Başkanı Mehmet Çakır’ın fabrikaya yaklaşması mahkeme tarafından yasaklandı. 

Patronun şikayeti üzerine, Çerkezköy Sulh Ceza Hakimliği Çakır’ın fabrikaya 100  metreye kadar yaklaşmamasına karar verdi. Karara tepki gösteren sendika, mahkemenin sendikaya üye olduğu için baskı gören ve işten atılan işçilerle ilgili neden bir karar almadığını sordu. 

Beks Çorap fabrikasında çalışan işçiler kötü çalışma koşulları ve düşük ücretlere karşı bir süredir Öz İplik-İş Sendikasında örgütleniyordu. Örgütlenmeden haberdar olan patron ilk olarak işçilere baskıya başladı. Bugüne kadar sendikaya üye olan 30 işçi işten atıldı. İşten atılan işçiler sendikayla birlikte fabrika önünde vardiya çıkışlarında eylem yapınca fabrika çevresindeki duvar yükseltildi. Daha önce fabrika dışında duran servisler ise fabrika içine girmeye başladı. 

PATRON ŞİKAYET ETTİ MAHKEME KARAR VERDİ

Her şeye rağmen içerideki işçilerle sendikanın irtibatını kesemeyen patron direnen işçiler ve Çakır hakkında iş ve çalışma hürriyetini bozdukları iddiasıyla şikayetçi oldu. 2 aydır işçilerin uğradığı baskılar için hiçbir işlem yapılmazken patronun şikayeti hemen işleme alındı. Emniyet müdürünün talimatıyla gözaltına alınan işçiler ve Çakır savcılığa çıkarıldı. Sulh Ceza Hakimliği 23 Mayıs’ta Çakır’ın fabrikaya yaklaşmasını yasakladı. 

SENDİKADAN TEPKİ 

Öz İplik-İş yaptığı açıklama ile mahkemenin kararına tepki gösterdi. Aylardır anayasal haklarını kullanan işçilerin uğradığı hukuksuzluklara hiçbir işlem yapılmadığına dikkat çekilen açıklamada, “Yapılan işin doğası gereği örgütlenmek için üyelerinin, işçilerin hakkını aramak için fabrika önüne gitmek durumunda olan Trakya Bölge Başkanımız Mehmet Çakır’a yargı tarafından fabrikaya 100 metre yaklaşmama cezası verildi. Tarihte böyle bir karara rastlanmamıştır. Bu akıllara zarar bir karardır. Bu karar ile örgütlenme özgürlüğünün önüne bir set çekilmiş, sendikalaşma özgürlüğü açıkça engellenmiştir” dendi. 

“Aynı mahkemeden sendikaya üye olduğu için işlerinden tazminatsız atılan ve ücretleri ödenmeyen işçiler için de karar vermesini beklerdik” denilen açıklamada şöyle dendi: “İşveren yetkililerinden bu masum insanların haklarını soran bir kararın da çıkmasını isterdik. Adaletinin mazlumlarını yanında olmasını isterdik.  Ama olmadı. Masumları savunanlar cezalandırılmak isteniyor. Biz bu karara itiraz ediyoruz. İtiraz hakkımızı kullanacak olmakla birlikte, bu kararı verenlere de birilerinin ‘dur’ demesini istiyoruz. Sendikacılık adına kara bir günü yasıyoruz.”  

DEVLET BİR OLDU ANAYASAYI İHLAL ETTİ

Öz İplik-İş Hukuk Müşaviri İsmail Avcı, mahkemenin verdiği kararın hukuki bir açıklaması olmadığını söyledi. Yasalara göre sendikalaşma hakkını engelleyenlerin suç işlediğini söyleyen Avcı, en başından bu yana emniyet, kaymakamlık ve savcılık tarafından patronun kollandığına dikkat çekti. İşçilerin şikayetlerini aylarca bekletenlerin patronun şikayetini 2-3 gün gibi kısa bir sürede karara bağladığını ve Çakır’ın fabrikaya yaklaşmasının yasaklandığını anlatan Avcı, örgütlenme çalışmalarına başladıkları günden bu yana devlet görevlilerinin engeliyle karşılaştıklarını aktardı. Avcı şöyle konuştu: “Böyle bir kararla ilk defa karşılaşıyorum. Bu anayasal hakların ihlali anlamına geliyor. Patronların engellerine alışığız ancak mahkemelerin ve idarenin böyle bir şeye payanda yapılması hayret edilecek bir vaka. Kaymakamından, emniyetine savcılığa kadar başından beri bu hukuksuzluklara ortak oluyorlar. Hem işveren hem de idari yetkililerle ilgili suç duyurusunda bulunacağız. Kararın iptali için de itirazlarımızı yapacağız.” 

TÜMTİS YÖNETİCİLERİ TUTUKLANMIŞTI

TÜMTİS Ankara Şube yöneticileri, üye sayısını çoğaltarak aidat gelirini artırdıkları iddiasıyla hapis cezası almışlardı. 2007 yılında Horoz Lojistik firmasında örgütlenme çalışması yürüten TÜMTİs Ankara Şube yöneticileri patronun şikayeti üzerine gözaltına alınmış ve Özel Yetkili 11. Ağır Ceza Mahkemesi Tarafından tutuklanmıştı. Mahkeme sendikacılara üye sayısını çoğaltarak aidat gelirini artırdıkları gerekçesiyle hapis cezası vermişti. Karar geçtiğimiz aylarda Danıştay tarafından da onaylandı. 14 sendika üye ve yöneticisine 1 ila 6 yıl arasında hapis cezası verildi 3 sendikacı hala tutuklu.

ÖNCEKİ HABER

‘Halkın ihtiyaçları değil savaş politikaları gözetiliyor’

SONRAKİ HABER

Önce fabrikamızda birliği sağlamamız gerekiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...