22 Mayıs 2017 15:58

Eğitimcilerin gözaltına alınmasına İzmir ve Manisa'dan tepki

Gülmen ve Özakça'nın gözaltına alınmasına tepki gösteren İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, AKP Kongresinde verilen demokratikleşme vaadini hatırlattı.

Paylaş

Açlık grevindeki Nuriye ve Semih'in gözaltına alınmasına tepki gösteren İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, AKP'nin son olağanüstü kongresinde verdiği 'demokratikleşme' vaadinin yalan olduğunun bir kez daha yalan olduğunun ortaya konulduğunu vurguladı.

“İşimi geri istiyorum” talebi ile başlattıkları açlık grevi kritik aşamayı geçen Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın evlerinin özel hareket polislerince basılarak gözaltına alınmaları ve gözaltıları protesto edenlere yönelik polis saldırıları İzmir'de emek ve demokrasi güçleri tarafından protesto edildi.

Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesindeki eylemde "Nuriye ve Semih Yaşasın! İş ve Adalet Talepleri Kabul Edislsin!" pankartı açılırken "Ne darbe ne OHAL, demokrasi derhal", "Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek", "Tek adama hayır" ve "Nuriye ve Semih yalnız değildir' sloganları atıldı.

Kurumlar adına basın metnini okuyan TMMOB İKK Sözcüsü Melih Yalçın, AKP'nin son olağanüstü kongresinde verdiği 'demokratikleşme' vaadinin yalan olduğunun 24 saat geçmeden ortaya konduğunun belirterek "Gözaltı gerekçesi film senaryolarını aratmayacak türden, 'Gezi ayaklanması ya da Tekel direnişi gibi olayları tetikleyebilir' şeklindedir. Ortaçağ karanlığına dönüş bu olsa gerek! Olasılıklar üzerinden insan yaşamını tehlikeye atacak şekilde, gözaltılar, tutuklamalar yapılması olağanlaştırılmaktadır." dedi.

'OHAL KALDIRILARAK DEMOKRATİKLEŞME SAĞLANMALI'

KHK'lerle yüzbinlerin yaşamlarını cehenneme çeviren AKP hükümetinin Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın sağlıklarına yönelik gelişecek tüm olumsuzluklardan ve riskten sorumlu olacağını vurgulayan Yalçın sözlerine şöyle devam etti:

"OHAL hukuksuzluğunun arkasına sığınılarak yapılan polis baskınları ve gözaltılar, söz konusu baskınların biçimi, tamamen haklı mücadelemizi yıpratmaya ve kamuoyunun kafasında soru işaretleri oluşturmaya yöneliktir. Gözaltıları kınıyor, siyasi iktidarı bir kez daha hukuksuzluklara, baskılara, saldırılara son vermeye, ihraç edilen kamu emekçilerinin işlerine dönmelerini sağlamaya çağırıyoruz. Ülkeyi giderek tek parti rejimine ve diktatörlüğün hukuku haline gelen OHAL derhal kaldırılmalı, demokratikleşmenin yolu açılmalıdır."

MANİSA'DA DA PROTESTO EDİLDİ

Öte yandan Nuriye ve Semih'in gözaltına alınması Manisa'da da emek ve demokrasi güçleri tarafından protesto edildi.

Manisa Manolya Meydanı'ndaki açıklamayı okuyan Eğitim Sen Manisa Şube Başkanı Metin Demirel, açlık grevindekilerin gözaltına alınmasının işkence olduğunu vurgulayarak "Kaldı ki ortada bir suç aranıyorsa, yüz binin üzerindeki emekçinin haksız ve hukuksuz biçimde ihraç edilmesinde ve en temel haklarını kullanabilmelerinin fiilen engellenmesinde aranmalıdır!

Eğitim Sen olarak belirtmek isteriz ki, sağlık durumları nedeniyle büyük hassasiyet gösterilmesi gereken, her an sağlık durumlarını kötüye götürebilecek bir enfeksiyonu kapabilme ihtimali olan üyelerimiz Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz! Onların iradelerini yok sayabilecek, gözaltı süresince karşılaşabilecekleri her türlü olumsuz duruma dair hükümeti ve yetkilileri uyarıyor, sendikamızın süreci yakından takip edeceğinin bilinmesini istiyoruz!

Üyelerimiz Semih Özakça ve Nuriye Gülmen’in taleplerinin süratle karşılanarak yaşamlarına sağlıklı biçimde devam edebilmelerini, haksız ve hukuksuz ihraç edilen herkesin görevine iade edilmesini istiyoruz!" dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Şirvan’ın sorumlusu kim?

SONRAKİ HABER

Cam Keramik İş: Grev hakkı engellenemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...