22 Mayıs 2017 09:57

Surlular Valiliğe yürümek istedi, polis engelledi

Diyarbakır Sur'da evleri yıkılmak istenen yurttaşlar Valiliğe yürümek istedi. Polis izin vermedi.

Paylaş

Serpil BERK
Fırat TOPAL
Diyarbakır

Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesi Ali Paşa ve Lalebey’de günlerdir polis araçlarıyla evlerin boşaltılması çağrısı yapılan mahallede yurttaşlar valiliğe yürümek istedi. Yürüyüşlerine izin verilmeyen yurttaşlara bugün yıkımın olmayacağı bildirildi. Evrensel'e konuşan Surlular, "Göz göre evimiz elimizden alınmak isteniyor. Kabul etmiyoruz, direneceğiz” dedi. 

Günlerdir cami hoparlörlerinden ve zırhlı araçlardan gezici yapılan anonslarla Ali Paşa ve Lalebey’de evlerin boşatılması isteniyordu. Yurttaşların iş makinelerine karşı koyduğu direniş sonucu yıkımın ertelendiği duyurulmuştu. 'Son kez’ yapılan duyuru sonucu evlerin boşaltılması istenmiş ve yıkıma başlanacağı söylenmişti. Mahalleliler Kilise Meydanı’nda toplanarak vali ile görüşmek için yürüyüşe geçti. Çok geçmeden bölge polis ablukasına alındı. Yürüyüşe izin verilmedi. 

VALİ İLE GÖRÜŞTÜRÜLMEDİLER

Valiliğe yürüyüşün kesinlikle yapılamayacağını bildiren polis, kitlenin aralarından seçtiği kişilerle valiliğe taleplerini iletmek üzere kabul edeceğini söyledi. Muhtarlar polis eşliğinde hareket edip bir süre sonra geri döndüler. Muhtarlar ne valilik ne yetkili bir merci ile görüştürülmediklerini ancak valiliğin bugün yıkımın olmayacağını polis aracılığıyla bildirdiğini söyledi. Elektrik ve suyun da kesilmemesi için güvence isteyen mahallelilere su ve elektriğin de kesilmeyeceği bildirildi. Yurttaşlar, “Borçlandırılarak, mahallemizden sürülmek istemiyoruz. Evlerimizi yıktırmayacağız. Şimdilik eylemimiz son buldu ancak yıkımdan vazgeçilene kadar direneceğiz” diyerek eylemlerini bitirdi. 

‘TRİLYONDA VERSELER 50 YILLIK EMEĞİ VERMEM’

Eylemde bulunan ve gazetemize konuşan Melek Ayata geçirdiği tümör ameliyatından dolayı sağ bacağını kullanamıyor. Bu haliyle eyleme katıldığını belirten Ayata, “Annemin 50 yıl boyunca  emeğiyle yaptığı evden çıkmam”dedi. Ayata, “Evimi vermek istemiyorum. Kendi memleketimizden sürgün ediliyoruz. Vali gelsin buraya, çevik kuvvet silahla gelmesin. Biz bu baskıya rağmen toplanıyorsak valide gelsin. Birileri sefa sürecek diye biz niye cefa çekelim. Başıma da yıkılsa da çıkmam. Annem ne emekle yaptı bu evi... Kapıcılık yaptık, çöp topladık, her tuğlasını kendimiz taşıdık. Yaşadığımız zorluklarda, yoksullukta yanımızda yoktular. Trilyonda verseler evimi vermem. 50 yıllık emeğimizin yok edilmesine izin vermem" diye konuştu. Mahkemelerinin Temmuz ayında görüleceğini anlatan Ayata, “Hepimizin hesabına para yatırılmış, bize 48.5 milyar para çıkmış, almadık. Davayı da biz açmadık onlar uzlaşmak için bize açtılar. Göz göre evimiz elimizden alınmak isteniyor. Kabul etmiyoruz” dedi.

‘KİRACIYIM, SOKAKTA KALMAK İSTEMİYORUM’

Sultan Çakmak adlı yurttaş da, “Kiracıyım, kimsem yok tek başıma yaşıyorum. Ev sahibim evi vermemiş. Yıkmaya gelirlerse, çadır açacağım başka yapacak bir şeyim yok. Burada ucuz diye yaşayabiliyoruz. Burayı da yıkarlarsa sokakta nerede kalırım ben... Bana bakan yok.  Yardım falan da aldığım yok. Burada ne güzel ekmek pişiriyorduk, bulgur kaynatıyorduk, huzurumuz vardı. Kapı komşularımız iyiydi. Biz ne yaptık simdi ki bizi sokağa atıyorlar” diye derdini anlattı. 

‘SUR HALKINA SES OLUN’

Sur'da yapılacak olan yıkıma ilişkin Sur’un Alipaşa mahallesinde DBP ve HDP il yöneticileri basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamaya TMMOB ve Eğitim Sen’in yanı sıra çok sayıda yurttaş da katıldı.

Açıklamada konuşan DBP İl Eş Başkanı Zeki Baran, gelinen noktada Sur halkı ve Diyarbakır, tarihinin ve geçmişinin yok edilmesiyle karşı karşıya kaldığını belirterek “Sur ilçesinin bir kısmını yıktıkları yetmiyor, yine yoksul halkın olduğu evlere gelip, ‘Ya evden çıkacaksınız ya da evinizi başına yıkarız tehditlerinde bulunuyorlar. Bu insanlar burada doğdu, burada yaşadılar. Kimse kirli politikalarla Kürt halkına boyun eğdiririm, onurunu yok sayarım demesin” dedi.

TMMOB Diyarbakır Şube Başkanı Şerefhan Aydın ise son iki yıllık süreçte Sur’da rant alanları yaratılmaya çalışıldığını kaydetti. Aydın, “Rant alanları için ciddi bir işgal söz konusu, halka rağmen halka bir şeyler yapıyoruz, diyerek Sur’u yıkıp yerini ranta alanlarına çevirmeye çalışıyorlar. 6 mahalledeki yıkım sürüyor onlar bitmeden bugün Ali Paşa ve Lalebey mahallelerini yıkmaya çalışıyorlar. Halk kendi ülkesi sınırları içerisinde sürgüne zorlanıyor. Sur’da ki yıkıma karşı ses çıkarmaya çağırıyoruz. Yapılar yoksa, yaşam, kültür yoksa UNESCO’nun koruma kararının hiçbir anlamı yoktur” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

TÜMTİS: Cam grevinin ‘ertelenmesi’ kabul edilemez

SONRAKİ HABER

CHP’li Arslan: Zeytinin kökünü kurutmaya çalıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa