14 Mayıs 2017 13:13

15 Mayıs’ta Kürtçe kurumlar kapalı

Kürtçe eğitim veren okulların kapatılmasının ardından son olarak da KHK ile Kürt dil kurumları da bir bir kapatıldı. 

Paylaş

Kürtçe Edebiyat Dergisi Hawar'ın yayına başladığı tarih olan 15 Mayıs 1932 tarihi baz alınarak 2006 yılından bu yana kutlanan Kürt Dil Bayramı, son yıllarda olduğu gibi bu yıl da ağır baskı ve engellemeler altında kutlanılıyor. Kürtçe eğitim veren okulların kapatılmasının ardından son olarak da Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile Kürt dil kurumları da bir bir kapatıldı. 

KAPALI OLAN KÜRTÇE DİL KURUMLARI

* 2014’te açılan  yaşları 5-11 arasındaki çocuklara Kürtçe eğitim veren Ferzad Kemanger İlkokulu 677 sayılı 9 Ekim 2016 tarihinde kapatıldı. Yine merkezi Diyarbakır’da olan ve farklı illerdeki 37 şubesiyle Kürt kültürünü araştırma ve geliştirme üzerine çalışan (KURDİ-DER) de aynı KHK ile kapatıldı. KURDİ-DER, çok sayıda ildeki şubeleriyle Kürtçe’nin farklı lehçelerinde atölye çalışmalarında önemli bir katkı sağlıyordu.  

* Cizre’de 2014 yılında açılan Dibistana Seretayî Bêrîvan adlı Kürtçe okul da açılışından sonra üç kez mühürlendi, yeniden açılan bu kurum son olarak Cizre Belediyesi’ne kayyım atanınca kapatılarak, faaliyetleri de durduruldu. 

* Yüksekova’da 2014 yılından bu yana KURDÎ-DER tarafından Anadilinde hazırlanan müfredatla eğitim veren Üveyş Ana ilkokulunun da yıllardır çabayla sürdürdüğü faaliyetleri kayyımla birlikte sonlandırılmış oldu. En az 800 çocuğun eğitim gördüğü okulun, kapatılan süreler içerisinde alternatifleri de devamla etkisizleştirildi. Son olarak, 2016 yılında sokağa çıkma yasakları ile birlikte Ape Musa Park’ında eğitim verilen yer de kapatılarak, karakola çevrildi.

* Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Yalaza (Kerwas) köyünde ise 4 katlı Kürtçe okul sokağa çıkma yasakları kapsamında düzenlenen operasyonla 12 Nisan 2017 tarihinde iş makineleri tarafından yıkıldı.

* Ehmedê Xanî Dil Akademisi ve Kürt Yazarlar Birliği gibi sivil toplum örgütleri de KHK’ler ile kapatılırken, DBP’li belediyelerin desteklediği Kürtçe eğitim veren müfredatı Kürtçe olan Zarokistanlar ve diğer kreş/anaokulları belediyelerin başına geçirilen kayyımlar tarafından Türkçe eğitim veren kurumlara ya da Kuran kurslarına dönüştürülmeye başlandı. 

* Mardin Artuklu Üniversitesi’nden ihraç edilen akademisyenlerin bir kısmı Kürtçe ile ilgili çalışmalar yapan ve “Yaşayan Diller Enstitüsü” bünyesindeki Kürdoloji bölümü de akademisyenlerin ihraç edilmesiyle işlevsiz bir duruma getirildi.

* Kürtçe okullar kapatılırken, diğer yandan Kürtçe yayın yapan dergi, TV gibi çok sayıda basın yayın kurumu da kapatıldı. Tîroj Dergisi, Dicle Haber Ajansı, Yüksekova Haber, JİNHA ve Kürtçe yayın yapan Azadiya Welat gazetesi 676 sayılı KHK ile kapatıldı. Yine Azadî TV, Jiyan TV, Denge TV, Van TV, Özgür Gün TV, Hayatın Sesi TV gibi Kürtçe dilinde yayın ve program da yapan tüm televizyonlar kapatıldı.

ÖNCEKİ HABER

İhraç edilen öğretmen iş cinayetinde öldü

SONRAKİ HABER

İşçilerden yemek boykotu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...