11 Mayıs 2017 13:16

ABD görüşme için tarih verdi 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki hafta yapacağı ABD ziyareti öncesi trafik yoğunlaşıyor.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki hafta yapacağı ABD ziyareti öncesi trafik yoğunlaşıyor. Başbakan Binali Yıldırım, İngiltere’de ABD Savunma Bakanı Jim Mattis ile görüştü.  Bu arada ABD Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmenin 16 Mayıs’ta olacağını duyurdu.  ABD Dış İlişkiler Konseyi Başkanı Richard Haass ise, Erdoğan ziyaretini iptal ederse bunun büyük bir kayıp olmayacağını ifade etti. 

ABD Başkanı Donald Trump kritik görüşme öncesi, YPG’ye ağır silah yardımını onaylamıştı. Karar, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın, Erdoğan’ın ziyaretine hazırlık görüşmeleri yapmasının hemen ardından gelmişti. 

ABD’nin YPG’ye ağır silah vermesi kararı almasından iki gün sonra Wall Street Journal’da yer alan bir habere göre, Washington, Ankara ile istihbarat paylaşımını arttırma kararı aldı.

ABD’nin, YPG’ye ağır silah verme kararı aldığını anımsatan gazete, güçlendirme kararıyla Türkiye’nin endişelerinin giderilmesinin amaçlandığı değerlendirmesinde bulundu.

GÖRÜŞME 16 MAYIS’TA

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 16 Mayıs’ta ABD Başkanı Donald Trump tarafından Beyaz Saray’da ağırlanacağı bildirildi. Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer şu ifadelere yer veren bir açıklama yaptı: “Başkan Donald Trump, 16 Mayıs’ta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Beyaz Saray’da ağırlayacak. Görüşmede iki lider, ikili ilişkilerin nasıl daha da güçlendirileceğini ve terörizmin her türüne karşı koymada iş birliğimizin nasıl derinleştirileceğini ele alacak.”

Başbakan Bihnali Yıldırım ise, Somali Konferansına katılmak üzere bulunduğu İngiltere’nin başkenti Londra’da, ABD Savunma Bakanı Mattis görüştü. İngiltere Dışişleri Bakanlığının Lancaster House yerleşkesinde basına kapalı gerçekleştirilen görüşme 30 dakika sürdü.

ABD Başkanı Donald Trump’ın YPG’nin de içerisinde yer aldığı Demokratik Suriye Güçlerine (SDG) ağır silah verilmesi kararının ardından, ABD Dış İlişkiler Konseyi Başkanı Richard Haass konuyla ilgili bir tweet attı. 

Haass, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Trump’ın YPG’yi silahlandırmak için Pentagon’a verdiği yetkiye ilişkin, “Erdoğan ziyaretini iptal ederse, otoriter yönetimi ve Suriye’deki yararsız rolü göz önüne alındığında büyük bir kayıp olmaz” dedi. 

‘SİLAHLAR YENİ KRİZ YARATACAK’

Economist dergisinin internet sitesinde yer alan bir haberde, ABD’nin YPG’ye ağır silahlar gönderme kararıyla, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin yeni bir krizle karşı karşıya olduğu yorumu yapılıyor.

Analiz haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın 16 Mayıs’ta yapacağı görüşmenin de gergin geçebileceğini belirtilerek, ‘Rakka operasyonuyla ilgili Türkiye’nin İslamcı muhalif grupları öne çıkarmak isteyebileceğini, ABD’nin ise Suriyeli Kürtlerle ittifakta ısrar edebileceği’ ifade ediliyor.Pentagon (ABD Savunma Bakanlığı) ve ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ayrıca, Türkiye'yi IŞİD'e karşı düzenlenen operasyonlarda uzlaşmacı davranmamak ve Şengal'de konuşlanan Amerikan askerlerini tehlikeye atmakla suçladı. Irak'taki komutanlar, hava saldırılarından bir saatten kısa bir süre önce haberdar edildiklerini söylüyor.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Akdeniz'de 3.2 büyüklüğünde deprem

SONRAKİ HABER

‘6-8 Ekim davasında yargı yanlı işliyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...