18 Mart 2017 01:32

Bu gidişe dur diyecek gücümüz var

ÇAYKUR işçileri, Evrensel'in Toplu İş Sözleşmesi ekine Varlık Fonu'nu yazdılar.

Paylaş

ÇAYKUR İşçileri
Rize

Bu yazı ÇAYKUR Pazar Taşlıdere Çay Fabrikası (bakım-onarım) teknik personelinin büyük bir kısmının görüşüdür.

Burada çalışanların yüzde 90’ı mevcut sendikaya (Öz Gıda-İş) aşırı sadakatle bağlı ve mevcut sendikanın ÇAYKUR’a gelmesi için büyük çaba sarf etmiş kişilerdir.

Gelin görün ki geldiğimiz noktada artık bu arkadaşlarımız bile mevcut sendikanın amacının çalışanın emeğini, hakkını korumak değil çalışanın aidatını almak olduğunu öğrenmişlerdir. Ama o kadar da değil, bu arkadaşlar başka bir sendikanın belli bir yol izleyemeyeceğinde de hemfikirlerdir. Bu da ÇAYKUR işçisinde sınıf ve sendika bilincinin tam yerleşmediğinin bir kanıtı bizce. Beklenti de fazlaca yok, umut da yok.

Zaten işyerimizde çalışma barışı yok, huzur yok. Çalışan hangi sendikaya üye ise ona göre muamele yapılıyor. Mevcut sendika üyelerine ücretli izinlerde, çalışma koşullarında sürekli tolerans sağlanıyor. Kumanya sonuna doğru sendikanın üyeleri daha fazla çalıştırılıyor. Fabrikalarda müdürler ismen var. Sendika temsilcileri kendilerine göre her işin ayarlamasını yapıyorlar. Kimse korkudan hakkını arayamıyor. Bunlar mevsimlik işçi arkadaşlarımız.

Yetkili sendikanın yeni yapılacak TİS’le ilgili bir hazırlığı olduğunu sanmıyoruz. Geçtiğimiz TİS’te hiçbir hazırlığı yoktu. Sözleşmeye en alt çıtadan oturan bir sendika işçiye koca bir sıfırdan başka ne vaat eder ki? Bu tecrübeye dayanarak bu TİS’te yine farklı bir sonuç olacağını düşünmüyoruz. Kendi üyelerine sözleşme sürecinde bilgilendirme yapmıyor. Bunu sendikanın çok yakınında olan arkadaşlar söylüyor. Sendika sözleşmede kendi isteğini sunmaktan çok, devletin vaadiyle yetiniyor. 

ÖZELLEŞTİRME SALDIRISI VARLIK FONUYLA SÜRÜYOR

İşyerimizde sorunlarımız alabildiğince çok. Aldığımız maaşlar enflasyon karşısında eriyip gitmekte. Kamuda en az ücret ÇAYKUR’da. Bu da yetmezmiş gibi Varlık Fonu’na devrederek özelleştirme sürecini hızlandırmaktalar. İşyerlerinde çalışma koşulları tamamen işçi aleyhine. Soyunma, istirahat yerlerimizde uygun koşullar sağlanmıyor. Yemekhaneler denetlenmiyor. Şikayet edecek merci bulunmuyor. Kimin ne yaptığı belli olmayan bir yönetim var. Yetmezmiş gibi alt yapısı hazırlanmadan organik furyasıyla hem çalışanlar hem de çiftçiler tedirgin ediliyor. Organik tarımı kesinlikle destekliyoruz, ama bunun teknik ve ekonomik altyapısı çalışanın ve çiftçinin yüzünü güldürecek şekilde hazırlandıktan sonra.

Bütün bunlara rağmen bu gidişe dur diyecek gücümüz ve umudumuz her zaman var olmuştur.

ÖNCEKİ HABER

Çiçek Abbas ve anayasa değişikliği

SONRAKİ HABER

ÇAYKUR işçisinin taleplerini Öz Gıda-İş reddetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...