24 Şubat 2017 09:52

Aralarında Paul Auster, Zadie Smith ve Orhan Pamuk’un da bulunduğu 65 yazar ve sanatçı bir açık mektupla Donald Trump’ı vize yasağını tekrar gözden geçirmeye çağırdı.

65 yazar ve sanatçı, göçmen vizeleriyle ilgili son kararnamesini eleştirdikleri Trump’a, “Serbest dolaşımı, sanat ve fikirlerin dünya çapındaki etkileşimini” engelleyecek diğer olası önlemlerin önüne geçilmesi amacıyla bir açık mektup göndermek için PEN Amerika’ya katıldı. Son kararname, çoğunluğu Müslüman olan yedi ülkenin vatandaşlarının Birleşik Devletler’e girişini yasaklıyordu.
Ogitto’dan Müge Gedik’in haberine göre, “Kültürlerarası serbest ve güçlü bir diyalog, terör ve baskı ile mücadelenin vazgeçilmez bir parçası” denilen mektup şöyle:

“Biz, yazar ve sanatçılar olarak, 27 Ocak 2017 tarihli kararnamenizin iptali ve benzer şekilde hareket özgürlüğünü ve sanat ve fikirlerin küresel etkileşimini engelleyecek alternatif önlemlerinden kaçınmanız için PEN Amerika’ya katılıyoruz.
Ocak’ta yayımlanan başkanlık kararnameniz, çoğunluğu Müslüman olan yedi ülkenin vatandaşlarının Birleşik Devletler’e girişini 90 gün boyunca yasaklayarak, tüm sığınmacıların ülkeye girişini 120 gün engelleyerek ve Suriye’den göçü süresiz olarak durdurarak bir kaos ortamı yarattı. Ayrı kalan aileler büyük zorluklar yaşarken hayatlar kesintiye uğradı. İnsanlar kelepçelendi, uzaklaştırıldı, sınır dışı edildi. Böylelikle, Başkanlık Kararnamesi özellikle kültürlerarası serbest ve güçlü bir diyalog, terör ve baskı ile mücadelenin vazgeçilmez bir parçasıyken, sanatçı ve düşünürlerin ülkeye serbest akışını da engellemiş oldu. Bu kısıtlama, Birleşik Devletler’in değerleriyle ve temsil ettiği özgürlük kavramıyla örtüşmüyor.
Orijinal Başkanlık Kararnamesinin olumsuz etkileri, dünya çapında tanınan sanatçılar üzerinde stres ve belirsizlik yaratması ve Birleşik Devletler’deki önemli kültürel etkinlikleri aksatmasıyla hemen hissedildi. Oscar’a aday gösterilen yönetmen İranlı Asghar Farhadi, Şubat sonundaki Akademi Ödül törenine gelişinin engellenmesi ihtimaliyle törene katılmayacağını açıkladı. Oslo, Norveç’te düzenlenen 2013 Nobel Barış Ödülü konserinde sahne alan Suriyeli sanatçı Omar Souleyman’ın ise Mayıs 2017’deki Brooklyn World Music Institute’teki performansının engellenme ihtimali var. 87 yaşındaki Suriye kökenli Fransız şair Adonis’in de Mayıs’ta New York’ta düzenlenecek 2017 PEN Dünya Sesleri Festivali’ne katılıp katılamayacağı ise henüz belli değil.
Uluslararası sanatçıların Amerikan kültürel yaşamına katkıda bulunmasını engellemek Amerika’yı daha güvenli yapmayacak. Ülkenin uluslararası saygınlığını ve nüfuzunu zedeleyecek. Bu tarz bir politika, önemli sanatçıların performanslarını engellemekle kalmayacak, önemli fikirlerin değişimini sınırlandırarak Birleşik Devletleri politik ve kültürel açıdan yalnız bırakacak. Bunun karşılığında, şimdiden Irak ve İran hükümetleri tarafından hayata geçirilen, Amerikan vatandaşlarına uygulanacak düzenlemeler Amerikalı sanatçıların de serbest dolaşım hakkını sınırlandıracak.
Güzel sanatlar ve kültür, insanların farklılıklarının ötesini görebilmesini sağlayacak güce sahip. Yaratıcılık, yalnızlık politikasına, paranoyaya, yanlış anlaşılmalara ve şiddet içeren hoşgörüsüzlüğe karşı bir panzehir. Göçmen yasağından en çok etkilenen ülkelerde, baskı ve teröre karşı öncü olarak savaşanlar yazarlar, sanatçılar, müzisyenler ve film yapımcılarıdır. Eğer sanatçıların seyahat etme, performans ve işbirliği becerilerini sekteye uğratıyorsa, böyle bir Başkanlık Kararnamesi esas sesleri susturanlara ve dünya çapında çatışmaları arttıran nefret söylemlerini alevlendirenlere yardımcı olacaktır.
Kuvvetle inanıyoruz ki orijinal Başkanlık Kararnamenizin kısa ve uzun vadedeki sonuçları Birleşik Devletlerin ulusal çıkarlarıyla bağdaşmamaktadır. Siz potansiyel yeni önlemler üzerine düşünürken, saygıyla sizi bu önlemleri sadece meşru ve doğrulanmış tehditlere karşılık gelecek şekilde değiştirmeye teşvik ediyoruz. Sesleri ve varlıkları uluslararası anlayışın gelişmesine katkıda bulunan, yazarlar, sanatçılar ve düşünürler de dahil milyonlarca insanı etkileyecek geniş çaplı yasakları uygulamaya koymaktan kaçınmanızı ısrarla tavsiye ediyoruz.
Saygılarımızla.”

İMZACILAR

İmzacılar uluslararası edebiyat dünyasının önemli isimlerinden:
Anne Tyler
Lev Grossman
Jhumpa Lahiri
Norman Rush
Chang-rae Lee
Jane Smiley
Janet Malcolm
John Green
Mary Karr
Claire Messud
Daniel Handler (a.k.a. Lemony Snicket)
Siri Hustvedt
Paul Auster
Francine Prose
Paul Muldoon
David Henry Hwang
Jessica Hagedorn
Martin Amis
Sandra Cisneros
Dave Eggers
Stephen Sondheim
Jonathan Lethem
Philip Roth
Andrew Solomon
Tobias Wolff
Robert Pinsky
Jonathan Franzen
Jay McInerney
Margaret Atwood
Azar Nafisi
Alec Soth
Nicole Krauss
Colm Toibin
Patrick Stewart
Philip Gourevitch
Robert Caro
Rita Dove
J.M. Coetzee
Anish Kapoor
Rosanne Cash
Zadie Smith
George Packer
John Waters
Art Spiegelman
Susan Orlean
Elizabeth Strout
Kwame Anthony Appiah
Teju Cole
Alice Sebold
Esmeralda Santiago
Stacy Schiff
Jeffrey Eugenides
Khaled Hosseini
Rick Moody
Hanya Yanagihara
Chimamanda Adichie
John Lithgow
Simon Schama
Colum McCann
Sally Mann
Jules Feiffer
Luc Tuymans
Michael Chabon
Ayelet Waldman
Orhan Pamuk.
(KÜLTÜR SERVİSİ)

Evrensel'i Takip Et