21 Şubat 2017 11:10

Hukuka uygunsa köylülerle görüşmeye izin verilsin

Nusaybin'e bağlı Koruköy köyünde 11 Şubat’ta başlayan abluka devam ediyor. Valilik ise operasyonların hukuk kuralları çerçevesinde yürüdüğünü söylüyor

Paylaş

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Koruköy köyünde 11 Şubat’ta başlayan abluka devam ediyor. 10 günü aşkın bir süredir tecrit halinde olan köyde evlerin, ahırların yakıldığı, yargısız infazların ve işkencenin gündemdeyken bölgeye heyetlerin girişine halen izin verilmiyor. Köylülerle iletişim kurulamazken kısıtlı imkanlarla dışarıya seslerini duyurabilen yurttaşlar yardım çağrısında bulunuyor.

Mardin Valiliği tarafından yapılan açıklamada ise 11 Şubat’tan bu yana devam eden operasyonların hukuk devleti kuralları çerçevesinde yürütüldüğü söylendi. Açıklamada çok sayıda sığınağın imha edildiği ve 4 PKK’linin öldürüldüğü söylenirken, yurttaşların mağdur edilmediği öne sürüldü. Köye iş makinelerinin götürüldüğü de görülürken valilik açıklamasında operasyonun ne zaman bitirileceği, yurttaşların iletişim kanallarının neden kesildiği, heyetlerin bölgeye neden alınmadığı ya da ne zaman alınacaklarına dair her hangi bir açıklama yapılmadı. 

‘YARDIM DİYE FOTOĞRAF ÇEKİP SERVİS EDİLİYOR’

Dihaber’in telefonla ulaştığı köylüler ise valiliğin yaptığı, ‘hukuk gözetiliyor’ ve ‘yardım götürülüyor’ açıklamasının gerçeği yansıtmadığını kaydederek, baskının sürdüğünü dile getirdi. Köyden zaman zaman silah seslerinin geldiğini ifade eden isminin açıklanmasını istemeyen bir yurttaş, önceki gece 2 kişinin öldürüldüğü, 1 kişinin yaralandığı bilgisini aldıklarını söyledi. 

Köyde helikopter hareketliliğinin de yaşandığını ve getirilen kepçe ile de dağlara doğru yol yapıldığını anlatan köylü, “Köy garajı dediğimiz bir yer var. Oraya askerler tarafından 30 kadar koli getirildi. Biz 100’ü aşkın köylü yaşıyoruz. Bu yardımlar ancak imza ve fotoğraflarının çekilmesi şartı ile veriliyor. Daha sonra bu fotoğrafları reklam amacıyla servis ediyorlar” dedi.

Köyde yaşayan E.T. ise, günlerdir dışarı çıkamadıklarını vurgulayarak, şunları dile getirdi: “Sadece askeri araçların ve askerlerin sesini duyuyoruz. Su depolarının olmadığı evlerde insanların hayvanları telef oldu. Valilik 12 gündür 1 koli su getirmiş. O da kime yetecek? Amcamın evinde su bittiği için bir sürü hayvanı telef oldu” diye belirtti. 

‘EŞİM HASTANEYE KALDIRILDI’

Dün eşi işkence ile gözaltına alınan H.A. da, eşinin gözaltında iken hastaneye kaldırıldığı bilgisini edindiklerini ancak durumuna ilişkin bilgiye sahip olmadıklarını kaydetti. H.A., köydeki asker ablukasının devam ettiğini köyün her tarafından askerler olduğunu ifade etti. H.A., evlerinin arka kısmında olan mağaralarında askerler tarafından kazıldığını, bir şey bulamayan askerlerin oradan çıktıklarını söyledi. 

‘KÖY MEYDANINDA İŞKENCE EDİLDİ’

Gözaltına alınan 39 yurttaş ise Nusaybin İlçe Jandarma Komutanlığında tutuluyor. Gözaltındaki köy sakinleri ile görüşen Avukat Hasan Özgen, yurttaşların gözaltı sırasında işkenceden geçirildiklerini söylediklerini belirterek, “Yurttaşlar köy meydanında 3-4 saat boyunca işkence edildiklerini aktardı. Birkaç evin tarandığını ve birçok evin de yakıldığını söylediler” şeklinde konuştu.

1 HÜCREDE 15 KİŞİ TUTULUYOR

Sayıları fazla olduğundan gözaltındakilerin uyumakta dahi zorlandığını dile getiren Özgen, şunları aktardı: “15 kişinin 1 hücrede tutulması hukuki değil. Gözaltında tutulma şekilleri hukuki değil. Battaniyeleri dahi aileleri tarafından karşılandı.” (DİYARBAKIR)

ÖNCEKİ HABER

İhraçlar Sultangazi’de protesto edildi

SONRAKİ HABER

HDP Milletvekili İdris Baluken'e hastane çıkışı gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa