19 Şubat 2017 00:22

Birden az ikiden çok

Alper Kaya, geçen senelerde 1. Lig'den 2. Lig'e düşen takımların yaşadığı süreçleri değerlendirdi.

Paylaş

Alper KAYA

İçinde bulunduğumuz 2016-2017 sezonunda bir önceki sezondan 2. Lig’e düşen üç takım da aynı grupta yer alıyor. 2. Lig Kırmızı Grup’ta play off hattında yer alan Karşıyaka, düşmemek için mücadele eden 1461 Trabzon ve son sıradaki Kayseri Erciyes; geçtiğimiz sezon 1. Lig’de son üç sırayı almıştı. Peki, geriye dönük baktığımız zaman 1. Lig’den 2. Lig’e düşen takımlar nasıl süreçlerden geçmiş olabilir?

2014-2015

1. Lig’in ateş hattını sırasıyla Manisaspor, Bucaspor, Orduspor oluşturmuştu. Bu takımlardan Manisaspor, 2. Lig’de şampiyonluk tadarak tekrar 1. Lig’e dönmeyi başardı ilk sezonunda. Şu sıralarda ise, 1. Lig’den düşmeme hesapları yapmakla meşgul. Manisaspor’un şampiyon olduğu 2. Lig Kırmızı Grup’ta bir puanla kümede kalan Bucaspor ise şu sıralar 2. Lig’deki play off hattı takımlarının puan kaybetmesi halinde 1. Lig’e çıkma yolunu zorlayacağa benziyor. Orduspor ise bu iki takım kadar ‘şanslı’ olamadı. Karadeniz temsilcisi, 2. Lig Beyaz Grup’ta son sırayı alarak düştüğü 3. Lig’de de düşmeme mücadelesi vermeye çalışıyor. Ancak maddi imkansızlıklar yüzünden henüz birkaç yıl önce Süper Lig’de oynayan mor beyazlıların sonu biraz karanlık görünüyor...

2013-2014

Dört takımın küme düştüğü 2013-2014 sezonunda bu takımlar Fethiyespor, 1461 Trabzon, Tavşanlı Linyitspor ve Kahramanmaraş olmuştu. Fethiyespor ilk sezonunda dört puanla kümede kalmışsa da; sonrasında korkulan olmadı ve kulüp 2. Lig’e tekrardan ısındı. Geçtiğimiz sezonu orta sıralarda tamamlayan Fethiye ekibi, bu sezon da ateş hattına çok yakın sayılmaz.

1461 Trabzon, düşer düşmez play offlardan tekrar çıkmayı başardıysa da, geride bıraktığımız 2015-2016 sezonunda iki puanla küme düşmüştü. Halen, 2. Lig’den düşmeme mücadelesi veriyor yazının başında da söylediğimiz üzere. Tavşanlı Linyitspor ise önce 2. Lig’den, akabinde 3. Lig’den düştü ve profesyonel liglere veda etti. Halen BAL’da oynamaya devam ediyor ancak 3. Lig’e bu sezon yükselen Kütahyaspor’un da sportif gidişatını düşünürsek; Kütahya ilinin futboldaki olumsuz seyri, üzerinde daha derin düşünmemizi gerektiren bir konu olarak beliriyor.

Kahramanmaraş ise, önce üç geçtiğimiz sezon ise bir puanla 2. Lig’den düşmekten kurtuldu. Halen, küme düşme hattına üç puan uzakta ilerlese de; bu tarz “alışkanlık”ların sonunun iyi bitmediğine dair pek çok örneğimiz mevcut...

2012-2013

Göztepe, Kartalspor ve Ankaragücü’nün küme düştüğü sezonun sonrası; bu üç kulüpten birisi için hiç de iyi gelişmedi. Düştüğü sezonda play offa kalan Kartalspor, play offta bir diğer 1. Ligzede Göztepe ile eşleşmiş; bu eşleşmenin elenen tarafı olmuştu. Hatta 2014-2015 sezonunda da play offu üç puanla ıskalamıştı ancak geçtiğimiz sezon bir puanla küme düşünce yer yerinden oynadı. Yönetim, futbolcuları son hafta maçında gittikleri Tarsus’ta bırakıp döndü. Taraflar karşılıklı olarak birbirlerini suçladı ancak bir sinema klasiği olarak “şov devam etmeli” idi ve Kartalspor 3. Lig’de yoluna devam etti. Gümüşhanespor atkılı Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın bu hareketinin olayları başlattığı iddia ediliyor.

Kartalspor için kırılma noktalarından birisi olan play off maçının müsebbibi sarı kırmızılı İzmir temsilcisi ise bir puanla kaçırdığı şampiyonluktan, bir de play offlarda elenerek 1. Lig’i ıskalayınca işi sıkı tutmaya karar verdi ve beş puan farkla şampiyon oldu bir sonraki sezonda... 1. Lig’e geri döndüğü sezonda ise dört puanla kümede kalan Göztepe; şu sıralar soluk kesici bir şampiyonluk yarışının paydaşı durumunda...

2. Lig’deki ilk sezonunda play offlara kalarak umut vaat eden köklü başkent temsilcisi Ankaragücü, orta sıralarda bitirdiği birkaç sezonun ardından bu yıl ciddi anlamda şampiyonluk yarışının içinde buldu kendisini... Hatta öyle ki, siyasi erk dahi; şampiyonluk için çekiştiği Gümüşhane’nin yanında durmak zorunda hissediyor kendilerini!

ÖNCEKİ HABER

Kürkçüler'den Pozantı'ya: Duyulmayan Çığlık

SONRAKİ HABER

Kaymakamdan JES mağduru köylüye: Davalısınız bir şey yapamam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...