17 Şubat 2017 00:30

Boydak işçisi BES’i terk etti

10 bini aşkın işçinin çalıştığı Boydak’a ait fabrikalarda işçilerin yarıdan fazlasının sistemden ayrılmak için başvuru yaptığı belirtildi.

Paylaş

Veli ŞAHİN
Kayseri

1 Ocak 2017’den itibaren bin ve üzerinde işçinin çalıştığı işletmelerde  uygulanmaya başlanan BES’ten ayrılıklar ilk aydan başladı. Kayseri’de ‘FETÖ’ soruşturmaları kapsamında TMSF’ye devredilen ve 10 binin üzerinde işçinin çalıştığı Boydak’a ait fabrikalarda işçiler BES’i kabul etmedi. Görüştüğümüz çeşitli bölümlerden işçiler BES’le ilgili tartışmaları ve düşündüklerini Evrensel'e anlattı. 

Görüştüğümüz bir işçi emeklilik yaşı gelen 40 yaşın üzerindeki işçilerin ‘Ne de olsa birikimdir’ diyerek uygulamayı kabul ettiğini ancak genç işçilerin istemden ayrıldığını anlattı. 

İŞÇİ ZARARLI ÇIKIYOR

Sendika ve TMSF arasında toplu sözleşme sürecinin devam ettiğini aktaran bir işçi, “Arabulucu için bekleniyor. Bellona, Boyteks gibi fabrikaların sözleşmesi imzalanmadı. Ama asgari ücrete yapılan zam üzerinden değerlendirecek olursak, işçi zararlı çıkıyor BES kesintileriyle. Ne verdin ki ne alıyorsun? Haliyle işçilerin önemli bir kısmı iptal ettirdi. Yüzde 60’ı iptal ettirmiştir” dedi. Geçim sorunu yaşadıklarını anlatan işçi, “Ek iş yapan arkadaşlar var. İnanın verilen ücretler yetmiyor. Zamlar kötü etkiledi bizi. Elektrik faturasının yarısı vergi olur mu? Allah’tan korkun” diye konuştu. 

ASGARİ ÜCRET 2 BİN OLURSA KABUL

“Aslında birikim açısından iyi olur” diyerek sözüne başlayan başka bir işçi ise, “Tabii asgari ücretin 2 bin TL üzerinde olması şartıyla. Aç gözlülük yapmıyoruz. Burada birçok arkadaşımız ev kredisi ödüyor. Bankaya borcu var. Zaten hayat pahalandı” dedi. Boydak fabrikalarında yönetim tarafından, “BES’den çıkmak için aranması gereken numara” afişinin asılmasının ardından işçilerin iptal için başvurduğunu anlatan işçi, “Biz bunu sendikaların yapmasını beklerdik. İşçiler aslında daha önce de çıkardı uygulamadan ama hem ilk kesintiyle daha çok fark edildi hem de ne yapacağını bilmiyordu” dedi. 

BİZİM PARAMIZLA PATRONA TEŞVİK VERİYORLAR

Patronlar için yeni teşvikler yapıldığını söyleyen bir işçi ise, “Nerden yapılıyor bu teşvik, işsizlik fonundan ya da işçilerden alınan vergilerden. Hükümet, ‘Yeni işçi alın ücreti devletten’ gibi açıklama yapıyor.  Birçok arkadaşımız hem de büyük bir çoğunluk bunun bizim cebimizden alınıp, patrona geri döndüğünü fark etmediği için tepki duymuyor. Hatta istihdam oluyor diyerek doğru buluyor. Ama bu arkadaşımız soruyor mu, ‘İşçiye neden bir şey yok?’ diye. Örneğin asgari ücretten alınan vergi alınmasın o zaman birikim yapmak istersek yapabiliriz. Neden patrona teşvik var işçiye yok?” diyerek tepki gösterdi.

Boydak dışında diğer fabrikalardan işçilerin ise durumdan çok bilgisi olmadığını ifade eden bir işçi, “Akrabalarım  var çalışan. Ben arayıp uyarıyorum. BES uygulamasını koyan, nasıl çıkılacağını da anlatmalı. Benle olmaz ki bu iş. Bir sürü işçi var” dedi.  

ÖNCEKİ HABER

Kürt illerinde ‘hayır’ eğilimi önde

SONRAKİ HABER

Bölgede referandum tartışması devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa