14 Şubat 2017 03:24

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Flynn istifa etti

Mike Flynn, Rusya görüşmeleri konusunda Obama yönetimini yanlış bilgilendirdiği ortaya çıkınca istifa etmek zorunda kaldı.

Paylaş

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn, Rusya ile görüşmeleri konusunda Obama yönetimini yanlış bilgilendirdiği ortaya çıkınca istifa etmek zorunda kaldı. Flynn, ABD’nin AKP Hükümetini desteklemesini ve Fethullah Gülen’in Ankara’ya iadesini istemişti. Ulusal Güvenlik Danışmanlığına ise geçici olarak emekli General Joseph Kellogg atandı. 

OBAMA YÖNETİMİNE YANLIŞ BİLGİ VERDİ

Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak atanan 58 yaşındaki Emekli General Flynn’in Rusya’nın Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak ile geçen aralık ayında yaptığı bir telefon görüşmesinde Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımları konuştuğu ve daha sonra başta Başkan Yardımcısı Mike Pence olmak üzere bazı yetkililere bu konuda yanlış bilgi aktardığı ortaya çıkarıldı. 

İstifa ise, Adalet Bakanlığının, Flynn’nin Rus büyükelçisi ile konuşmalarının Amerikan gizli servisleri tarafından dinlendiği, Moskova’nın şantaj tehlikesi ile karşılaşabileceği uyarısının ortaya çıkmasının ardından geldi.

Flynn, istifa mektubunda Başkan Yardımcısı Mike Pence’e “eksik bilgi” verdiğini itiraf etti.

FLYNN-RUSYA İLİŞKİSİ YENİ DEĞİL

Başkan Trump 2016 yılının şubat ayında Flynn’i güvenlik danışmanı olarak atamıştı. Başkan Trump’ın seçim kampanyaları sırasında da Michael Flynn, Rusya ile yakın ilişkiler içindeydi. 

Flynn, 2015 yılının sonunda Russia Today adlı Rus devlet televizyonunun yıl dönümü kutlamasına katılmış ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in yanında görüntülenmişti. 

Flynn Moskova seyahati sırasında Rus hükümetinden para alıp almadığı konusunda da Kara Kuvvetleri tarafından soruşturuluyor. New York Times’ın haberine göre, Savunma Bakanlığı yetkilileri, Emekli Korgeneral Flynn’in bu seyahat için gerekli belgeleri sunduğuna dair kayıt bulunmadığını bildirdiler.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesinin en üst düzeyli Demokrat Üyesi Adam B. Schiff de yaptığı açıklamada, Flynn’in istifasının Rus yetkililerle gizli teması hakkındaki soruları ortadan kaldırmadığını ve bunun Meclisin gündeminde kalmaya devam edeceğini bildirdi.

TÜRKİYE İÇİN PARA KARŞILIĞI LOBİ İDDİASI

MICHAEL Flynn, Türkiye ile ilgili açıklamalarıyla da dikkat çekmişti. 15 Temmuz darbe girişimini “alkışlamaya değer” sözleriyle nitelendiren ve hükümetin ülkeyi “İslamcılığa” sürüklediğini yazan Flynn, başkanlık seçiminin yapıldığı 8 Kasım günü ise The Hill adlı internet sitesinde yayınlanan yazısında, “Müttefiğimiz Türkiye krizde ve desteğimize ihtiyacı var” başlıklı bir makale yayınlamıştı.
Flynn, burada, “Ankara’nın bakış açısına göre, Washington, ‘Türkiye’nin Usame Bin Ladin’ine kucak açmış durumda. Biz Gülen’e güvenli bir sığınak sağlamamalıyız. Bu krizde gerçek dostlarımızın nerede olduğunu görmeliyiz” ifadelerini kullanmıştı.

Ancak Trump’ın seçimleri kazanmasının ardından Flynn’in sahibi olduğu danışmanlık kuruluşunun, Kongre’de “lobi şirketi” olarak kayıtlı olduğu ortaya çıktı ve bu şirketin, Flynn’e lobi yapması için binlerce dolar ödediklerini söyleyen Türkiyeli işadamı, Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) Başkanı Ekim Alptekin’le olan bağlantıları mercek altına alındı. Alptekin ise iddiaları reddetti. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Başkanlık referandumu takvimi Resmi Gazete'de yayınlandı

SONRAKİ HABER

Paris’te ‘Theo’ eylemleri sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa