08 Ocak 2017 00:59

Üst aklın maşası Esnaf Şehmus

Fırat Turgut, elektrik kesintisi konusunu Enerji Bakanı’na ileten bir esnafın, troller tarafından vatan haini ilan edilmesini yazdı.

Paylaş

Fırat TURGUT

Yaklaşık 3 hafta önce editörüm, 50 bin TL’lik faizsiz kredi için saatlerce kuyrukta bekleyen esnafla görüşüp haber yapmam için Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) İkitelli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü önüne göndermişti beni. Yüzlerce esnaf ellerinde dosyalarla, it titreten soğukta, ‘hareket iyidir, ısındırır’ diyerekten belki, bir o ayağın bir bu ayağın üzerinde sekerek, yumruk yaptıkları ellerini nefesleriyle ısıtmaya çalışarak bekliyordu. Soğuktan zaten şikayetçiydiler. Ama onları bu soğukta bu sırada bekletmeye neden olan durumdan daha çok şikayetçiydiler: Borç, harç, geçim derdi...

Görüştüğüm esnafların çoğu borç içinde olduklarını söylüyordu. “Esnafın evine ekmek götürecek parası yok” diyordu biri. Bir başkası, “İhtiyacım var, yoksa deli miyim bu soğukta bekleyeyim” diyordu. Hepsi de aynı sebeple bekliyordu: “Sorunumuzu çözmeyecek ama bize 1-2 ay nefes aldıracak...”

Esnaf dertli, esnaf geçinemiyor ve de esnaf şikayetçi... Tıpkı Şehmus Seven gibi... Şehmus Seven İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren, 7 çalışanı bulunan küçük bir işletmenin sahibi, esnaf bir abimiz. Elektrik kesintilerinin sık yaşandığı birkaç gün iş yapamaz duruma gelince, Twitter üzerinden Enerji Bakanı Berat Albayrak’a sıkıntısını iletiyor. “Sayın Bakanım İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nde 5 gündür elektrik verilmiyor zararımız çok büyük yardımcı olur musunuz” diyor sadece. Tabiri caizse kavalyesine tango daveti yapan bir dam nezaketinde... Babasına, “Ayakkabım delindi” diyerek yeni bir ayakkabıya ihtiyacı olduğu mesajı veren bir afacan gibi masumca... Ama sonrası herkesin malumu... Sonrası, meslektaşımız Nevşin Mengü’nün yandaşlar tarafından hedef gösterilmesine neden olan sözü gibi... ‘Maaşlı trol ordusu’...

Esnaf Şehmus’un sadece bu sorusu ‘maaşlı trol ordusunu’ devreye soktu ve Esnaf Şehmus İsrail ve Esad ajanı olmakla suçlandı. Hadi ilk ‘tweet’e trollemek için atıldı diyelim. Ama ya sonrası... “Şehmus üst aklın adamısın herhalde” denildi. O da yetmedi “Hükümeti küçük düşürüyor aklınca” denildi. Ama bu da yetmedi, son dönemde epeyce popüler bir suç haline gelen bir örgüt üyesi olmakla suçlandı, “Başkanlık rejimi düşmanı bir FETÖ’cüsün” denildi. Ama hayır bu da yetemezdi ve “Boşuna uğraşıyorsun diyorum. Reisin ve Türkiye’nin önünden çekil” denildi. “Yahu esnafım esnaf, ne vatan haini” diye tepki gösterse de İkitelli OSB’de 7 çalışanın olduğu bir dükkanı işleterek, küçük de olsa alıp satıp ekonomiye can vermeye çalışan Esnaf Şehmus, Türkiye’nin gelişmesinin, Cumhurbaşkanının alıp yürümesinin önünde bir engel olarak ilan edilmekten kurtulamadı. Benim gönlüm isterdi ki öyle demesin ama Esnaf Şehmus, Marksizmin Leninizmin yüce ideolojisini savunmadığını, hatta bu kavramların ne demek olduğunu bilmediğini açıklamak zorunda kaldı.

Trajikomik tarafını bir kenara bırakırsak, sosyal medyada yaşanan bu olay iki durumu bir kez daha açığa çıkardı. Birincisi cehalet... Zira hiçbir çaba harcamadan sadece iki tık yapılarak Esnaf Şehmus’un Twitter’da takip ettikleri listesine bakılabilir ve takip ettiği 60’ı aşkın kişinin birçoğunun (hatta Nagehan Alçı, Rasim Ozan Kütahyalı, Melih Gökçek, Engin Ardıç, Burhan Kuzu gibi yazıp çizdikleriyle bizi, aslında trol oldukları şüphesine düşürenler de var) AKP’li isimlerden oluştuğu, 150’yi aşkın tweet’inin birçoğunun da bu isimlerin tweet’lerini retweet ederek meydana geldiği görülebilir. Esnaf Şehmus’un Twitter’daki profil resminde yer alan tankın, 15 Temmuz’da önüne yatılan tank olduğu düşünülebilir. Hatta ve hatta Esnaf Şehmus’un bir AKP seçmeni olduğu tahmin edilebilir.

İkincisi ise gözü dönmüş yandaşların/trollerin, bırakalım en ufak bir eleştiriyi, halini anlatan birini bile hedef göstermeleri, sosyal medyada linç girişiminde bulunmaları... Peki buna sebep olan nedenler ne? Elbette birçok neden sıralanabilir ama yadsınamaz bir gerçek olarak, iktidarın özellikle son dönemde güttüğü politikalar ve söylemler önemli bir neden olabilir. İmam şunu yaparsa cemaat bunu yapar misali... Dün ‘barış’, bugün ‘laiklik’ diyenin tutuklandığı, sosyal medya paylaşımlarına 1600’ü aşkın tutuklamayla, binlerce gözaltıyla, on binlerce soruşturmayla yanıt verildiği, OHAL sürecine rağmen güvenlik meselesinde sınıfta kalan İçişleri Bakanlığının ‘ihbar et’ kampanyası yürüttüğü, yaşanan her türlü olumsuzluğu lobi, dış mihrak, üst akıl, derin bilmem ne şeklinde açıklayan ve Hükümetin yayın organı haline gelmiş sözde medya organlarının hakim olduğu, en ufak bir eleştiri yapanın bile Hükümet yetkilileri tarafından vatan haini ilan edildiği bir ülkede, “Elektrikler kesik” dediği için, muhtemelen AKP seçmeni olan ve muhtemelen, ‘Geçinemiyorum’ diyerek, 50 bin TL’lik faizsiz krediyi alabilmek için o it titreten soğukta saatlerce kuyrukta bekleyen Esnaf Şehmus da ‘yeminli maaşlı trol ordusu’ tarafından hedef gösterilir. Ve daha böyle giderse bırakalım bu ülkede eleştirme/söz söyleme hakkını, yaşamak bile zehir olabilir...

Yazımı Esnaf Şehmus’a bir notla bitireyim. Çok alındım abi. Tamam sana Marksizm Leninizm bayrağını devral demeyeceğim -ki keşke olsa- ama seni suçlayan bu trollerin dediği gibi Marksizm Leninizm kötü bir şey değil.

ÖNCEKİ HABER

Değinmeler

SONRAKİ HABER

Politik bir müsabaka sahası olarak satranç

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...