20 Aralık 2016 11:56

Demirtaş: Asıl yargılanması gereken Davutoğlu ve hükümetidir

Mardin’de hakkında açılan davanın duruşmasında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş asıl yargılanması gerekenin Davutoğlu olduğunu belirtti.

Paylaş

Halkaların Demokratik Partisi (HDP) Eşbakanı Selahattin Demirtaş hakkında 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakkında açılan davanın ikinci duruşması görüldü. 2 Şubat 2016 tarihinde HDP Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmadan kaynaklı yargılanan Demirtaş'ın duruşmasına, HDP Mardin Milletvekilli Erol Dora, avukatları ve çok sayıda yurttaş katıldı. 

Tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde SEGBİS sistemiyle duruşmaya katılan Demirtaş yargılama sürecine değinerek, "Benim adil yargılanma hakkım imkansız hale getirmiştir. Bu durum bizleri yargılayan mahkeme ve hakimlerin, şansından kaynaklı tereddüt değildir. Bizim yargılanmalarımız başlamadan zaten suçlu ilan edilmiş ve kamuoyu nezdinde karsı bir propaganda ile hakkımızda hüküm kesilmiştir. Bu koşullarda savcılıkta ifade veremeyeceğimizi ifade ettik. Ama yargı önüne çıkmaya korktuğumuz için değil bunu AKP'nin yargı şekline karşı çıktığımız için bu kararı aldık" dedi. 

AÇILAN 500 FEZLEKEYİ FETÖ'CÜLER HAZIRLADI

Kendisi ve HDP milletvekilleri hakkında açılan nerdeyse 500'ye yakın fezlekenin FETÖ'cüler tarafından hazırlandığını belirten Demirtaş, "Hatırlanırsa Cumhurbaşkanı Erdoğan oğlu Bilal Erdoğan savcılığa çağrıldığında oğlum ifade vermeye gitmeyecektir demiştir. MİT müsteşarı idareye çağrıldığında Hakan Fidan 'İfade vermeye gitmeyecektir' demiştir. Anayasa Mahkemesi Can Dündar kararına karşı Erdoğan 'Bu kararı tanımıyorum saygı da duymuyorum’ demişti. Şimdi bütün bunlar yargıya kafa tutmak olmuyor da bizim AKP'ye karşı eleştirimiz mi yargıya kafa tutmak oluyor. Bunu kabul etmiyoruz" şeklinde konuştu.

‘DAVUTOĞLU'NUN YARGILANMASI GEREKİR’

Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "İddianame de hakkımdaki suçlamalara gelince bu konuşmalar bastan sona hükümete eleştiridir. Siyasi eleştirilerdir. Ordu polis ve Jandarma yürütmeye bağlıdır. Burada yaptığım konuşma da hükümetin bir siyasi ve idari kararını eleştirerek kamuoyunda teşhir ederek uyararak ve doğruyu göstererek yapılmış bir denetimdir. Parlamento yürütmenin denetleyicisidir. Ahmet Davutoğlu yönetimindeki siyaset çok vahim hatalar yapıldı. Oysaki o günlerde çözüm süreci PKK'nin Türkiye'ye karşı bütün silahlı-silahsız şiddet eylemlerine nihai olarak son vereceği tartışmalarının yapıldığı günlerdi. Cizre, Şırnak, Nusaybin, Sur ve benzeri il ilçelerde orantısız güç kullanımı sivillerin ölümüne yol açan şehirlerimizin haritadan silinmesine neden olan operasyon talimatların Davutoğlu başkanlığındaki ve yine bakıldığında bu siyasi kararları uygulayan en üst düzey emniyet amirlerinin nerdeyse tamamının darbeye teşebbüsten tutuklu olduğu da görülmekte. Benim yaptığım basın açıklaması ve konuşma o gün yapılan yanlışlara samimi eleştirilerdir. Burada yargılanması gereken bir şey varsa Davutoğlu başkanlığındaki hükümet ve o dönem görev yapanlardır." 

‘BÜYÜKELÇİYİ ÖLDÜREN POLİS DAVUTOĞLU DÖNEMİNDE İŞE ALINDI’

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’a düzenlenen suikastla öldürülmesine de değinen Demirtaş, "Dün Ankara'da bir suikasta kurban giden Rus Büyükelçisini öldüren kişi Ahmet Davutoğlu döneminde işe alınmış bir polis memurudur. Rus uçağının düşürülmesi talimatını veren Ahmet Davutoğlu. Dokunulmazlıklarımızı, Anayasaya aykırı teklifle parlamento ya getirendedir. Belediye başkanlarına kayyum, tutuklanmalar ve bunların hazırlıklarının yapıldığı dönem Davutoğlu başkanlığındaki dönemdir. Türkiye tarihindeki en ağır sorunlarla ile karşıya karşı karşıya kaldığı dönem Davutoğlu dönemidir" dedi.

‘ŞEHİRLERİN YIKILMASINDAN YARGILANAN TEK KİŞİYİM!’

Kürt ve Türk halkının tarihsel birlikteliğine dikkat çeken Demirtaş, "Hepimizin ortak geleceğini belirleyecek olan bir parti siyasi lider etrafında birleşmek değildir. Demokrasi ve insan hakları ilkeleri etrafında birleşmektir. Şırnak diye bir şehir haritadan silinmiştir. Cizre ve Nusaybin'in yarısı yok olmuştur. Bunlar hakkında yargılanan tek kişi var o da benim. Bu iddianame bir suçlama değil aslında bu Davutoğlu'nun FETÖ El Nusra'yı yargı içine sızdıran kafasında planladığı Neo-Osmancılık politikasını hayata geçirmenin gizli ve sinsi birer aşamalarıydı. Asıl yargılanması gereken Davutoğlu ve hükümetidir. Özgürlük eşitlik adalet için mücadeleye devam edeceğiz. Bizi bu şekilde anlayan her siyasi oluşumla el ele verip bu tezgâhtan çıkmayı başaracağız. Bu davalar açıldı diye bu haksız tutuklama yapıldı diye asla geleceğe dair inancımızı yitirmeyeceğiz" dedi. 

Demirtaşı'ın konuşmasının ardından avukatları, "Suç kapsamına alınan konuşmanın Anayasa hukukçusu veya siyaset bilimcisi tarafından incelenmesi"ni ve beraatını talep etti. 

Mahkeme heyeti ise, talepleri reddederek bir sonraki duruşmayı 28 Mart 2017 tarihine erteledi. (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Çek tenisçi Kvitova’ya bıçaklı saldırı

SONRAKİ HABER

Artvin'de eylem yasağı süresi yine uzatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...