Açık veren bütçede aslan payı Saray’a
TMMOB Başkanı Emin Koramaz, 2017 bütçesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

2017 yılı bütçesine ilişkin açıklama yapan TMMOB Başkanı Emin Koramaz, bütçe gelirlerinin 598 milyar TL, giderlerinin 645.1 milyar TL olacağına dikkat çekti. 2017 yılı bütçesinin 46.9 milyar TL açık vereceğini belirten Koramaz, “Bütçede, bir kişinin yönetimindeki Cumhurbaşkanlığına 648 milyon 488 bin TL ayrılırken, yasama organı TBMM’ye ayrılan tutarın 981 milyon 589 bin TL olması düşündürücüdür” dedi.
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, 2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’na ilişkin değerlendirmede bulundu. Mecliste kabul edilen bütçenin toplumsal gereksinimleri karşılamaktan yoksun olduğunu belirten Koramaz, bütçenin başkanlık sistemine geçişin de göstergesi olduğuna işaret etti. Koramaz, “Bütçede, bir kişinin yönetimindeki Cumhurbaşkanlığına 648 milyon 488 bin TL ayrılırken, yasama organı TBMM’ye ayrılan tutarın 981 milyon 589 bin TL olması düşündürücüdür ve bu fiili durumun ilanı olarak değerlendirilebilir. Ülkemiz hızla başkanlık sistemine çekilirken, yaratılan savaş atmosferiyle bütçedeki kaynaklar da iktidarın ideolojik-siyasi tahkimat alanlarına ayrılmaktadır. Kalkınmadan, yatırımdan, sanayi üretimini artırmaktan uzak bütçe, toplumsal gereksinimleri karşılama niteliğinden yoksundur” dedi.
DAHA ÇOK HARCAMA İMKANI VERDİLER
Merkezi yönetim bütçelerinin ve dolayısıyla kamu harcamalarının son yıllarda Sayıştay denetiminden fiilen muaf tutulduğunu ifade eden Koramaz, “İktidarın kamu idaresi üzerinde kuvvetler ayırımına dayalı olarak yapılması gereken Sayıştay mali denetimini ve bunun hukuki sonuçlarını hukuk tanımaz otorite kullanımı yoluyla bertaraf etmiştir” dedi. Kamu Mali Yönetimi Kanunu’nda yapılan değişikliklerle kamu idarelerinin merkezi yönetim bütçesi içinde bağıtlanan bütçeleri arasında ödenek aktarmalarına yönelik yeni düzenlemeler yapıldığını kaydeden Koramaz, böylece yedek ödenek, tamamlayıcı ödenek, ödenek üstü harcamalar olarak tanımlanan ek harcamalarla ödenek artırım limitlerinin büyütüldüğünü söyledi. Kamu idarelerine Meclis görüşü ve onayına başvurmadan harcama yapma ve aralarında ödenek/bütçe aktarma olanağı tanındığını vurgulayan Koramaz, bu uygulama ile Meclise ait bütçe hakkı, öngörülebilirlik ve denetim normlarının ihlal edildiğini ifade etti.
BÜTÇE AÇIĞI YÜZDE 50 ARTTI
Bütçedeki açığa dikkat çeken Koramaz, “Gelirlerinin 598 milyar TL, giderlerinin 645.1 milyar TL olacağı öngörülen 2017 yılı bütçesinin 46.9 milyar TL açık vereceği, faiz giderlerinin bütçenin yüzde 9’u olan 57.5 milyar TL’ye ulaşacağı da şimdiden öngörülmüş durumda. Bütçe açıklarını dolaylı vergi artışları ile frenlemeye çalışan iktidarın bu uygulaması da açık sorununu gizleyememektedir. Nihayetinde 2015 yılında 23.5 milyar TL olan bütçe açığı 2016 geçici tahmininde yüzde 46.9 artışla 34.6 milyar TL’ye çıkmıştır. Bütçe açığının 2017 yılı tahmini 46.9, 2018 için 44.3, 2019 için 40.1 milyar TL olacağı da daha şimdiden öngörülmüş durumdadır” dedi.
HALKA VERGİ YÜKÜ
2016 yılı geçici tahminlerinde 497.8 milyar TL olan vergi gelirlerinin 2017 yılı tahmini öngörüsünde yüzde 13.4 artarak 564.7 milyar TL’ye ulaştığını ifade eden Koramaz, bütçenin vergi gelirlerinin yüzde 70’inin halkın bütününden toplanan dolaylı vergilerden, yüzde 30’unun da esasen çalışanlardan alınan gelir ve kazanç vergisinden sağlanacağını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et