18 Aralık 2016 12:01

‘Barış deyin birlikte yürüyelim’

Kayseri’deki bombalı saldırının ardından, Diyarbakır’da Memur-Sen’in çağrısıyla yürüyüş yapıldı. Hasan Akbaş yürüyüşe dair izlenimlerini yazdı.

Paylaş

Hasan AKBAŞ
Diyarbakır

Memur-Sen’in çağrısıyla Diyarbakır’da ‘Şehitlere Saygı ve Milli Birlik Yürüyüşü' adı altında bir yürüyüş düzenlendi.

Diyarbakır’ın merkezi Ofis’te yapılan yürüyüş için Gevran Caddesi’nde toplanıldı. Türk bayrakları ve “vatan sana canım feda” yazılı dövizlerin taşındığı yürüyüş Ekinciler Caddesi’nden Valilik binasına kadar sürdü. Geniş güvenlik önlemi eşliğinde yürüyüş güzergahına özel harekat polisleri eşlik etti. Uzun süredir Diyarbakır’da herhangi bir yürüyüş ve açıklamaya izin verilmezken, adeta devletin tüm olanakları seferber edilen yürüyüş öncesi çok sayıda yol da trafiğe kapatıldı. Toplu taşıma araçlarının güzergahları değiştirildi. Yollarda kimlik kontrolleri yapıldı.

‘BİRLİK VE BERABERLİK ZAAFA UĞRATILMAK İSTENİYOR’

Yürüyüşe yine çok sayıda ilden katılım olduğu kentteki Elazığ, Bingöl plakalı araçlardan da anlaşılıyordu. Yürüyüş öncesi Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Yunus Memiş, “Diyarbakır’daki STK’lar ve Memur-Sen adına” dediği basın açıklamasını okudu. Kayseri’deki saldırıyı lanetleyen Memiş, 15 Temmuz’da tanklara karşı duruşun bu tür saldırılara karşı da verildiğini ifade etti. Milli bir duruşla teröre karşı duracaklarını söyleyen Memiş, “Türkiye, dünyanın görmediği, görmezden geldiği Halep'te insanlığı kurtarmaya çalışırken, insanlığını ortaya koyarken birileri içeride taşeron uzantıları vasıtasıyla birlik ve beraberliğini zaafa uğratmak istiyor. Bunun farkındayız. 15 Temmuz gecesi vatan sevgisini en üst seviyede gösteren milletimizin bu bilincini zaafa uğratmak, toplumsal kırılganlık meydana getirmek hedefiyle yapılan bu insanlık dışı saldırıları, yine milletimiz büyük bir kararlılık ve basiretle bertaraf edecektir” diye konuştu. Daha sonra grup yürüyüşe geçti.

‘BÖYLE Mİ BİRLİK OLACAĞIZ?’

Güzergah boyunca yürüyüşe katılanlar zaman zaman civardaki esnaf ve yurttaşlara, “Teröristler için kepenk kapatanlar şimdi neredesiniz?”, “Devleti tanıyacaksınız” şeklinde sözlü sataşmalarda bulundu. Kimi katılımcılar tarafından da tepki gören kişilere “Basın var yapmayın” diyerek de uyarıda bulunuldu. Kimi yurttaşlar da sataşmada bulunanlara, “Barış deyin, kardeşlik deyin gelelim sizinle yürüyelim. Bize niye saldırıyorsunuz. Böyle mi memleket birlik olacak” diye karşılık verdi. “Barış, barış, barış” diye bağıran bir esnaf da gazeteci olduğumuzu görünce dert yanıyor, “Bizi işaret edip, ‘vatan haini’ diyorlar. Bu vatan hepimizin. Barış için yürüyeceğiz denilsin, yemin ederim ben de orada olurum. Böyle olmaz. Esnaf kaç yıldır kan ağlıyor, kimsenin yüzü gülmüyor. Böyle ayrışa ayrışa nereye kadar. Tek yol barış. Bunu bağırdım bende, kötü bir şey demedim.”

“Kötüler için yaşasın cehennem”, “Katil PKK” sloganları, Türk bayrakları ve “Ölürüm Türkiyem” şarkısı eşliğinde yapılan yürüyüş Valilik önüne kadar sürdü. Valilik önünde saygı duruşu, İstiklal Marşı ve okunan Fatiha’nın ardından grup dağıldı.

ÖNCEKİ HABER

Konyaspor Karabükspor'a karşı 3 puanı alamadı

SONRAKİ HABER

Canikli: Rekabet Kurumu'ndan 17 personel ihraç edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...