30 Mayıs 2012 14:22

Havada grev yasaklandı!

Meclis’te muhalefet partilerinin tüm karşı çıkmalarına rağmen, havacılık işkoluna grev yasağı getiren yasa teklifinin, yasağı getiren maddesi kabul edildi.Teklifin sahibi, AKP İstanbul Milletvekili Metin Külünk, ancak yüzde 49’u kamuda olmasına rağmen THY’nın özel bir şirket; holding değil, kamu kuruluşu olduğunu ileri s

Havada grev yasaklandı!
Paylaş
Sultan Özer

Teklifin sahibi, AKP İstanbul Milletvekili Metin Külünk, ancak yüzde 49’u kamuda olmasına rağmen THY’nın özel bir şirket; holding değil, kamu kuruluşu olduğunu ileri sürebildi. İş bırakma nedeniyle THY’nın zarara uğradığını belirten Külünk, bu grevin millet, çalışan yararına olmadığını öne sürdü. Külünk, sendikayı  ‘küresel güçlerin içerideki müttefiki” olarak nitelendirirken,  bir yandan grev i “kutsal” olarak ifade ederken bir yandan da yasağı savundu.

Benzer bir konuşmayı İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin de yaptı.  Milletvekillerinin sorularını yanıtlamadan önce bir süre AKP’li Hak-İş eski Genel Başkanı Salim Uslu’yla da kafa kafaya veren Şahin, getirilmek istenenin bir grev yasağı olmadığını ileri sürebildi. İşletmenin başarısını sürdürmek istedikleri için bu düzenlemeyi getirdiklerini iddia eden Şahin, “Türkiye’nin yüz akı bir kurumun grev uygulaması nedeniyle başarısının engellenmesine izin veremezdik” dedi. Grevin yaza, turizm dönemine denk gelmesinden sendikayı sorumlu tutan ve “İdeolojik bakışla sendikal yaklaşım ortaya kondu” diyen Şahin, sendikanın yetki tespitine itiraz ederek 18 aydır sözleşmeyi bağıtlamadığını da söyleyebildi.

KÜRKÇÜ: YALAN SÖYLÜYORLAR

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de yalan söylediklerini belirterek itiraz etti. Yasak maddesinin tekliften çıkarılması doğrultusunda İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ve BDP’li Erol Dora ile birlikte verdikleri önerge üzerine söz alan Kürkçü, sorumluluğun kurumun kötü yönetiminde olduğunu söyledi.  Bu yasağın kabul edilemez olduğunu belirten Kürkçü, sadece THY’de değil, bütün havacılık hizmetine yasak getirildiğini söyledi. THY’yi batırmak için dış mihraklarla işbirliği iddiasına atıf yapan Kürkçü; “Bundan daha büyük bir yalan olabilir mi?​” dedi. Kürkçü sebebin kötü yönetim, kötü yönetimin kurumu uğrattığı zararlar olduğunu dile getirdi.

 

Benzer tartışmalar, önerge üzerine konuşan CHP’li Aytuğ Atıcı’nın sözlerine üzerine de yaşandı. AKP’lilere, “getirdiğiniz abuk sabuk tekliflerle Meclis’i ne hale getirdiniz. Belki yanlıştan dönersiniz diye bekledik, ama…” diyen Atıcı, AKP’nin seçim bildirisinde grev hakkının yer aldığını söyledi.  Düzenlemeyi, “Ahlaksız teklif” olarak nitelendiren Atıcı, isim vermeden Salim Uslu’yu kastederek, “Ben sendikacıyım diye bunca zamandır yutturanlar nasıl bu teklifi savunabiliyor” diye konuştu. AKP’nin ak sendikalar oluşturduklarını belirten Atıcı’ya AKP’liler “saygısız” diye sataştılar. Bu ifadeyi AKP’lilere iade eden Atıcı, AKP’li Mehmet Metiner’in laf atması üzerine de “İşkembeden konuşma” dedi. Metiner de ayağa kalkıp üzerlerine yürümeye çalıştı; karşılıklı laf atmalara CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da katıldı. Çıkan gerginlik ara verilerek engellenirken, aranın ardından grev yasağını düzenleyen madde AKP’lilerin oyları ile kabul edildi.

Daha sonra korsan taksi, otopark ve deynekçilerle ve itfaiyecilerle ilgili düzenlemeler getiren 7 maddelik teklifin diğer maddelerinin görüşmesine geçildi. (Ankara/EVRENSEL)


Hayat TV'ye telefonla bağlanan Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, yaptıkları uyarıların dikkate alınmadığını belirterek "Bundan sonra muhatabımız Cumhurbaşkanıdır" dedi. "En temel hakkımız olan grev hakkının elimizden alınması kabul edilemez" diyen Ayçin, 11 Eylül 2001 sonrası kapısına kilit vurma noktasına gelen THY'nin üyelerinin emekleri sayesinde bugünkü noktaya eriştiğini hatırlattı. Ayçin, bu andan itibaren "Özverili çalışma anlayışımız sona ermiştir" dedi.

Ayçin, şirket yönetiminin üyelerine mesajlar göndererek mücadeleden vazgeçirmeye çalıştığını buna karşı üyelerinin işe iadesi için her gün eylem yapacaklarını belirtti.

Dünyada örneği olmayan bir uygulamaya imza atıldığını belirten Ayçin, 1962'den beri grev hakkı olan bir sendikanın böylece toplu pazarlık yapma hakkının da elinden alındığını vurguladı.

Ayçin bundan sonra çalışma barışının bozulduğunu belirterek "Uçuş emniyeti risktedir. THY'nin temel anlayışı burayı sendikasızlaştırma, özel sektör mantığıyla yönetmekti ve bunun önündeki engel sendikaydı" diyerek bu engelin tamamen ortadan kaldırılmaya çalışıldığını belirtti.

Ayçin, anayasal haklarını sonuna kadar kullanacaklarını belirterek "Mücadelemiz sürecek. Biz özveriyi kaldırdık, THY 'de bundan sonra neler olacağını herkes görecek" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sinanların bıraktığı yerden...

SONRAKİ HABER

MKÜ'lü öğrenciler baskıları Meclis'e taşıdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...