09 Aralık 2016 15:16

İsveçli vekil: Dayanışmamız devam edecek

Tutuklu HDP eş genel başkanlarıyla görüşmeleri engellenen Sol Parti Milletvekili Fornarve izlenimlerini Evrensel’e anlattı.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Tutuklu bulunan HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’la görüşmek amacıyla Türkiye’ye gelen İsveç, Danimarka, Finlandiya ve Norveçli parlamenterlerin yer aldığı İskandinavya Heyeti, izinleri olmadığı gerekçesiyle cezaevine alınmadı.

Heyet içinde İsveç’ten Sol Parti Genel Başkanı Jonas Sjöstedt ve Milletvekili Lotta Johnsson Fornarve yer alıyordu. İsveç’e dönen Fornarve izlenimlerini Evrensel’e anlattı.

HDP’liler tarafından çok iyi karşılandıklarını ancak aynı sıcaklığı Türk Hükümeti ve güvenlik görevlilerinin göstermediğini söyleyen Fornarve, Figen Yüksekdağ’ı Kandıra’ya gittiklerinde karşılaştıkları muameleyi şu cümlelerle dile getirdi:  “Hava yağmurluydu. Bir kafeteryada oturuyorduk. Bir anda çok sayıda jandarma aracı kafeteryanın etrafını çevreledi. Arabadan inen jandarmalardan bir kaçı yanımıza geldi ve bizlere herhangi bir basın açıklaması yapamayacağımızı söyledi. Ama biz buna uymadık. Çok sayıda basın görevlisi vardı. Ziyareti gerçekleştirmek için avukatları cezaevi yönetimine yolladık ama ziyaret etmemize izin verilmediğini söyledi. Avukatlar Figen’i ziyaret ettiler ve moral sağlığının çok iyi olduğunu ve ziyaretimiz için müteşekkir olduğunu bize aktardılar.”

‘SESLERİNİN DUYULMASINI ENGELLEMEK İSTİYORLAR’

Bir gün sonra da Selahattin Demirtaş ile görüşmek için İskandinavyalı diğer parlameterlerle birlikte Edirne’ye gittiklerini belirten Fornarve, “Burada da aynı şey oldu. Görüşme talebimiz kabul edilmedi. Tutuklu meslekdaşlarımızla görüşmemizin engellenmesi kabul edilebilir bir şey değil. Türk yetkililer HDP liderlerinin dış dünya ile ilişki kurmalarını ve onların seslerinin duyulmasını engellemek istiyor. Bu, onların özgürlükleri için daha fazla çaba harcamamız gerektiğini gösteriyor. Onlar politik nedenlerle, kadın haklarını savundukları ve sadece parlamenterlik görevlerini yaptıkları için cezaevlerindeler. Bu anlaşılır bir şey değil” şeklinde konuştu.

Fornarve, Demirtaş ve Yüksekdağ’ın tek başlarına hücrelerde tutulmasının ve dış dünyadan izole edilmelerinin insan haklarını düzenleyen uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu ve bir suç teşkil ettiğini söyledi.

‘VEKİLLERİN YERİ CEZAEVİ DEĞİL PARLAMENTO’

Fornarve, bundan sonra ne yapmayı planladıkları sorusunu da “Biz bu meselenin takipçisi olacağız. Eş başkanlar ve diğer milletvekilleri serbest bırakılana kadar girişimlerimizi sürdüreceğiz. Onların yeri cezaevi deği parlamento. Türkiye’deki durum giderek daha ciddi bir hal alıyor. Bunu Avrupa Birliği kabul edemez. Türkiye’nin en temel insan haklarını ihlal etmesine göz yumamaz. Ben aynı zamanda Avrupa Konseyi parlamenteriyim. Bu konuyu orada, Avrupa Birliği ve İsveç Parlamentosu’nda önergelerle gündeme getireceğim” şeklinde yanıtladı.

‘ARTIK TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ OLDUĞU SÖYLENEMEZ’

Konuyu İsveç kamuoyunun gündemine getirmek için gösteriler düzenleyeceklerini söyleyen Fornarve, “Türkiye’de durum tam bir felaket. Yüzlerce medya kuruluşu kapatıldı ve yüzü aşkın gazeteci cezaevinde. Türkiye’de en büyük muhalefet partilerinden birinin liderleri ve milletvekilleri tutuklu. Ağır ifade özgürlüğü ihlalleri yaşanıyor. Artık Türkiye’de demokrasi olduğu söylenemez. Biz, Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki üyelik müzakerelerinin dondurulmasını ve sığınmacılar için yapılan anlaşmanın iptal edilmesini talep ediyoruz. AB, Türkiye’yi sığınmacıları durdurmak için bekçi olarak kullanamaz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İmamdan 'ajan' yarattılar

SONRAKİ HABER

Stant açtıkları için soruşturma açılan öğrencilere destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...