03 Aralık 2016 13:32

Genel-İş Sendikası’ndan Dünya Engelliler Günü etkinliği

Genel-İş Sendikası Dünya Engelliler Günü'nde düzenlediği etkinlikte, "her türlü engelden uzak eşit ve adil yarınlar için mücadele çağrısı yaptı"

Paylaş

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube tarafından Kadıköy Belediyesi Fener bahçe Khalkedon’da, Dünya Engelliler Günü etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Genel-İş Sendikası’na üye engelli işçiler, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Genel-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu Eğitim Daire Başkanı Mahmut Şengül ve Genel-İş Sendikası İstanbul Şubelerinin başkanları ile yöneticileri katıldı. DİSK Genel Başkanı Kani Beko etkinlikte yaptığı konuşmada, Engellilerin önündeki engeller kaldırılsa tüm sorunların çözüleceğini söyledi. Beko engelli işçilerle daha sık bir araya gelerek gelecek dönemler için sorunların çözümlerine dair planlamalar ve çalıştaylar yapılması gerektiğinin altını çizdi ve DİSK olarak engellilerin sorunlarına dikkat çekmek, bunları çözüme ulaştırmak için her türlü mücadeleye hazır olduklarını söyledi.

TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİNDE “ÇALIŞMA YAŞAMINDA ENGELLİ HAKLARI” MADDESİ

Sabah 10.00’da kahvaltı ile başlayan etkinlikte Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Başkanı Mehmet Sait Tanyeri açılış konuşması yaptı. Tanyeri konuşmasında, nüfusunun yüzde 15’inin engelli olduğu bir dünyada bugünün sadece bir güne sığmayacak kadar önemli olduğunun altını çizdi. “Erişilebilirlik engellilerin olmazsa olmazıdır. Eğer erişilebilirlik sağlanmış olsaydı; eğitimde, sağlıkta, çalışma yaşamında kısaca yaşamın her alanında engellilik engel olmaktan çıkar, engelli bireylerin yaşam kalitesi sırf bu nedenle düşmezdi” diyen Tanyeri, sorunun engelli olmadan değil engellenme durumundan kaynaklı olduğunu dile getirdi. Bu bilinçle belediyelerde imzaladıkları Toplu İş Sözleşmelerinde “Çalışma Yaşamında Engelli Hakları” başlığı altında engelli üyelerine ücret ve sosyal haklarla ilgili maddeler koyduklarını ifade eden Tanyeri, böylece engelli çalışanlarla ilgili kazanımlar elde ettiklerini belirtti. Tanyeri son olarak her türlü engelden uzak eşit ve adil yarınlar için mücadele çağrısı yaptı.

“ENGELLİ İŞÇİLER ÖRGÜTLENMELİ”

Genel-İş Sendikası Eğitim Daire Başkanı Mahmut Şengül ise, gündelik hayatta ve çalışma yaşamında engelleri aşmak için Genel-İş Sendikası olarak mücadele ettiklerini ifade etti. Engelli işçilerin sendikal mücadele içerisinde kendi komisyonları üzerinden sorunlarını dile getirmesi gerektiğinin altını çizen Şengül, böylece Toplu İş Sözleşmelerinde ve çalışma yaşamında engelli işçilerin sorunları daha iyi dile getirileceğini belirtti. Engelli işçilerin mücadelesinin sınıf mücadelesinden ayrı düşünülemeyeceğini vurgulayan Şengül, bugün siyasi iktidarın asgari ücret tespit komisyonunda patronların yanında takındığı tavır, taşerona kadro sözünü tutmaması ve kıdem tazminatını gasp etmeyi gündemine almasının tüm işçileri ilgilendirdiğini, işçileri zor günlerin beklediğini ve bunlara karşı ortak bir mücadele hattı geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Etkinlikte söz alan işçiler ise çalışma yaşamında karşılaştıkları sorunları dile getirdi. Engelli işçilerin komisyon kurup bu komisyonlar üzerinden işyerlerinde sorunlarını dile getirmesinin kararlaştırıldığı etkinlik toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu.(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır kayyımı, belediye tabelasından Amed’i kaldırıyor

SONRAKİ HABER

Tuzla'da fabrika yangını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...