22 Mayıs 2012 02:31

Çay üreticileri alana çıktı!

Yaş çay alımının kontenjanla başlamasına ve hükümetin açıkladığı yaş çay fiyatının beklentilerin çok altında kalmasına ilişkin tepkiler artarak devam ediyor.Bugün Tüm Köy Sen Fındıklı Temsilciliği öncülüğünde alana çıkan üreticiler, önümüzdeki perşembe günü s

Çay üreticileri alana çıktı!
Paylaş

Bugün Tüm Köy Sen Fındıklı Temsilciliği öncülüğünde alana çıkan üreticiler, önümüzdeki perşembe günü saat 12.00’de AKP Rize İl Başkanlığı binası önünde olacak.

Kota uygulamasının kendilerini özel sektöre mahkum ettiğini, çaylarını 65 ila 75 kuruş arasında satmak zorunda kaldıklarını dile getiren çay üreticileri yaşadıkları diğer sıkıntılara dikkat çektiler: “Özel sektörden geçen yılın çay bedellerini alamadığımız gibi alacaklarımızın karşılığında kuru çay, zeytin verme gibi pazarlıklarla karşı karşıya kaldık.

PAYLARINI İSTEDİLER

Tarım Bakını Mehdi Eker’in açıkladığı, kilogram başına, destekleme primleriyle birlikte, 1 lira 22 kuruş fiyatı yetersiz bulan üreticiler şu sözlerle ekonomik büyümeden paylarını istediler: “Hani dünyanın en iyi ekonomileri arasında olan bir ülkeydik. Çay üreticilerini bu hale düşürerek mi ekonomiyi büyütüyorlar? Büyüyen ekonomide hani bize pay?​”

Üreticiler, ÇAYKUR’a ait çay fabrikalarının tam kapasite çalıştırılmamasının nedeni olarak “tamirat, tadilat, yenileme” gibi mazeretler öne sürülmesine öfkeli: “Bu kadar ciddiyetsizliğin, vurdumduymazlığın, sorumsuzluğun, görev bilmezliğin sorumlusu biz üreticiler miyiz? Neden bir sene boyunca bu eksiklikler halledilmedi? 50 senedir çay alımı yapan ÇAYKUR işletmesi bu kadar deneyimsiz mi ki kampanyanın  başlamasına son iki ay kala fabrika tadilata girdi? Sonra diyecekler ki, ‘ÇAYKUR işlemiyor, zarar ediyor, o nedenle satıyoruz’ Buna inanıyor muyuz. ÇAYKUR’un zarar edeceğine inanmıyoruz!

14 MİLYONUMUZ GASBEDİLDİ

2010 yılında ÇAYKUR 590 bin ton yaş çay alırken özel sektörün 715 bin ton yaş çay alımı yapmış olmasına dikkat çeken üreticiler bu durumu şöyle yorumladı: “Yani, bizim ürettiğimiz çayın yüzde 55’i, özel çay şirketlerine verilmiş. Bu veriler ÇAYKUR’un kendi raporunda var. Böylece 14 milyon (eski parayla 14 trilyon) üreticilerin cebine az para girdi. Bu para kime gitti? Bu para çay borsasını elinde tutanlara, çay tüccarlarına, çay şirketlerine gitti. Bu politikayı savunanlar, ‘Özel sektöre karışamayız, serbest piyasa şartları’ diyenler kime çalışıyor. Üreticileri düşünmedikleri belli!”

ZAMMI BAŞBAKANA GÖNDERECEKLER!

Türkiye dünyanın 5, büyük çay üreticisi olmasına rağmen 18 ülkeden çay alımı yapılmasına ve ayrıca ülkeye tonlarca kaçak çay girişine izin verilmesine de itiraz eden üreticiler, göz göre özel sektörün üreticinin kanını emmesine izin verildiğine dikkat çekti.

“Sürekli, ‘Kul hakkı yiyen bizden değildir’ diyen Rizeli Başbakanımız nerede? Bu olanları bilmemesine imkan yok” sözleriyle Başbakana seslenen çay üreticileri yapılan 12 kuruşluk zammı PTT kararıyla başbakana gönderme kararı aldı. (Rize/EVRENSEL)


Fındıklı Meydanı’nda toplanan çay üreticileri, kontenjan uygulaması nedeniyle ÇAYKUR’a çay satamamalarını meydana yaş çay dökerek protesto etti.

Üreticiler adına İlker Küçükşahin’in yaptığı açıklamadau talepler dile getirildi:

* Yaş Çay taban fiyatı 1.5 kuruşa yükseltilsin!

* Özel çay şirketlerinin taban fiyatın altında yapacakları alımlar yasaklansın!

* Alımlar, gün boyunca yapılsın

* Alım yerleri hafta tatili dışında her gün açık olsun Yapılan açıklamanın ardından Cumhuriyet Caddesi boyunca yürüyen çay üreticileri “ÇAYKUR halkındır satılamaz”, “Kotaya kontenjana son”, “Çay alım kontenjanını kaldırsın! sloganlarını attı.


TÜZEL'DEN ÇAY ÜRETİCİLERİ İÇİN ÖNERGE

İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, “Çay üreticilerinin sorunlarının araştırılması, ülkemizin en önemli tarım ürünlerinden olan çay üretiminin ve ihracatının arttırılması için alınacak tedbirlerin tespit edilmesi” talebiyle önerge verdi. Tüzel, Anayasanın 98. ve TBMM İç Tüzüğünün 104 ve 105. maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını teklif etti.

Tüzel’in meclise sunduğu önergede şu ifadeler yer aldı:

* Çay üreticisinin günlük ÇAYKUR’a teslim edebileceği çay miktarı en fazla 10 kilogram olabilmektedir. Bu uygulamanın asıl işlevi kota olarak hayata geçiyor. Çünkü günlük 10 kilogramdan başka ÇAYKUR’a çay veremeyen çay üreticisi köylüler özel çay şirketlerine çay vermek zorunda bırakılmaktadır. Çay üreticilerinin mağduriyetinin giderilmesi için; kontenjanların kota olarak işlev görmesinin engellenmesi ve çay alım yerlerinde yığılmaların engellenmesi gerekmektedir.  

* Diğer taraftan, çay ihracatı her yıl biraz daha gerilemektedir. AKP Hükümeti, açıklanan çay fiyatı için “taban fiyat” değil,  “ÇAYKUR’un alım fiyatı” olarak ifade etmektedir. Böylece serbest piyasa koşullarında kamu kurumu olan ÇAYKUR kendi belirlediği fiyattan, özel şirketler ise kendi belirlediği fiyat üzerinden almasına olanak sunmaktadır. Yani  ÇAYKUR ne kadar düşük ücrete ve yavaş çay alırsa özel şirketler o kadar kârlı çıkmaktadır.

* 2001 yılında 4771 ton kuru çay ihraç edilmiş, AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında 5160 ton, 2003 yılında ise 7042 ton kuru çay ihraç edilmiştir. AKP iktidarının beşinci yılında 2007’de 2629 ton kuru çay ihracatı gerçekleşmiş, “çıraklık dönemini” 4 bin 400 ton ihracat kaybıyla kapatmıştır. (Ankara/EVRENSEL)


ÇAYLARINI AKP'NİN ÖNÜNE BOŞALTTILAR

Rize’nin Pazar ilçesindeki protestoda vatandaşlar bardaktaki sıcak çaylarını AKP İlçe başkanlığı önüne döktü.

ÇAYSEN üyesi bir grup ile onlara destek veren çay üreticileri ellerinde “Üretici perişan, mağdur isyanda” , “Üç çocuk yap diyorsun, çayımızı almıyorsun” ve “Özeli seven Başbakan” pankartları ile Pazar AKP İlçe Başkanlığı önünde toplandı.

Burada konuşan ÇAYSEN Başkanı Recep Memişoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Rize’deki konuşmasında özel sektöre karışmam dediğini hatırlatarak şunları söyledi: “Şimdi özel sektör 70 hatta 65 kuruşa çay satın alıyor. Biz özel sektörün 1 TL 10 kuruşluk taban fiyatının altında yaş çay satın almasını istemiyoruz. Buna bir düzenleme getirilmesi gerekiyor. Ben çayımı özel sektöre satarken araya torpil koymak zorunda kalıyorum. Çaya verilen fiyattan memnun değiliz ama biz bunu bile tartışamıyoruz. Bizi öyle duruma getirdiler ki fiyatı bize tartışma pozisyonu vermediler.”

Üreticiler daha sonra bardaklarla alana getirilen sıcak çayları protesto amaçlı AKP İlçe Başkanlığı önüne döktü. (RİZE)


SÜTLÜOĞLU: PROTESTOLARI HABER YAPMAYIN

Üreticilerin istifasını istediği Çay İşletmeleri Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu gelen tepkiler sonrası 2012 yılı yaş çay sezonunu gazetecilerle yaptığı toplantıda değerlendirdi. “Üreticiyi galeyana getiren haberlerden kaçınmak lazım” dedi.

ÇAYKUR’un üreticiler için vadettiği kotanın tamamını alacağını, hiçbir üreticinin mağdur edilmeyeceğini ileri süren Sütlüoğlu şunları söyledi: “ÇAYKUR’un günlük yaş çay işleme kapasitesi 800 ton arttırılarak 7 bin ton’a çıkartılacak. Özel sektörün müstahsilin acziyetinden istifade etmeye çalışması düşük fiyatta çay satın alması ahlaki değildir. yapılan protesto eylemlerini tüm üreticiler yapmış gibi göstermek doğru değildir. Üreticiyi galeyana getirmeyelim.”

ÖNCEKİ HABER

İzmir’de grev için ortak çağrı

SONRAKİ HABER

Yargı emekçileri adalet istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...