21 Mayıs 2012 09:56

Sırbistan’ın yeni Cumhurbaşkanı Nikoliç

SIRBİSTAN seçimlerinde Milliyetçi Tomislav Nikoliç, Boris Tadiç’i yenilgiye uğratarak Cumhurbaşkanı seçildi. Seçimlerden önce iktidarda olan liberal Boris Tadiç sandıklar kapandıktan kısa bir süre sonra seçimi kaybettiğini kabul etmişti.Oyların yüzde 40’ı sayıldığında, Nikoliç yüzde

Sırbistan’ın yeni Cumhurbaşkanı Nikoliç
Paylaş

SIRBİSTAN seçimlerinde Milliyetçi Tomislav Nikoliç, Boris Tadiç’i yenilgiye uğratarak Cumhurbaşkanı seçildi. Seçimlerden önce iktidarda olan liberal Boris Tadiç sandıklar kapandıktan kısa bir süre sonra seçimi kaybettiğini kabul etmişti.
Oyların yüzde 40’ı sayıldığında, Nikoliç yüzde 50.21, Tadiç ise yüzde 46.77 oy almıştı. Bu seçimler uluslararası kamuoyunda AB üyeliğinin oylanması olarak görülüyordu.
Yeni seçilen Cumhurbaşkanı “Sırbistan, Avrupa yolundan ayrılmayacaktır” dedi. Tadiç de Sırbistan’ın Avrupa Birliği doğrultusunda ilerlemesi gerektiğini düşündüğünü söyledi.
Tadiç, “Sırbistan yönünü değiştirirse yazık olur. Bu hem barışın korunması, hem de ekonomik kalkınma açısından önemli” dedi.
Tadiç, seçimlerde kendisini yenen Tomislav Nikoliç ile ilgili olarak “Zaferini kutluyorum. Adil ve hak edilmiş bir zafer kazandı. Kendisine şans diliyorum” dedi.
Nikoliç, AB’ye olan bağlılığını açıklarken “Bu Sırbistan için bir dönüm noktası. Bu seçimler Sırbistan’ı Avrupa Birliğine kimin sokacağı ile ilgili değildi. Bu seçimler, Boris Tadiç’in Demokrat Partisinin ülkede yarattığı ekonomik sorunları kimin çözeceği ile ilgiliydi” dedi.

İŞSİZLİK YÜZDE 24

Sırbistan’da şu anda işsizlik yüzde 24 oranında. Ülkenin 24 milyar avro dış borcu bulunuyor.
Seçimi kaybeden Tadiç, rakibi Nikoliç’in zaferi hak ettiğini söyledi. Geçmişte Nikoliç, Lahey’de soykırım suçlaması ile yargılanan eski Yugoslavya Cumhurbaşkanı Slobodan Miloşeviç’in hükümetinde Başbakan Yardımcılığı yapmıştı.
Nato, 1999 yılında Sırbistan’ı bombaladığında, Nikoliç de hükümetteydi. Nikoliç, geçmişte “Ülkenin AB’ye katıldığını görmektense Rusya ile ortak olmasını tercih edeceğini” söylemişti; ancak geçen yıllarla birlikte söylemini yumuşattı.
Kendisinin ve partisinin imajını değiştirmek isteyen Nikoliç, tarım ve endüstriye yatırım yapacağını, zenginlerden alınan vergiyi artıracağını söyledi.
Seçim sonuçları, ülkede iktidar partisinin seçimi kazanacağı tahmin edildiği için, birçokları açısından sürpriz oldu. Sırbistan Siyaset Uzmanı Slobodan Antoniç, “Bu seçim bir depremdi. Böyle bir sonucu hiç beklemiyorduk” dedi.
Seçime katılımın yüzde 45’in altında kalmasının Tardiç’in kaybetmesinin nedenlerinden biri olduğu belirtiliyor. Bu seçimin sonuçlarının, hem Sırbistan’ın AB’ye girme sürecini, hem de 2008’de bağımsızlığını ilan eden Kosova’nın durumunu etkileyebileceği kaydediliyor.
6 Mayısta gerçekleşen birinci tur seçimlerde, milliyetçiler Tadiç’i seçime hile karıştırmakla suçlamış ve ülkede tartışmalar yaşanmıştı.
Ancak seçim yetkilileri, Nikoliç’in iddia ettiği gibi, 500 bin sahte oyun kullanıldığı konusunda herhangi bir kanıt bulamadı. Uluslararası seçim gözlemcileri de, seçimlere hile karışmadığı yönünde karar aldı.
Cumhurbaşkanı olarak Avrupa Birliği adaylık müzakerelerini yöneten Tadiç, partisinin seçimde başarılı olmasının, Sırbistan’ın gelecek on yılda istikrarlı kalıp kalkınmaya devam etmesi için şart olduğunu iddia etmişti. Tadiç’in yönetimi sırasında, Bosna savaşında savaş suçu işlemekle suçlanan Ratko Mladiç ve Radovan Karaciç yakalanarak Lahey’deki uluslararası mahkemeye teslim edilmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Stevie Wonder ilk kez geliyor

SONRAKİ HABER

Çadırkentte Suriyeli albay operasyonu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa