27 Ekim 2016 13:14

ÇED itirazlara rağmen kabul edildi, Mordoğan'a 5 RES yolda

İzmir Mordoğan’da Rüzgar Enerjisi Santrali projesine ilişkin kapasite artışı talebi bölge halkı ve mahkeme kararına rağmen kabul edildi.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir’de bölge halkının itirazlarına ve önceki mahkeme kararına rağmen Ayen Enerji A.Ş.'nin Mordoğan Rüzgar Enerjisi Santrali projesine ilişkin kapasite artışını kabul etti. Verilen kararla şirketin bölgedeki tribün sayısı 20'ye yükselecek. Ancak Kent Konseyi Başkanı Buğra yaşam alanı mücadelesine devam edeceklerini vurguladı.

15 adet rüzgar türbini ile çalışmakta olan Mordoğan Rüzgar Enerji Santralinin kapasitesinin 2.1 MW'lık 5 türbin daha ilave edilerek 10.5 MW arttırılması talebine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan olumlu yanıt geldi. Şirketin hazırladığı ÇED raporu da kabul edildi. Mordoğan RES kapasite artışı projesinde, türbinlerin tarım arazilerinde, zeytinlik alanlarda, konutların 150 metre, tescilli kültür varlıklarının 75 metre yakınında ve tarım alanlarının üzerinde konumlandırılması planlanıyor.

HAKIN TEPKİSİ VE MAHKEME KARARI YOK SAYILDI

ÇED'in kabul edilmesi ile birlikte hem bölge halkının tepkileri hem de daha önce projeyle ilgili verilen mahkeme kararı yok sayılmış oldu. Projenin ilk ÇED sürecinde “Halkın Katılımı Toplantısı”na yerel halk katılmazken, kapasite arttırımı için Haziran ayında verilen 'ÇED Olumlu' kararı da Karaburun Kent Konseyi tarafından yargıya taşınmıştı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, 30.06.2015 tarihinde “ÇED Olumlu” kararı vermesi üzerine açılan davada, mahkeme kararı iptal etmişti. Bunun üzerine şirket, raporda yaptığı küçük çaplı değişiklerle, ÇED sürecini bir kez daha başlattı ve itirazlara rağmen bakanlıktan bir kez daha onay aldı.

'BENZER ÖRNEKLERİ DAHA ÖNCE DE YAŞADIK'

Bakanlığın ÇED kararındaki ısrarını Evrensel’e değerlendiren Karaburun Kent Konseyi Başkanı İpar Buğra, benzer örnekleri Karaburun'da çok kez yaşadıklarını belirtti. Buğra, “İkinci ÇED sürecine de itirazlarımızı yaptık ama yine de kabul edilmedi. Çok detaylı inceleme yapamadık ama ana hatları itibari ile iki ÇED raporu arasında nerdeyse hiç bir değişiklik olmadığını gördük. İptale konu olan gerekçelerden biri de kümülatif etkidir. Bilirkişi raporu bu konudadır. Biz mücadele sürecine ikinci ÇED raporu ile berabar devam edeceğiz” dedi. 

'KARABURUN'UN YÜZDE 71'İ ŞİRKETLERİNE VERİLDİ'

Karaburun Yarımadası'nın yüzde 71'inin rüzgar santralleri şirketlerine tahsis edildiğini söyleyen Buğra, “İnsanlara, doğaya, hayvanlara bırakılan alan yüzde 13 civarında. Bakanlık yeni bir karar veriyor yatırımlarının önünü açabilmek için. Buradaki sorun özel olan doğa korunacak mı, yoksa Karaburun tamamıyla bir rüzgar enerji santrali üretim sahasına mı dönecek? Biz mücadelemize her türlü yasal, demokratik yoldan devam edeceğiz” açıklamasında bulundu. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sinematek Yaşıyor programında bugün: Geçip Giden Çatana

SONRAKİ HABER

ATO başkanı istifa etti, Gökçek aday oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...