19 Mayıs 2012 09:33

Ülkeyi TOKİ'ye bağladılar

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Afet Yasası’yla Türkiye’nin tamamına yakınının “kentsel dönüşüm” alanı ilan edildiğine dikkat çekti. Açıklamada, yasanın hedefinde afet riski altındaki alanlar değil, 3 büyük şehirde yaratılacak rant olduğu ifade edildi.Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan, &ldquo

Ülkeyi TOKİ'ye bağladılar
Paylaş

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan, “Bu yasa ile arkeolojik alanlar, koruma alanları, mera alanları, kamu ya da özel mülkiyet, hepsi riskli yapı adı altında bu yasanın kapsamına alınmış durumda. Bu planlama açısından sağlam yapıların da  yıkılabileceği anlamına geliyor. Bu süreci de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ üzerinden yürütecekler. Bütün ülkeyi TOKİ’ye bağladılar. Bütün yapı stoku 8 milyonluk TOKİ üzerinden yapılacak. Gecekondu alanlarını düşünürsek, TOKİ konutlarının yapım sürecinin ne kadar sıkıntılı olduğunu biliyoruz ” diye konuştu.  

Yasanın Başbakanın önceden açıklamış olduğu “çılgın projelerin” önünü açan bir yasa olduğuna vurgu yapan Hakkan, “İstanbul’un çılgın projelerinin önünü açacak bir yasa. Ankara için de aynı şekilde. İki ayrı 500 bin nüfuslu konut planı var? Ankara’da buna ihtiyaç var mı tartışılır? Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu, AKM, Hipodrom, Ulus hepsi kentsel dönüşüm yasası içerisinde. Daha önce bu alanlara ilişkin olarak, Melih Gökçek kurumumuzun da adını vererek projelerine engel olduğumuzu söylemişti. Şimdi bütün bu alanlar afet riski altına alınabilecek. Deprem bölgesi açısından baktığımızda da Ankara, afet riski altında değil” dedi.

‘HEDEFTE ÜÇ BÜYÜK ŞEHİR VAR’

Basın toplantısında “Afet riski” içine alınan alanların haritası sunuldu. Türkiye haritasının hemen hemen hepsinin yasa kapsamında olduğu harita üzerinde açıklandı.  Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan da, Afet Yasası’nın hedefinde üç büyük il olduğuna dikkat çekti. Candan, “Yasanın hedefinde Van depremi ve deprem riski altındaki şehirler değil, üç büyük şehir var. İstanbul, Ankara, İzmir. Yasanın iki hedefi var. Birincisi kentsel rant elde etmek. AKP’nin kasası için, sürekliliği için sermaye sağlama süreci başlatıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da daha önce ‘ekonomiyi ve piyasayı’ canlandıracak model diye ifade etmişti. Pratik olarak da İstanbul’un Suudilere pazarlanmasıdır.  Afet Yasası ve yabancılara toprak satışı ile tüm ülkenin pazarlanması süreci başlayacaktır. İkincisi, Cumhuriyet dönemi yapılarını yok ederek siyasal olarak kazanım elde etmek” diye konuştu. Candan, yıkım ve yapıların röntgen çekimi maliyetlerinin de halka fatura edileceğini hatırlattı.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin Afet Yasasına ilişkin düzenlediği basın toplantısına, Başkan Ali Hakkan’ın yanı sıra, Ankara Şube Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan ve Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulundan İmran Karaman katıldı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yüzlerce Antepli Hayat Televizyonu şenliğinde buluştu

SONRAKİ HABER

Zeytine kıyanlara suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa