18 Mayıs 2012 09:19

Fransız kabinesine yüzde 30 maaş kesintisi

Fransa’da yeni kurulan hükümetin ilk icraatlarından biri Cumhurbaşkanı François Hollande ve hükümetindeki bütün bakanların maaşlarını yüzde 30 oranında indirmek oldu. Hollande, seçim kampanyasında bu kesintiyi vadetmişti.Sosyalist cumhurbaşkanının aylık maaşı 21 bin 300 avrodan 14 bin 910 avroya iniyor.SARKOZY TAM

Fransız kabinesine yüzde 30 maaş kesintisi
Paylaş

Fransa’da yeni kurulan hükümetin ilk icraatlarından biri Cumhurbaşkanı François Hollande ve hükümetindeki bütün bakanların maaşlarını yüzde 30 oranında indirmek oldu. Hollande, seçim kampanyasında bu kesintiyi vadetmişti.

Sosyalist cumhurbaşkanının aylık maaşı 21 bin 300 avrodan 14 bin 910 avroya iniyor.

SARKOZY TAM TERSİNİ YAPMIŞTI

Maaşını indiren François Hollande’ın aksine, Eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy iktidara gelince maaşının artırılması için düğmeye basmıştı. Ancak muhalefetteki UMP partisi, yeni hükümetin bakanlar kurulunda Sarkozy’nin kabinesine kıyasla 14 daha fazla bakan olduğuna işaret ediyor. Sarkozy’nin partisi UMP’nin Genel Sekreteri Jean-François Cope, “Maaş kesintisi gerçeğin üstünü örtemez. Hollande’ın kabinesi daha kalabalık. Yeni bakanların yanındaki onlarca danışmanı da hesaba katarsak, bu hükümet vergi mükelleflerine daha pahalıya patlıyor.” dedi.

Fransa’nın yeni Maliye Bakanı Pierre Moscovici, hükümetin Avrupa Birliğinin bütçe anlaşmasını onaylamayacağını tekrarladı.

Moscovici, Fransa’nın anlaşmayı onaylayabilmesi için büyüme ile ilgili maddelerin eklenmesi gerektiğini belirtti.

Bütçe anlaşması, hükümetlerin borçlarını azaltmak için kamu harcamalarını sıkı kontrol altına almasını gerektiriyor. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, seçim kampanyası boyunca kemer sıkma politikalarının yanı sıra büyümenin de gerekli olduğunu vurguladı.

Hollande, kemer sıkma politikalarının tek başına Avro Bölgesi’ndeki borç krizini çözemeyeceğini söylüyor. Moscovici, göreve başlamasının ardından ilk defa verdiği bir mülakatta “Açıkça, anlaşmaya büyüme ve büyüme stratejisi üzerine bir bölüm eklenmesi gerektiğini, yoksa onaylamayacağımızı söylüyoruz” dedi.
Moscovici’nin açıklaması Hollande’ın Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ekonomik kriz ile ilgili yaptığı görüşmeden birkaç gün sonra geliyor.

27 üyeli AB’nin 25 üyesi anlaşmayı imzaladı ancak anlaşmanın tek tek parlamentolar tarafından da onaylanması gerekiyor.

Yunanistan’ın avrodan çıkmak zorunda kalması ihtimali, endişeleri artırıyor. Bu ayın başında yapılan seçimlerde, seçmenlerin büyük bir çoğunluğu kemer sıkma önlemlerini reddetti.

Yunanistan haziran ayında yeniden seçime gitmeye hazırlanıyor.

En çok oy alan partilerden biri, borçlarını donduracağını ve AB ve IMF’den alınan kurtarma kredilerinin şartlarını yeniden görüşüleceğini taahhüt ediyor.
(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Japonya’dan başarılı füze denemesi

SONRAKİ HABER

Warren Buffett bir seferde 63 gazete satın aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...