24 Eylül 2016 00:53

Deneme, ölme, bağımlı olma, özgür ol!

Karadolap Mahallesi'nde çeşitli kurumlar “Deneme, ölme, bağımlı olma, özgür ol” şiarıyla uyuşturucuya karşı mücadele kampanyası başlattı.

Paylaş

Derya DURSUN
İstanbul

Hemen her gün uyuşturucu nedeniyle ölen gençlerin haberleri çıkıyor. Okul önlerinde uyuşturucu satışlarının çoğalmasından, bağımlı olma yaşının ilkokul çağına kadar düşmesine kadar tüm bu gelişmeler aileleri tedirgin ediyor. Uyuşturucuya bağımlılık bu kadar kolayken kurtulmak ise bir o kadar zor. Devletin ilgili kurumlarına kâr getirmediği için gerekli yatırımlar yapılmıyor, imkanları kısıtlı kalıyor. Bu nedenle en hızlı çözüm ise özel sağlık kuruluşları. Ancak bu tedavinin karşılığı da en az 4-5 bin lira. Alibeyköy’ün Karadolap Mahallesi’nde yaşayanlar da hem bu tedirginlikten kurtulmak ve hem de uyuşturucu kullanan gençleri kurtarmak için harekete geçti. Karadolap Mahalle Muhtarlığı, Alibeyköy Pir Sultan Abdal Kültür ve Dayanışma Derneği, Karadolapspor Kulübü, Çağdaş Erzurumlular Federasyonunun (ÇEDEF) çağrısıyla bir araya gelen mahalleliler “Deneme, ölme, bağımlı olma, özgür ol” adıyla kampanya başlattı. Kampanya çerçevesinde, uyuşturucu bağımlısı gençlerinin hastane tedavisi masrafları için yarın dayanışma gecesi düzenlenecek. 

‘YARDIM İSTEYENİ GERİ ÇEVİREMEZDİK’

Konuyla ilgili görüştüğümüz Karadolap Mahalle Muhtarı Ali Ekber Binici, özellikle son dönemde okul önlerinde uyuşturucu satışlarının daha da arttığını söyledi. Bu konuda yaptıkları girişimlerin ancak kısmi bir etkisinin olduğunu söyleyen Binici, “Artık pratikte bu gençlerimize bir şeyler yapmak gerekiyordu. Aileleriyle birlikte gelen, bize yardım edin diyen gençlere gidin ne haliniz varsa görün diyemezdik. Muhtarlık ve kulübün başlattığı çalışmamız daha sonra mahalle halkı, sivil toplum kuruluşları, inanç kurumları ve yöre derneklerinin de sahiplendiği bir işe dönüştü. İki ay içinde bize gelen 12 gencimizi tedavi ettirdik. Bu dayanışmayı toplumsal bir algıya çevirmek ve herkesi duyarlı hale getirmek için dayanışma etkinliği düzenleyeceğiz. Ve buradan gelen gelirle geleceğimiz olan daha fazla gencimizi kurtaracağız” diye konuştu. Muhtar olarak tek işinin park, lamba ya da diğer hizmet alanları olmadığını anlatan Binici, bu tür etkinliklere devam edeceklerini bildirdi. 

‘TEDAVİ MASRAFLI’

Kampanyanın çalışmaları içinde yer alan Karadolap Spor Kulubünün Başkanı Çayan Dursun, Alibeyköy’ün yoğunlukla yoksulların ve emekçilerin oturduğu bir semt olduğunu belirterek “Mahallemizde uzun süredir madde bağımlılığı ciddi bir sorun ve yaş ortalaması giderek düşüyor. Uzun süredir Alibeyköy’deki kurumlarla birlikte bu gençleri tedavi etmek için bir çalışma yürütmeye başladık” dedi. Özel hastaneler üzerinden uyuşturucu kullanan çocukları tedavi etmeye çalıştıklarını, tedavi görenlerden olumlu sonuçlar aldıklarını aktaran Dursun, ancak tedavinin masraflı olduğunu söyledi: “Ortalama bir gencin tedavisi 1 hafta sürüyor ve maliyeti 4 bin ile 5 bin lira arasında değişiyor. Gençlerin hastane masraflarını mahalledeki duyarlı insanlardan ve es-naflardan temin ettik. Ama hâlâ tedavi olmayı bekleyen gençlerimiz var. Pazar günü (yarın) yapacağımız dayanışma gecesinin amacı hem madde bağımlılığı ile ilgili bir bilinç yaratmak hem de ekonomik olarak gençlerin tedavileri için gerekli parayı bulabilmek.” 

MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ

Alibeyköy Pir Sultan Abdal Kültür ve Dayanışma Derneği Yöneticisi Saime Atilla, uyuşturucunun en çok gecekondu semtlerinde yaygınlaştığına dikkat çekerek “Biz de mahallemizde kendi geleceklerimiz olan bu gençleri topluma kazanmak istiyoruz ve böyle bir dayanışma içerisine girdik. Ben hem bir anne olarak hem de kurum olarak bu gençlerimizin gözümüzün önünde körelmesine, yok edilmesine göz yummayacağız” dedi. Tedavi gören gençlerden birinin Cemevi Kültür Komisyonunda görev aldığını aktaran Atilla, şöyle devam etti: “Bundan sonra da tedavi ettiğimiz bu gençlerle birlikte zehir ticaretine karşı bu çocuklarımızla birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz.”

AMATEM İÇİN SIRA BEKLİYORSUN ÇIKTIĞINDA İLACA BAĞIMLI OLUYORSUN

Kampanyanın duyulması ile başka ilçelerden de taleplerin geldiğini ama bu kadarına güçlerinin yetmediğini söyleyen mahalle sakinleri özel hastanelerin masraflarının yüksek olmasından şikayetçi. “Peki neden özel hastanelere gitmek zorunda kaldınız?” sorumuza ise uyuşturucu bağımlısı gençlerden O.T. yanıt verdi. Uyuşturucu tedavisinde en öne çıkan kurumlardan AMATEM’e defalarca tedavi için gittiğini anlatan O.T, “Zaten AMATEM’e başvuruyorsun 2  bilemedin 3 ay sıra bekliyorsun yatmak için. Çocukluğumdan beri uyuşturucu kullanmış biri olarak birden ve yardım almadan bırakmam bekleniyor. AMATEM’de bağımlılığı beyin hastalığı olarak görüyorlar. Subokson diye bir ilaç veriyorlardı. Bu ilaç eroinin ilaçlaştırılmış hali onu almasan da eroin gibi krize giriyorsun. Hastaneden taburcu olduğunda ilaca bağımlı olmuş halde çıkıyorsun” diye konuştu.


İlkokul bitti uyuşturucuya başladı

Karadolap Spor Kulübünde tedavi gören gençlerle görüşüyoruz. Kendilerini şanslı hisseden gençler, uyuşturucu kullanmaya başladıktan sonra hayatlarının nasıl değiştiğini anlattı. 

26 yaşındaki B.B. yaklaşık 7 yıl uyuşturucu kullanmış. B.B. uyuşturucuyla beraber değişen hayatını şöyle anlatıyor: “Bağımlılık yüzünden çalışamaz oldum. Sabah kalkamıyordum işe geç kalıyordum. Söylenen hiçbir şeyi anlamadığım için ayrılmak zorunda kaldım hep.” B.B’ye çalışmadığı halde uyuşturucuyu nasıl temin ettiğini sorduğumuzda şu yanıtı alıyoruz. “Defalarca param olmadığı zamanlarda bıraktım. Ama satıcılar devam edeyim diye tekrar tekrar bana temin etti.” Arkadaşının uyuşturucu nedeniyle ölmesi onu epeyi sarsmış. Uyuşturucuyu en uzun bu dönemde bıraktığını dile getiren B.B, bir süre sonra satıcıların kendisini yeniden bulduğunu ve yeniden başladığını dile getirdi. Okulu lise 2’de terk eden B.B, okula devam etmek istiyor: “Ailem emekçi bir aile. Meslek sahibi olup aileme yardımcı olmak istiyorum.”

‘GÜNDE 60 LİRA BULMAM LAZIMDI’

Şu an 24 yaşında olan O.T. uyuşturucuyla ilkokulu bitirdikten hemen sonra, çalıştığı berberde tanışmış: “Eroine başladıktan sonra krize giriyordum. Temin etmek her gün 60 TL bulamadığımda da hırsızlık yaptım, ailemden çaldım. Bağımlılığımdan dolayı ailemle görüşmüyorum. Tedavi görmeme rağmen hâlâ kendime tam olarak güvenmiyorum.” Tedavi gördükten sonra kulüpte kalmaya devam eden ve günlük temizlik işlerine giderek yaşamını devam ettiren O.T. “Bağımlı olduğumdan beri hayatım mahvoldu. Hiçbir şeyden zevk alamıyorum” diye konuştu. 

‘TEDAVİ BANA AİLEMİ KAZANDIRDI’

8 yaşında bir çocuğu olan T.I. eski kocasından boşanmış ailesi ile kalıyor. Kuaförde çalışırken uyuşturucu kullandığını dile getiren T.I, “Ellerim titriyor onun için işten çıkmak zorunda kaldım. Para bulmak için kalpazanlık yaptım. İnsanların ahını almaktan korkar oluyorsun. Aylarca sokaklarda kalmak zorunda kaldım” dedi. Arkadaşı O.T. aracılığıyla kampanyadan haberdar olduğunu ve tedavi gördüğünü söyleyen T.I, “Tedavi bana ailemi kazandırdı. Hâlâ çok güçsüzüm. Ellerim titriyor ama bunlar da geçecek” diye konuştu. Tedavisi bittikten sonra oğlunun velayetini almak istediğini dile getiren T.I, bundan sonra çocuğunun geleceğinin kendisine benzememesi için mücadelesini sürdüreceğini ifade etti. 

KÂR GETİRMEDİĞİ İÇİN YATIRIM YAPILMIYOR

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şube Başkanı Aydın Erol: Devlet uyuşturucuyla mücadele merkezleri açma konusunda 20 yıl geriden geliyor. Merkezler kendi çapında görevini getirmeye çalışıyor ama yetersiz. Bu konuda gerekli merkezlerin sayısı az. Çünkü performansa dayalı sağlık sistemi uygulanıyor. Yani kâra dayalı. Kâr getirmediği sürece devlet kaynak aktarmıyor. Uyuşturucuyla mücadele merkezleri de kâr getirmediği için çok fazla kaynak aktarılmıyor. Kaynak ve merkezler yetersiz olduğu için de tedavi olmak isteyen onlarca kişi sıra bekliyor. Merkezlerin ve donanımının artırılması gerekiyor. Bu durumda tedaviler ya yarım kalıyor ya da işlevini yerine getiremiyor.

ÖNCEKİ HABER

Akit sadece Evrensel’i değil tüm işçileri hedef almıştır

SONRAKİ HABER

İşçilere 'Kırk katır mı kırk satır mı' dayatılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...