17 Eylül 2016 00:30

Almanya’da tekellere karşı birlikte mücadele günü

ABD ile AB arasında imzalanması planlanan, TTIP ve CETA anlaşmaları, bugün Almanya'da  yapılacak eylemlerle protesto edilecek. 

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln 

Almanya’nın 7 ayrı kentinde bir kez daha on binlerce insan ABD ile AB arasında imzalanması planlanan, TTIP ve CETA anlaşmalarına karşı sokağa çıkıyor. 
Almanya’da iki yıldır ABD ile AB arasında imzalanması planlanan Transatlantik Serbest Ticaret ve Yatırım Antlaşması’na (TTIP) karşı yerelden küçük etkinlikler ve toplantılarla başlayan mücadele gelinen aşamada kitlesel bir harekete dönüşmüş durumda. ABD’deki çalışma koşullarının Avrupa’ya taşınması, tekeller arasında rekabetin kızışması ve buna bağlı olarak çok sayıda sağlıksız ürünün piyasaya sürülmesinin planlandığı antlaşmaya karşı ilk büyük gösteri geçen yıl 10 Ekim’de Berlin’de yapıldı.
Örgütleyenlerin bile ne kadar katılımın olacağı konusunda bir tahmin yapamadığı gösteriye 250 bin kişinin katılması, TTIP’e karşı tepkinin halk arasında oldukça yüksek olduğunu açık olarak gösteriyordu. Ardından bu yılın nisan ayında Hannover’de yapılan gösteriye katılım da beklenenin çok üzerinde gerçekleşti. 90 bin emekçi bir kez daha asıl olarak ABD ve AB’deki büyük tekellerin işine yarayacak antlaşmanın geri çekilmesini talep etti.

KATILIM YÜZ BİNLERİ BULABİLİR

Şimdi bu tepki eyaletler düzeyinde bir kez daha ifade edilecek. 7 ayrı kentte aynı saatte yapılacak eylemlere katılımın yine yüz binleri bulması bekleniyor.
Halk arasındaki bu geniş tepki şimdiden antlaşmanın planlandığı gibi hayata geçirilemeyeceğini gösteriyor. Başta Fransa olmak üzere bir çok ülke anlaşmayı imzalamayacağını açıkladı. Almanya’da da özellikle koalisyon ortağı SPD içinde tepki yüksek. Bu nedenle TTIP’nin Almanya tarafından da olduğu gibi onaylanmayacağı görülüyor.
Ne var ki; Almanya başta olmak üzere AB tekelleri, doğrudan ABD ile yapamadığı ticareti bu kez Kanada üzerinden, dolaylı olarak gerçekleştirmek istiyorlar. AB ile Kanada arasında bu yılın sonunda imzalanması planlanan Kanada-Avrupa Serbest Ticaret Anlaşması (CETA), ABD-Kanada Serbest Ticaret Antlaşması’nın yarattığı zemin nedeniyle AB ile ABD arasındaki serbest ticareti olanaklı kılıyor. Bu nedenle, gösterilerin merkezinde bu kez daha çok CETA bulunuyor.

TÜRKİYELİ GÖÇMENLERİ DE ETKİLEYECEK

Alman emekçi ve gençlerinin yararlarının zararlarından çok olduğu bu antlaşmalara karşı vermiş olduğu kitlesel mücadelede ne yazık ki, Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli göçmenlerin önemli bir bölümü yok. Daha doğrusu antlaşmalardan da habersiz. Çok sayıda örgüt ve kurumun içinde yer aldığı birlikte göçmen örgütü olarak bir tek DİDF’in yer alması da ilgisizliğin düzeyini gösteriyor. 
Alman emekçilerinin karşı çıktığı gelişmeler, doğal olarak Almanya’da yaşayan Türkiye kökenlileri de yakından etkileyecektir. Hatta daha fazla. ABD’deki kuralsız çalışma koşullarının olduğu gibi AB’ye taşınması durumunda, sömürü ve baskı en çok düşük ücretli işlerde, kiralık firmalarda çalışan göçmen işçi ve emekçiler üzerinde yoğunlaştırılacak.
Keza, tekellerin daha fazla kâr elde etmesi için değişik alanlarda yapılacak düzenlemeler, çevre, doğa ve yaşamın her alanında her ulustan emekçilere zarar verecektir. Bu nedenle Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli işçilerin, emekçilerin çıkarı 17 Eylül’de Alman işçi ve emekçileriyle birlikte alanlarda olmaktır. Bu aynı zamanda son aylarda Türkiye-Almanya arasındaki gerilim nedeniyle körüklenmek istenen ön yargıların püskürtülmesi için de önemli bir fırsattır. Alanlarda ortak sorunlar ve talepler için verilecek mücadele ön yargıların panzehiridir. 

DİDF: SERMAYENİN İNSANLIĞIN GELECEĞİ İLE OYNAMASINA İZİN VERMEYELİM!

TTIP’ye karşı verilen mücadelenin örgütlenmesinde merkezi düzeyde yer alan Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) yaptığı açıklamada, bütün Türkiye kökenli emekçileri güçlü şekilde eylemlere katılmaya çağırdı. 
DİDF Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, “TTIP ile yürürlüğe konulmak istenen yasalar doğal olarak, dünya genelinde işsizliği, yoksulluğu, savaşları, insanların ülkelerini terk etmesini hızlandıracaktır. Bugün milyonlarca insanın ülkesini terk etmesinin, işsiz, yoksul olmasının esas nedeni de bu yasaları gündeme getiren AB ülkeleri, ABD, Kanada gibi emperyalist ülkelerin ve tekellerinin politikalarıdır. Savaşların, yoksulluğun esas nedeni 67 kişinin mal varlığının 3.5 milyar insandan daha fazla olduğu bir sistem değil midir? Bu yasaların hayata geçmesi, daha fazla insanın yoksullaşmasından başka bir anlam ifade etmeyecektir. Ve dünyanın neresinde olursa olsun, etkilerini her işçi, emekçi ve yoksul halklar hissedecektir. Sermaye sömürü politikalarının üstünü kapatmak için, işçilerin-emekçilerin dini ve etnik kimlikleri üzerinden bölmeye çalışıyor. Bu çabalar son dönemlerde yeniden yoğunlaştı. Bunun için 17 Eylül’de yapılacak yürüyüşlere tüm Türkiyelileri daha kitlesel katılmaya çağırıyoruz. 17 Eylül aynı zamanda emekçilerin birliğini ve kardeşliğini güçlendirmenin olanağıdır.” denildi. 

ÖNCEKİ HABER

Zirveye yaklaşmak

SONRAKİ HABER

TTIP’yle uluslararası tekellerin iktidarı daha da artacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...