03 Eylül 2016 16:47

Adana’da 'Barış insan hakkıdır' paneli düzenlendi

İHD Adana Şubesi’nin düzenlemiş olduğu 'Barış İnsan Hakkıdır' paneline CHP PM Üyesi Gülseren Onanç ve HDP Milletvekili Mithat Sancar katıldı.

Paylaş

İHD Adana Şubesi’nin düzenlemiş olduğu 'Barış İnsan Hakkıdır' paneli Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

İHD Çukurova Bölge Temsilcisi Av. Yasemin Dora Şeker’in moderatörlüğünde yapılan panele CHP PM Üyesi Gülseren Onanç ve HDP Milletvekili Prof. Dr. Mithat Sancar panelist olarak katıldı. Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panele ilgi yoğundu. Panelin ardından “Sözün Bittiği Yerler”  adlı fotoğraf sergisinde bölge illerindeki savaşın yarattığı yıkımın belgelendiği fotoğraflar sergilendi.

BARIŞ ACİL BİR İHTİYAÇ

İlk konuşmacı olarak sözü alan CHP PM Üyesi Gülseren Onanç, ülke demokrasisinin 80’li ve 90’lı yıllara dönemeyeceğini düşünürken daha gerilerde bir durumla karşı karşıya kalındığını dile getirdi. Gerçek barışın inşasının yeniden konuşulması gerektiğine vurgu yapan Onanç, tek parti hegemonyası olduğunu, TBMM’nin askıda olduğunu ve kuvvetler ayrılığının ortadan kalktığını ifade etti. Adalet sisteminin çok büyük yara aldığı bir dönem olduğunu söyleyen Onanç, içerideki savaştan kaynaklı göçlerin arttığına dikkatleri çekti. Bölgedeki sokağa çıkma yasaklarından dolayı okula gidemeyen çocuklara ve hastasını hastaneye götüremediği için yakınlarını kaybedenlere tanıklık ettiğini dile getiren Onanç, barışın tüm bu sebeplerden ötürü acil bir ihtiyaç olduğunun altını çizdi.  Herkesin düşündüğünü ifade edebildiği, kimliği ve diliyle sorunu olmadan yaşayabildiği zaman gerçek barışın sağlanabileceğini söyleyen Onanç, Türkiye’de en temel sorunun Kürt sorunu olduğunu HDP’nin siyasetin dışına itilerek gerçek barışın sağlanamayacağını kaydetti.

DEMOKRATİK TÜRKİYE’Yİ BİRLİKTE KURALIM

HDP Milletvekili Mithat Sancar konuşmasına "1921 Anayasası’nın çoğulculuğu" ve "halkların birlikte var olma, eşit olarak yaşama iradesinin bir ürünü olduğunu daha sonra rejimin kendini sağlama almasıyla 1921 Anayasası’nı yok sayıp 1924 Anayasası’nın kabul edildiğini ifade ederek başladı. Sonraki süreçte merkeziyetçi ve tekçi devlet anlayışının egemen olduğunu dile getiren Sancar, son yaşanılan darbe girişimi sonrası partisinin 1921 Anayasası’ndaki gibi çoğulcu bir şekilde bir araya gelerek bu girişimlerin boşa çıkarılabileceğini ifade ettiğini ancak Cumhurbaşkanı’nın darbe sonrası yaptığı çağrının 1924 çağrısı olduğunu dile getirdi. AKP, CHP, MHP’nin birlikte yaptığı mitingin bir demokrasi mutabakatı olamayacağını belirten Sancar, demokrasiyi kurabilmek için herkesi hakları ile dahil etmeleri gerektiğini söyledi. Türkiye’de başta Kürtler olmak üzere, ötekileştirilen ve ezilenlerin temsilcisi olan partilerinin dışlanıp hedef gösterildiğini aktaran Sancar, milli bir cephenin barış ve demokrasi getirmeyeceğini ifade etti. Barış ve çözüm için müzakere masasının tekrar kurulmasını ve Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması gerektiğini söyleyen Sancar, Bölgedeki sokağa çıkma yasaklarının savaşı derinleştireceğini defalarca söylediklerini, belirtti. Barış süreci boyunca AKP’nin değil, halkların kazandığını söyleyen Sancar, ‘Demokratik Türkiye’yi birlikte kuralım’ ifadelerini kullandı. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gözaltındaki muhabirlerimizin TEM'e götürülmediği açıklandı

SONRAKİ HABER

Adıyaman'da çöp konteynerinin yanında lav silahı bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...