BES: Yargı emekçileri adalet, liyakat ve saygı istiyor
Büro Emekçileri Sendikası, yeni yargı yılına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Yeni yargı yılının başlamasıyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Büro Emekçileri Sendikası (BES) Genel Başkanı Fikret Aslan, yargıda siyasi kadrolaşma ve angarya çalışmaya son verilmesi gerektiğini belirterek, adalet, liyakat ve emeğe saygı istediklerini söyledi. Aslan, yargı yılı açılışını da “muhtarlar toplantısına döndü” diye eleştirdi.
Sendika genel merkezindeki toplantıda konuşan Aslan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gerçekleşen adli yıl açılışının yargının bağımsızlığına dair beklentileri boşa çıkardığını belirterek, “Açılış töreni tabiri caizse muhtarlar toplantısına dönmüştür” dedi.
Açılışta yargı mensuplarının Erdoğan karşısında ayakta verdiği fotoğrafı değerlendiren Aslan, “Bu fotoğraf, partili olduğunu kendisinin bile gizlemediği, aynı zamanda yürütmenin de başı olan Erdoğan’ın yasama ve yürütmeden sonra yargıda da tek adam dönemini başlattığı gün olarak tarihe geçecektir” diye konuştu.
‘BAŞKA CEMAATLERE KAPI ARALANIYOR’
Açılışta Yargıtay Başkanı’nın adil yargılamaya vurgu yaptığını hatırlatan Aslan, buna rağmen Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile binlerce kamu emekçisinin savunma hakları dahi ellerinden alınarak işten çıkarıldığına dikkat çekti.
Aslan, siyasi kadrolaşma ve liyakatın askıya alınmasının 15 Temmuz darbe girişimi ile sonuçlandığını ifade eden Aslan, “Böylesi bir süreçte emniyette ve yargıda türbanın serbest bırakılması Paralel devlet yapılanmasının yerinin başka cemaatlerle doldurulacağını göstermektedir” dedi. Aslan, tüm bu yaşananların iktidarın darbe girişimini fırsat bilerek kendi otoritesini güçlendirmeye çalışmasının birer göstergesi olduğunu ifade etti.
‘SÖZLÜ MÜLAKATTAN VAZGEÇİN’
Aslan, sözlü mülakat sisteminin kadrolaşmanın önünü açtığının artık açıkça görülmesine rağmen Adalet Bakanlığı’nın 9 Ekim günü gerçekleşecek görevde yükselme sınavında mülakat sistemi uygulayacak olmasını da eleştirdi. Bunun yeni kadrolaşmaların önünü açacağı uyarısında bulunan Aslan, kadrolaşmanın önüne geçmenin tek yolunun liyakat ve kariyer ilkeleri doğrultusunda yazılı sınav yöntemi olduğunu dile getirdi.
Havuz tayinleri açıklanmış kişilerin hayatlarını yeni tayin oldukları yere göre planlamış olmalarına rağmen şimdi eski görev yerlerine çağrılmasının mağduriyet yarattığını belirten Aslan, tayini çıkan yargı emekçilerinin yeni görev yerlerinde işbaşı yapması gerektiğini söyledi.
Aslan, yazı işleri ve idari işler müdürleri ile mahalli bilgi işlem, adli sicil şube müdürlerine zorunlu rotasyon getiren yönetmeliğin de bir an önce iptal edilmesi gerektiği söyledi.
Aslan, “Yargıda iş yükünün yoğunluğuna karşı kadrolu istihdam bir an önce sağlanmalı, yargı emekçilerinin fazla çalışma karşılığı ücretleri herhangi bir sınırlama yapılmaksızın ödenmeleri, angarya çalışmaya son verilmelidir. Adalet, liyakat ve emeğe saygı istiyoruz” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et