01 Eylül 2016 06:37

Antep'te işçiler alacakları için üretimi durdurdu

Antep Başpınar 3. OSB'de bulunan Yentur battaniye dokuma fabrikasında işçiler 3 aylık alacakları için üretimi durdurarak direnişe geçti.

Paylaş

 Fatma KESKİNTİMUR
Antep

Antep Başpınar 3. Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Yentur battaniye dokuma fabrikasında işçiler 3 aylık alacakları için üretimi durdurarak direnişe geçti. Ödemelerde aylardır düzensizlik olduğunu fakat son üç aydır hiç maaş alamadıklarını belirten işçiler, “Patrondan olumlu yanıt alamadık, başka çaremiz kalmadı” diyor.

ÜÇ VARDİYA DA DİRENİŞTE

Yaklaşık 400 işçisi bulunan Yentur, battaniye dokuma ve halı baskı işleri yapıyor. Şu an işçilerinin tamamı direnişte olan fabrikada üretim, önceki gün 15.00-23.00 vardiyasında durdu. İşçilerin ifadesine göre, alacakları için daha önce ağustos ayının 26’sı ile 30’u arasında ödeneceğine dair söz verilmiş. 31 Ağustos günü 3-11 vardiyasına gelen işçiler halen hesaba para yatırılmadığını görünce makineleri çalıştırmıyor, içerideki alacaklarını almadan da başlamayacaklarını belirtiyor. Vardiya sonuna kadar patrondan haber bekleyen işçilere gece vardiyası da (23.00-07.00) ve sabah işbaşı yapmaları gereken 07.00-15.00 vardiyası da destek veriyor.

PATRONDAN İLK CEVAP: PARA YOK

İki vardiyanın da bekleyişi sürdürdüğü esnada gece saat 02.00 civarında Yentur patronu Tahsin Yentur’un fabrikaya geldiğini söyleyen işçiler, ilk geldiğinde çok sinirli olduğunu söyledikleri patrondan olumlu bir yanıt alamadıklarını belirttiler. İşçiler patronla görüşmelerini şu sözlerle anlattı: “Kendisi alacaklı gibi bize bağırıp çağırdı önce. Sonra da işletmesinin dertlerini anlattı, ‘para yok’ dedi. Peki bizim derdimiz ne olacak?”

‘BEŞ YILLIK İŞÇİYİM BENİM HATIRIM YOK MU?’

Yentur’da direnişe katılan kadın işçilerden Aysel, Arzu, Emel ve Meryem ile konuşuyoruz. Meryem aralarında en uzun süreli çalışan. 5 yıldır bu fabrikada çalıştığını söyleyen Meryem, 3 aydır alamadıkları maaşları için burada olduklarını belirtiyor. Patronun gece gelip konuşması esnasında da burada olan Meryem, patronun tavrına da öfkeli: “Gece gelmiş bize ‘Hiç hatırım yok mu?’ diyor. Peki ben sormak istiyorum o zaman, ben 5 yıldır burada emek veriyorum, benim hatırım yok mu?”

Emel ve diğerleri de arkadaşlarını destekleyerek giriyorlar söze: “Bize çok saygısızca konuştu. Kendi dertlerini anlattı, gitti.” Emel, haziranda 80-150 lira arası bir paranın yattığını söylüyor ve “Bizim alacağımızdan bize harçlık vermeye kalkıyorlar” diyerek devam ediyor:  “Zaten haziran ayından itibaren birçok kişi ücretsiz izne gönderildi, bu izinler de yıllık izinlerimizden düşürüldü.”

‘BİR AYDA ÜÇ EV DEĞİŞTİRDİM’

Maaşların aksamasının işçiler açısından çok sıkıntılı olduğunu anlatan Yentur işçileri, “Bir ay bile maaş alamasak içeri giriyoruz, borçlanıyoruz” diyor. Şimdi üç aydır maaş alamadıkları için sıkıntıların büyüdüğünü belirten işçiler arasında, borcu avukata düşen, ev sahibiyle sorun yaşayan hatta ailelerini köylerine göndermek zorunda olan çok sayıda işçi olduğu ifade ediliyor. Bülent adlı işçi, kendisinden örnek vererek anlatıyor: “Bir ayda üç ev değiştirmek zorunda kaldım. Para veremedikçe ev sahipleri ‘çık’ diyor. Daha öbür borçlar da cabası. Bakkalın önünden geçmemek için yolu uzatıp gidiyorum eve. Yazık değil mi bize? Bir sürü arkadaşımız ailesini köye gönderdi, bazıları boşanma aşamasına geldi. Benim hanım şimdi aradı, ‘Para yoksa gelme’ diyor. Ne olacak böyle?”

İŞÇİLER ALACAKLARINI İSTİYOR

Direnişin ilk saatlerinden itibaren işçilere tehditler de ulaşmaya başlamış. Müdürlerden, “Burada beklemeye devam ederseniz, çevik kuvvet getirip hepinizi götürürüm” diyenler olduğunu anlatıyor. “Ne suçumuz varmış ki bizim, kendi fabrikamızda hakkımız olanı istiyoruz. Bunun için götüreceklerse götürsünler” diyen bir işçi, gelen tekliflerin de güvenilir olmadığını belirtiyor ve “Artık bu saatten sonra alacağımız konusunda kesin bir anlaşma yapmadan bu işten vazgeçmeyiz” diyor. İşçilerin ifadesine göre, patron son olarak iki maaşı -birini cuma günü, diğerini sonra- olmak üzere verebileceğini, üçüncü maaşın da üretime devam ederlerse bayramdan sonra verilebileceğini belirtmiş. İşçiler güvence almadan ve en az iki maaşları yatmadan bu teklife olumlu bakmadıklarını söylüyor.

ÖNCEKİ HABER

Adalet Sarayı'nda görevli 25 kişi adliyeye sevk edildi

SONRAKİ HABER

Danimarka'da polise saldırının faili yakalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...