29 Ağustos 2016 15:57

Yargıtay: Yargı bağımsızlığını nasıl etkiler, anlamadık!

Yargıtay Adli Yıl Açılış Töreni’nin Cumhurbaşkanlığı sarayında yapılmasının yargı bağımsızlığını zedelemeyeceğini savundu.

Paylaş

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde 1 Eylül’de yapılacak olan Adli Yıl Açılış Töreninin yargı bağımsızlığını yıpratacağı uyarılarına Yargıtay Başkanlığı’ndan yanıt geldi. Yargıtay tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Bilinmelidir ki yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı kurumumuz tarafından büyük bir özenle ve titizlikle korunmakta olup; kapasitesi sınırlı ve güvenlik açısından sıkıntılı olabileceği anlaşılan bir otelin toplantı salonu yerine sahibi devlet ve millet olan bir kongre salonunda bu toplantının yapılacak olmasının nasıl yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını zedeleyeceğini anlamakta zorluk çekmekteyiz” denildi. 

‘BAROLARIN GÖRÜŞMESİNDE ORTAYA ÇIKTI’

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı ziyaret eden baro başkanlarının görüşmesinde Adli Yıl açılış töreninin, ‘Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılması düşüncesinin ortaya çıktığı belirtildi: “Sayın Cumhurbaşkanımızı beraberinde yetmişten fazla baro başkanıyla birlikte, 16.08.2016 tarihinde ziyaret eden Türkiye Barolar Birliği Başkanı buradaki görüşme sırasında “...müjdeli bir haberinin olduğunu...” ifade etmiş: alternatif yargı yılı açılış töreni yapmak yerine Yargıtay Başkanıyla görüşerek, “Yeni Kapı Ruhu”nun bir gereği olarak birlikte açılış töreni yapmak istediklerini ve adli yılın daha görkemli açılması için Türkiye Barolar Birliğinin de açılış törenine katılma arzusunu dile getirmişlerdir. Yine bu görüşmede bu yılki Adli Yıl Açılış Törenin “Millet Kongre ve Kültür Merkezinde” yapılması düşüncesi ortaya çıkmış olup bu düşüncede kurumumuza iletilince; kurumumuz tarafından yapılan değerlendirme sonucunda eksi ikinci katta ve sınırlı sayıda kapasitesi bulunan otel salonunun yetersizliği, ülkenin içinden geçtiği mevcut durum ve katılımcı sayısının artacağı göz önüne alınarak açılış töreninin 2030 kişi kapasiteli ve güvenliğin daha rahat bir şekilde sağlanabileceği milletin kendisine ait bir kamu tesisi niteliği taşıyan Millet Kongre ve Kültür Merkezinde yapılması uygun görülmüştür. Bu doğrultuda davetiyeler yenilenerek davetlilere gönderilmiştir.” Açıklamada Türkiye Barolar Birliği Başkanlığının Adli Yıl Açılış Törenine katılmama kararını yeniden gözden geçirmesi istenirken, ‘Adli Yıl Açılış Kokteyli’nin de yaşanan asker ölümleri nedeniyle  iptal edildiği duyuruldu.

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, ‘kuvvetler ayrılığı ilkesine zarar vereceği, yargının bağımsızlığı ile tarafsızlığının ulusal ve uluslararası kamuoyunda yıpratılmasına neden olabileceği’ni söyleyerek  törene katılmayacaklarını söyledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da törene katılmayacağını söyledi. (HABER MERKEZİ)


 

ÖNCEKİ HABER

Avcılar Belediyesi işçileri ‘Artık yeter’ dedi

SONRAKİ HABER

Kayyımın ilk işi işçi kıyımı oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...