27 Ağustos 2016 10:03

Sur'da kaymakam 'Yasak kalktı', polis 'Yasak var' dedi

Sur'da Kaymakamlığın yasağın kaldırıldığını açıklamasına karşın yurttaşlar ve gazeteciler ‘yasak’ denilerek mahallelere alınmadı.

Paylaş

Hasan AKBAŞ
Fırat TOPAL
Serpil BERK
Diyarbakır

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde Kaymakamlığın sokağa çıkma yasağının sürdüğü mahallelerde yasağın kaldırıldığını açıklamasına karşın, yurttaşlar ve gazeteciler ‘yasak’ denilerek mahallelere alınmadı. 270 gündür evlerinin ne durumda olduğunu bilmeyen yurttaşlar bu duruma tepki gösterdi. Yurttaşlar, “İzin versinler artık evimize dönelim” dedi.

Diyarbakır Valiliği ve Sur Kaymakamlığının resmi açıklamalarında Savaş, Cemal Yılmaz, Hasırlı, Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu Mahallelerinin, tarihi surların dışında kalan sokaklarında ve Dabanoğlu Mahallesi Dabanoğlu sokağın 43 A ile 15 numaralı haneler dahil olmak üzere sokağın kuzey batısı, Çiçekçi Sokak’ın 1, 3, 5 ve 7 numaralı haneleri de dahil olmak üzere, batı kısmının tamamında yasağın kaldırıldığını duyrulmuştu.

GAZETECİLERE YASAK!

Sabah 07.00’de yasağın kalkacağı saat itibariyle Sur’a girmek için onlarca gazeteci bölgeye geldi. Ancak polis kontrol noktalarında durdurularak, kimlik kontrolüne tabi tutuldular. Aralarında iktidara yakın TV, gazete kurumlarının muhabirleri de dahil olmak üzere hiçbir gazeteci bölgeye alınmadı. Polis fotoğraf, video çeken gazetecilerin çekim yapmasını engellerken, “Bize ‘gazetecilere yasak’ diye talimat verildi” açıklamasında bulundular.  

‘İZİN VERSİNLER ARTIK EVİMİZE DÖNELİM’

Yasağın kalktığını haber alan ve bölgede evi bulunan yurttaşlar da, “Şimdilik kimse alınmıyor” denilerek geri gönderiliyor. Duruma tepki gösteren yurttaşlardan Münevver Erpek, evinin durumu hakkında bilgi sahibi olmadığını aylardır perişan olduğunu ifade etti. Sekiz çocuğuyla birlikte aylardır kirada oturduğunu ve maddi imkanının iyi olmadığını belirten Erpek, “İçeri girmek için izin versinler gidip evimizde oturalım. Benim ve sokağımdaki diğer evler silah atışlarından zarar görmüş. Eşya para hiçbir şey istemiyoruz kendi evimizi ve bu evimizde oturmak istiyoruz” dedi.

‘SUR’DAYKEN SAĞLAMDIK, ŞİMDİ YARALIYIZ…’

Selahattin Çelik şunları söyledi: “9 gün boyunca hasar tespiti yapıldı. Ben de o sıra yanlarındaydım. Bize çıkın dediklerinde çıktık, çıktığımız esnada polis bana kalaşnikof tüfekle ateş açtı. Kolumdan yaralandım. Biz oradan çıktığımızda evimiz de kendimizde sağlamdık. Şimdi yaralıyız. Benim evimi savaş bitince hükümet yıktı. Evdeki eşyalarımızın bedeli 5 bin TL diyorlar. Biz de kabul etmedik. Her şeyim gitmiş, bir şey kalmamış. Şimdi bir başımıza bıraktılar. Evimiz, eşyamız kalmadıysa devlet bunu geri karşılamalıdır.”

‘SAVAŞ BİTSİN HERKES ÖZGÜR OLSUN İSTİYORUZ’

Yasağın kalkacağı söylenince sabah erken saatlerde geldiklerini söyleyen Ramazan Solmaz,  “Akşama kadar serbest olduğunu söylediler ama bırakmadılar. Her şeyimiz orada kaldı. Evimiz yıkılmamış ama çatışmalardan dolayı birçok yeri zarar görmüş. Diğer evler de aynı şekilde her yer su içinde kalmış. Biz evimizi istiyoruz başka da bir şey istemiyoruz. Evimizi, eşyalarımızın bedelini bize versinler. Kardeşlik ve barış istiyoruz herkes özgür olsun artık. Bitsin bu savaş ve çatışmalar. Tek isteğimiz rahat ve barış içerisinde yaşamak” diye konuştu.

SUR İÇİN TOPLANTI YAPILDI

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, binlerce aileye yasal ve sosyal hakları konusunda danışmanlık hizmeti verecek Sur Danışma Merkezinde meslek örgütleri, kurumlar ve muhtarlarla bir araya gelerek, bundan sonra yapılacakları tartıştı. Toplantıda konuşan Fırat Anlı, yeniden inşa ile ilgili sürekli bir şeylerin konuşulduğunu; ancak herhangi bir gelişmenin olmadığını söyledi. Anlı, “İnşa sadece Sur meselesi değil; ama Sur’un üzerinden coğrafyamızda diğer yıkıma uğramış şehirlerde de bu örnek üzerinden yeniden inşanın, yeniden yaşamın orada kendisini var edebilmesini sağlayacak mekanizmalar üretmek durumundayız. Bu konuda böyle bir sorumluluğumuzun olduğunu bir kez daha görmek lazım” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Başörtülü polis dönemi başlıyor

SONRAKİ HABER

'12 yıldır soruyoruz Tolga Baykal Ceylan nerede?'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...