11 Mayıs 2012 12:25

Rant engel tanımıyor

TÜZEL ZİYARET ETTİ

Emek Partisi Eski Genel Başkanı, İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, engellilerin en köklü kitle örgütlerinin içinde yer aldığı Türkiye Körler Federasyonuna ziyarette bulundu. Federasyon yetkililerden yaşanan sorunlar hakkında bilgi alan Tüzel, Türkiye Engelliler Konfederasyonu yöneticilerini bugün yapılacak Halkların Demokratik Kongresi’ne de davet etti. Ziyarette, “Biz olmadan bizim için asla” diyen Türkiye Körler Federasyonu üyelerinin taleplerini dinleyen Tüzel, engellilerin toplumsal yaşama eşit yurttaşlar olarak katılmalarının önündeki engellerin kaldırılması çalışmalarının hangi aşamada olduğunu TBMM başkanlığına verdiği soru önergelerinin de konusu yaptı.

ENGELSİZ YAŞAM İÇİN ÖRGÜTLÜ MÜCADELE

Tüzel ve beraberindeki heyet, Türkiye Körler Federasyonu Genel Sekreteri Fethi Kalıpçı, MYK Üyesi Nurettin Demirtaş, Anlara Şube Başkanı Hasan Tatar ile Şube Yönetim Kurulu Üyesi Cevriye Bayraktar tarafından oldukça sıcak karşılandı. Oldukça geniş bir katılımla yapılan görüşmede Tüzel, Engelliler Federasyonu yetkililerinin “engelsiz bir yaşam” mücadelelerinde yanlarında olduklarını belirtti.
Türkiye Körler Federasyonu yetkilileri adına konuşan Hasan Tatar, Federasyonlarının çalışmaları ve talepleri hakkı bilgi verdi. Engelliler sorununun, nedenleri ve sonuçları bakımından toplumsal bir sorun olduğunu belirten Tatar, sorunun “kader” olarak gösterilmeye çalışılmasının doğru olmadığını söyledi. Tatar, tüm toplumsal sorunlar gibi kökeninde cehalet, yoksulluk, savaş ve iş kazaları, deprem gibi doğal afetlerin bulunduğunu kaydetti. Engellilerin sorunlarının bir kısmının çözümünün demokratik bir anayasadan geçtiğini ve önerilerini TBMM Anayasa Komisyonuna sunduklarını ifade eden Tatar, yasal olarak öngörülen 7 yıllık geçiş süreci dolmak üzere olduğu halde, Başkent Ankara kaldırımları ve Metro giriş çıkışlarının engelli ve yaşlılara uygun hale getirilmediğine dikkat çekti.

YA İŞ YA TAZMİNAT

Engellilerin en önemli sorunlarının iş ve insanca yaşamlarını sürdürebilecek maddi koşulların sağlanması olduğunu kaydeden Genel Sekreter Fethi Kalıpçı da, İş Kanunu’nda özel ve kamuda, yüzde 3 engelli istihdamı zorunluluğuna rağmen, buna uyulmadığını söyledi. Bugün kamuda sadece 30 bin civarında açık bulunduğunu kaydeden kalıpçı, son dönemde mantar gibi biten özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin, eğitimden çok engelliler üzerinden rant kapısına dönüştüğünü de sözlerine ekledi. Kalıpçı, proje örgütlerine partizanca aktarılan devlet bütçesinin, engellilerin istihdamına ayrılması, asgari ücret tutarında yurttaşlık tazminatına ayrılması halinde pek çok sorunun çözüleceğini söyledi.
Yetkilileri dinleyen Tüzel, sıcak karşılanmadan duyduğu memnuniyeti belirterek,  Mecliste kendilerinin bir temsilcisi olarak çalışmalar yürüteceğini ifade etti. “Engelsiz, eşit haklarla, insanca bir yaşam” için birlikte, örgütlü mücadelenin önemli olduğunu kaydeden Tüzel, federasyon yöneticilerini, kendisinin de içinde yer aldığı Halkların Demokratik Kongresi’ne davet etti. (Ankara/EVRENSEL)


SORUNLARI MECLİSE TAŞIDI

Ziyaretin ardından Tüzel Meclis Başkanlığına, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in yanıtlaması istemiyle üç ayrı soru önergesi vererek, engellilerin sorunlarını Meclise taşıdı.

Kent merkezlerindeki mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel altyapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapıların engellilerin de yararlanabileceği şekilde düzenlenmesine ilişkin geçiş sürecinin bitimine az bir süre kaldığını hatırlatan Tüzel, kentlerde alınan önlemleri, düzenlemeleri sordu. Ayrıca kamu kurumlarında yüzde 4, özel sektörde ise yüzde 3 özürlü çalıştırma zorunluluğu da dikkate alınarak, engelli istihdamını soran Tüzel, sakatlık ve 65 yaş aylığı bağlanmasına ilişkin işlemlerin gecikme nedenlerine de açıklık getirilmesini istedi. “Engelli ve yaşlı yurttaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesi için maddi kaynak ve gerekli sayıda personel için kadro  ihdas edilmesi için girişimde bulundunuz mu?​” diye soran Tüzel, ilgili bakanlıkların engellilerle ilgili ne tür özel çalışmaları olduğunun da bilgisini istedi. “Hangi bölgelerde ne kadar sayıda engelli bulunmakta ve bunların ne kadarı eğitim çağındadır?​” diyen Tüzel, engellilere eğitim veren okul sayısını, ne kadarının devlet, ne kadarının özel statüde olduğunu ve bu okulların ilk, orta ve liseye göre dağılımını ve illerini de sordu.

Evrensel'i Takip Et