20 Ağustos 2016 00:58

Ceylanpınar düğümü

Ceylanpınar’da 2 polisin öldürülmesi olayını aydınlatmaya çalışan avukat gözaltına alındı

Paylaş

Ceylanpınar’da 2 polisin öldürülmesi davasında, soruşturmayı yürüten polisler ve açılan davaya bakan hakimin tutuklanmasının ardından sanıkların avukatı Hüseyin Akay da Cemaat soruşturması kapsamında gözaltına alındı. 

Çözüm sürecini bitiren cinayetler olarak anılan, Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinde iki polisin evinde öldürülmesiyle ilgili davada tutuklu bulunan sanıkların avukatlığını yapan Hüseyin Akay önceki gün gözaltına alındı. Akay’ın gözaltına alınması ile beraber Ceylanpınar olayı adeta düğüm haline geldi. Zira skandallarla dolu olan davada olayı soruşturan hakim ve polisler darbe girişiminin ardından tutuklanmıştı. Geçtiğimiz gün, HDP’nin Ceylanpınar olayının araştırılması için verdiği önerge de AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedilmişti. 

Meclisteki önerge sırasında konuşan HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir de , “Eğer bugün biz bu karanlık olayı aydınlığa çıkarmayı başarırsak, darbe mekaniğinin bütün işleyen aksanlarını ve uzantılarını da açığa çıkarmanın kapısını aralamış oluruz” demişti. 

EVİNE BASKIN YAPILDI

Urfa Barosu üyesi Av. Hüseyin Akay, evine ve ofisine yapılan polis baskını sonrası gözaltına alındı. Sorgulanmak üzere Urfa Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’ne götürülen Akay’ı kamuoyu çözüm sürecinin bozulup, yeniden çatışma sürecine dönülmesinin gerekçelerinden biri yapılan ilçede 22 Temmuz 2015 tarihinde işlenen 2 polis cinayeti ile ilgili açılan davada sanıkların avukatlığını üstlenmesi ile tanıyor. Akay bir senedir olayın skandallarla dolu olduğunu belirterek, cinayeti aydınlatmaya çalışıyordu. 

CEMAAT SORUŞTURMASINDAN ALINDI

Ceylanpınar cinayetlerini PKK’nin gerçekleştirildiği iddia ediliyor. Dava dosyasında ise skandallar mevcut. Bu cinayetlerin araştırılması için verilen Araştırma Önergesi ise Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilmedi. 

Davada, bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan sanıkların avukatlığını yapan Hüseyin Akay’ın gözaltına alınma gerekçesi ise hakkında “FETÖ/PDY soruşturması” açılması. 

Gözaltındaki Akay ile görüşen Av. Mustafa Vefa, Akay’ın soruşturma kapsamında 2012 yılında yapılan hakim ve savcı sınavıyla ilgili gözaltına alındığını paylaştı.

İşlenen polis cinayetleri ile ilgili başlatılan soruşturmayı yürüten ilçede görevli polislerinden 29’u ile cinayetleri dair açılan davada yargılanan sanıklar hakkında tutuklama kararı veren Sulh Ceza Hakimi de aynı soruşturma kapsamında geçtiğimiz haftalarda tutuklanmıştı. 

2012’DE GİRDİĞİ SINAV SORUŞTURULUYOR

Cumhuriyet’ten Ayşe Yıldırım, avukat Akay’ın ‘FETÖ’ adı altında yapılan operasyonla  bağlantılı olarak gözaltına alınmasının kuşku yarattığını yazdı. Yıldırım yazısında ayrıca Şanlıurfa Baro Başkanı Hikmet Delebe’nin, gözaltı kararının 2012 yılında yapılan hakim ve savcılık sınavıyla ilgili olduğunu öğrendiklerini söylediğini aktardı. Ancak, Hüseyin Akay’ın 2012’de girdiği sınavı kazanmasına karşın mülakatta elendiği öğrenildi. Yakınları Akay’ın elenmesi üzerine sınavlara itiraz ettiği, 2012’den önce ve sonra da sınavlara girmesine karşın her defasında mülakatı geçemediğini anlattı.

SKANDALLARLA DOLU CİNAYET DAVASI

2 polisin öldürülmesinden bir gün sonra gözaltına alınan ve daha sonra bir ihbar mektubu gerekçe gösterilerek olayın failleri oldukları iddiasıyla tutuklanan Sedat A, Mehmet Naci Y. ve Ömer K’nin dosyası skandallarla dolu. Araçlarına gelen haciz nedeniyle durdurulan, karakola götürülen, gece saatlerinde aniden bir ‘ihbar mektubu’ gerekçe gösterilerek mahkemeye sevk edilip tutuklanan sanıklar hem karakolda hem cezaevinde ağır işkencelerden geçirildi. Dosyaya konan gizlilik kararı nedeniyle ise avukatlar davayı doğru düzgün soruşturamadı. Polisleri öldürdükleri iddiasıyla tutuklanan sanıkların dosyasına bakan ve önceki gün gözaltına alınan Avukat Hüseyin Akay sanıkların tutuklanmasına neden olan mektuptan bahsetmişti. Mektupta sanık Mehmet N.’nin babasının çilingir olduçğunu kapıda zorlanma olmadığını, kapıyı sanığın babasının açtığını ileri sürmüştü. Avukat Akay ise, ihbar mektubundaki ‘çilingir’ konusunun bu ihbarın bir kurgu olduğunu gösterdiğini söylemişti Zira, müvekkilin babasının çilingir olmadığını söylemişti.

KCK OLAYI REDDETTİ

Ceylanpınar olayından bir ay sonra konuşan KCK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan’sa, hükümetin PKK’ya yönelik operasyonların nedeni olarak Ceylanpınar’da öldürülen iki polisi göstermesini ‘sahtekarlık’ olarak yorumlamıştı: “Ceylanpınar’da iki polisin öldürülmesi bizim merkezi bir kararımızla yapılmış bir eylem filan değildir. Hatta resmi bir birimimizin yaptığı bir eylem bile değildir. Kendine ‘Apocu Fedailer’ diyen bir grup tarafından yapılmış bir eylemdir. Biz de zaten bunu böyle açıkladık. Hemen buna sarıldılar.”

Cinayetin ardından yürütülen soruşturma kapsamında yedisi tutuklu 13 sanık hakkında, ‘devletin birliği ve ülke bütünlüğü bozma’ ve ‘kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürme’ suçlarından müebbet hapis cezasıyla dava açılmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Köye elektriği kesmeye giden DEDAŞ çalışanları rehin alındı

SONRAKİ HABER

Süper Lig açılış maçında Bursaspor Adanaspor'u 2-1 yendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...