18 Ağustos 2016 12:52

İzmir'de 17 Ağustos etkinlikleri

Binlerce insanın öldüğü 17 Ağustos Depremi'nin 17. yılında İzmir'de de çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Paylaş

Binlerce insanın öldüğü 17 Ağustos Depremi'nin 17. yılında İzmir'de de çeşitli etkinlikler düzenlendi. Yapılan açıklama, panel ve forumlarda  afet sonrası yapılan 'yara sarma' anlayışından vazgeçilerek, odaların da sürece dahil edilerek afet öncesi önlemler alınması gerektiği vurgulandı.

İlk etkinlik Alsancak'ta gerçekleşti. Konak Kent Konseyi ve TMMOB İzmir İKK, deprem sorununa dikkat çekmek için meşaleli yürüyüş ve forum düzenledi. Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nden Alsancak Vapur İskelesine kadar süren yürüyüşte 'Deprem Bahane Rant Şahane', 'Deprem Değil, Rant Öldürür' sloganları atıldı ve  'Hayatı Değil, Yıkımı Durdurun', 'Depremi Unutma, Unutturma' ve 'Deprem Değil, İhmal Öldürür' dövizleri taşındı.

Alsancak Vapur İskelesi önünde biten yürüyüş sonunda basın açıklamasını okuyan TMMOB İKK Sekreteri Melih Yalçın, depremlere karşı alınması gereken önlemlerin ivedi bir öneme sahip olduğunu ifade ederek " Mevcut Yapı Denetim Yasası’nın öngördüğü, ticari yanı ağır basan yapı denetim şirketi ve öngörülen teknik müşavirlik şirketi modeli yerine uzmanlık ve etik niteliklere sahip yapı denetçilerinin etkinliğine dayalı, meslek odalarının sürece etkin katılımını sağlayacak yeni bir planlama, tasarım, üretim ve denetim süreci modeli benimsenmelidir.Artık, her afetten sonra sık sık yapılan "yara sarma" anlayışından vazgeçip, bilimin, tekniğin yol göstericiliğinde afet öncesi alınacak önlemlerle, afet zararlarını kabul edilebilir sınırlara indirmek hedeflenmelidir" dedi. Açıklamanın depremlerde yaşamını yitirenler için denize karanfiller bırakıldı.

Daha sonra Vapur İskelesi önünde bir forum gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Konak Kent Konseyi Yönetim Kurulu üyesi İnş. Müh. Ertan Parlar’ın yaptığı forumda Konak Kent Konseyi başkanı Hamit Mumcu, İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Gürkan Erdoğan açılış konuşması yaptılar. Forum İnşaat Mühendisi Abdullah İncir tarafından yapılan sunumla devam etti.

BORNOVA’DA PANEL: BORNOVA DEPREME HAZIRLANIYOR

Öte yandan Bornova Belediyesi ve İnşaat Mühendisleri Odası birlikte “Bornova Depreme Hazırlanıyor” paneli düzenledi. Panelin açılışında konuşan İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Gürkan Erdoğan, kentsel dönüşümde ciddi yol kat edilemediğine vurgu yaparak şunları söyledi "Şu anki kentsel dönüşüm “yık, yerine yenisini yap” mantığından öteye geçilemedi. Çoğu kişinin kabul ettiği gibi proje kalitesi düşüyor. Odaların proje denetim yetkisi alındıktan sonra yerine işleyen bir sistem kurulmadığı için kalite iyice düşüyor. Bu proje denetimlerinin tekrar yaşama geçirilmesi gereklidir.Vatandaşlarımızın şunu bilmesi gerekiyor: Binasının depreme dayanıklı olmadığını düşünüyorsa, tereddütü varsa gideceği kişi İnşaat Mühendisidir. Güvenli yapı için İnşaat Mühendisine depremden sonra değil depremden önce gidilmelidir.” (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Garip Dede Dergahına yapılan saldırı kınandı

SONRAKİ HABER

Gözaltına alınan Özgür Gündem Yazarı Aslı Erdoğan TRT'de!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...