17 Ağustos 2016 00:05

Ukrayna’nın Kırım’da ateşle imtihanı

Okay Deprem, Rusya-Ukrayna gerginliğinde Kırım üzerinden yaşanan son gelişmeleri yazdı.

Paylaş

Okay DEPREM

Henüz aylar öncesinde Rus basınında, Ukrayna’nın Kırım’a yönelik silahlı saldırı planları yaptığı ve bunun için de birtakım sabotaj grupları kullanacağı iddiaları konuşuluyordu. Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde geçtiğimiz hafta ayrıntıları ortaya çıkan olay ise bu yöndeki söylenti kanıtlamış oldu. Çarşamba günü Rus yetkililerinin kamuoyu ile paylaştıkları bilgilere göre, önceki hafta Kırım’ın kuzey batısında Armyanks kenti civarında bir sabotajcı grup tespit edilir. Aynı gece ve ertesinde, söz konusu gruba bağlı kişilerle Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB)’liler arasında yaşanan iki ayrı sıcak temasta bir FSB görevlisi ile bir Rus askeri hayatını kaybeder. Haber Rusya’da tam anlamıyla infial etkisi yarattı ve Ukrayna’yı bir kaşık suda boğmak için adeta hazır bekleyen Kremlin’e beklenen fırsatı fazlasıyla vermiş oldu.

AMAÇ ALT YAPI TESİSLERİNE ZARAR VERMEKTİ

İlk olarak FSB’nin sitesinde paylaştığı bilgilere göre, Ukrayna Savunma Bakanlığı’na bağlı özel bir sabotaj grubu alt yapı ve enerji temin ünitelerine yönelik bombalı saldırı gerçekleştirmek üzere keşif halindeyken tespit edildi. Rusya yaptığı açıklamalarda saldırının amacını ‘seçimlere hazırlanan özerk bölgedeki sosyo-politik durumu destabilize etmek’ olarak duyurdular. 6’sını 7’sine bağlayan gece taraflar arasında meydana gelen ilk çatışmada bir FSB görevlisinin ölmesinin ardından bölgede Ukrayna Özel Kuvvetleri’ne kayıtlı olduğu anlaşılan 20 adet TNT yapımı el yapımı patlayıcı, çok sayıda özel silah, mayın ve mühimmat bulundu. Bir sonraki gece ise FSB mensuplarının, 2 ayrı sabotajcı grubun sızma girişimine engel olduğu, o esnada yaşanan çatışmalarda ise bir Rus askerin daha yaşamını yitirdiği bildirildi.

SALDIRI GİRİŞİMİNİN ŞÜPHELİLERİ VE İFADELERİ

Kırım’daki muhtemel terörist saldırıları gerçekleştirmek üzere keşifte bulunanlardan yakalananların verdikleri ifadeler ipucu niteliği taşıyordu. Şüphelilerin üzerinden, yarımada sathında örgütlü ciddi bir istihbarat ağının oluştuğu ve bunlar arasında hem Ukrayna ve hem de Rusya vatandaşlarının olduğunun saptandığı belirtildi. Dahası, aralarından birisinin de Ukrayna Askeri İstihbarat Teşkilatı’nın (GUR) çalışanı olan Vladimir Serdyuk olduğu ortaya çıktı. Serdyuk 37. Tabur bünyesinde görevli bir subay olduğunu kabul ederken, sabotajcı grupla bağlantısı olduğunu ise reddetti. Öte yandan, gözaltına alınan grubun bir diğer üyesi Tatar Rıdvan Süleymanov ise, amaçlarının aynı zamanda başkent Simferopol Havalimanı ile otogarına bomba yerleştirmek olduğunu itiraf etti.

KİEV ÖNCE ÜZERİNE ALMADI ANCAK…  

Ukrayna, terör saldırılarının açığa çıkması ve yaşanan çatışmalar konusunda önce pek oralı olmayıp üzerine almazken, ele geçirilen şüphelilerin ifadeleri ve askeri malzemelerin dünya medyasıyla paylaşılması üzerine bu noktada çok fazla ısrarcı olamadı. Bunun yerine ise devlet başkanı Paraşenko, Kırım ve Donbass sınırındaki tüm ordu birimlerine teyakkuz emri vermeyi tercih etti! Kiev yönetiminin bu tür saldırılar konusunda elini çabuk tutmasının sebebi ise, inşaatı halen devam eden ve Rus anakarasını Kırım’a bağlayacak olan Kerç Köprüsü’nün en geç 2018’de bitirilecek olması.

UKRAYNA’NIN PANİĞİ KIRIM’IN BAĞIMLILIKTAN KURTULMASI

2014’te Rusya’ya bağlanmasından beri izole durumda olan ve çok yakın zamana kadar elektrik ve su başta olmak üzere hayati açılardan Ukrayna’ya mahkûm durumda olan yarımada böylece Ukrayna’ya bağlılıktan tamamen kurtulmuş olacak. Aynı zamanda da, Rusya’ya ekonomik ve teknik açıdan tam anlamıyla entegre olabilecek. Geçtiğimiz yıl yarımadaya giden elektrik hatlarının Ukrayna tarafından sabote edilmesi neticesine Kırım  uzun süre karanlıkta kalmış, aylar boyunca elektrik jeneratörlerden verilmeye çalışılmıştı.  Bunun üzerine Rusya çok hızlı boğaz altına döşediği bir hatla enerji nakletmeye başlamıştı özerk cumhuriyete. Kiev yönetimi, de facto çoktan kaybettiği Kırım’ı ilelebet kaybetme tehlikesinin gerilimine çoktan girmiş görünüyor. Bu noktada zamanla yarıştığının farkında olan Ukrayna’nın artık son ve yegâne çabası; Batı’nın Kırım konusunda nihayet kendi safında taraf olmak durumunda kalacağı genel bir çatışmayı çıkartacak provokasyonlar peşinde koşmak…

ÖNCEKİ HABER

SADAT'ın kurucusu Erdoğan'ın başdanışmanı oldu

SONRAKİ HABER

Almanya'nın 'Halep planı' tutar mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa