Şairler kelimelerin ebeveynleridir
Masalsı anlatımları vardır onların, alır götürür insanı öykünün en derinliklerinde bir yere oturtur okuyucuyu...

Eylem AYDOĞDU
Masalsı anlatımları vardır onların, alır götürür insanı öykünün en derinliklerinde bir yere oturtur okuyucuyu; risk yoktur onların dillerinde düşündüreceği, savunduğu, bir meselesi olduğuna dair hiç şüphesi olmaz insanın. Şairler, kelimelerin dilini en iyi çözmüş yazarlardır, onlar kelimelerin ebeveynleridir. 1999’da ilk şiiri yayımlanan ve günümüze kadar birçok dergide şiir öykü ve eleştiri çalışmaları yapan sanatçı Onur Akyıl, Vietnam Mektubu (2008), Unutacak Kimse Yok( 2014), Yalnızlık Yengen Olur( 2014) kitaplarına, şiirsel anlatımların öne çıktığı “Dün Gece Çok Gençtim” adlı öykü kitabını Can Yayınları’ndan okurla buluşturdu. Onur Akyıl, dar sokakların kendine has sıkıntılı yaşamlarına politik bir gözle bakıp, yanına bir de aşkı eklemiş öykülerine…
TARLABAŞINA DOĞRU BİR YÜRÜYÜŞ
“Dün Gece Çok Gençtim” de aşkla -devrimi, yalnızlıkla, hiçliği, geçinmenin zorluğu gibi hepimizi ilgilendiren ve etkileyen meseleler yer alıyor. Onur Akyıl’ın öyküleri şöyle sıralanıyor: Dün Gece Çok Gençtim, Güneyden, Dinliyor, Yoğun, Ağır, Ağan, Bekledik, Yarına Kaç Gün Var?, Kırmızı Başlıklı Kız, Anomali, Herşey …
Kitabın ismini de taşıyan Dün Gece Çok Gençtim adlı öyküde yazar, öykünün ana karakteri olanMeryem’i toplumda kadın olmak, kız çocuğu olmak açısından değerlendiriyor. Evliliğin güzelliğinin yerine “teslimiyet ve mecburiyet” duygularının yaşandığı bir hayata okuyucuyu konuk ediyor.
Onur Akyıl, “Yarına Kaç Gün Var?” öyküsünde öykü severleri ( İstanbul) Tarlabaşı’na doğru bir yürüyüşe çıkarıyor. Aşk, vazgeçememek, geçim sıkıntısı, bu yürüyüşün görünmeyen yol arkadaşları oluyor.
“Dün Gece Çok Gençtim” kitabında ismiyle dikkat çeken ve geçmişe duyulan sıcaklıkla tebessüm ettiren başka bir öykü de “Kırmızı Başlıklı Kız” öyküsü…İçinde şapkası olmayan, kurdu iyi olan, yenmeyi bekleyen bir babanne var, ama yine de adı Kırmız Başlıklı Kız; yazarın hayal dünyasına en iyi örnek; var olmayanı var etmek, hayal kurmak, hayali sevmeyi konu alıyor.
Toplumların “Kırmızı Başlıklı Kız” öyküsündeki gibi sorunun içindeki ışığı görmesi ve o ışığın bir kurtarıcı olduğunu hissetmesi, eyleme geçmesi gerek. Belki de politik yazıları ve Onur Akyıl’ın sivri dili sorunlara böyle çözüm bulduğu için hiç hayattan kopmamış. Genç bir bakışla tanışmak isteyenler için “Dün Gece Çok Gençtim” öykü kitabı -özellikle genç okuyucuların- dikkatini çekebilecek nitelikte…
Evrensel'i Takip Et