10 Mayıs 2012 07:28

'4+4+4 Genelgesi kaygılarımızı doğruladı'

Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) 4+4+4 Genelgesi’nin yasa çıkmadan yaptıkları eleştirileri doğrular nitelikte olduğunu belirtti. Yıldız, “O gün eleştirilerimize kulaklarını tıkayanlar, mücadelemizi ve toplumun tepkisini görmek istemeyenler, şimdi alelacele çıkardıkları yasayı nasıl uy

'4+4+4 Genelgesi kaygılarımızı doğruladı'
Paylaş

Eğitimcilerin, eğitim fakültelerinin tepkilerine rağmen AKP tarafından Meclisten alelacele çıkarılan 4+4+4 Yasası’na ilişkin dün yayınlanan genelge, eleştiri ve kaygıları haklı çıkardı. Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız da yazılı bir açıklamayla genelgeyi değerlendirdi. Yıldız değerlendirmesinde şu noktalara dikkat çekti:

OKULA BAŞLAMA YAŞI 5.5

Yasa çıkmadan önce en çok tartışılan konulardan biri okula başlama yaşının 60 aya düşürülmesi olmuştu. Hükümet eğitim fakültelerinden gelen tepkiler karşısında , “60 ay ve 72 ay arasındaki çocuklar için okula başlamanın velilerin tercihine bırakılacağını” ifade etmişti. Genelgede ise velilere bırakılan tercih hakkının kısıtlandığı ve 66 ayı dolduran çocukların okula başlamasının zorunluluk haline geldiği görülüyor. 60-66 ay arasındaki çocukların okula başlaması ise “Gelişim yönünden hazır olduğu anlaşılan” ifadesiyle velilere bırakılmış.

SBS’DE BAŞARISIZ OLAN ÇIRAKLIĞA

Genelgede, “Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarına göre öğrenci alan liselerden herhangi birine yerleşemeyen öğrenciler ile bu sınava katılmayan öğrencilerin tamamının tercihleri doğrultusunda ortaöğretim kurumlarına kayıt yapmaları sağlanacak” deniyor. Ancak Genel Liselerin Anadolu Liselerine dönüştürülmesiyle birlikte, sınavda başarılı olamayanların karşısına “tercih” diye çıkarılan meslek lisesine gitme zorunluluğu olacak. Gerek torba yasada, gerekse 4+4+4 yasasında yapılan düzenlemelerle, meslek lisesi öğrencileri sadece iş kazası sigortası kapsamında çalışmaya zorlanacak.

ZORUNLU EĞİTİM DİPLOMAYA İNDİRGENDİ

Genelgede bir taraftan 12 yıllık zorunlu eğitimden bahsedilirken diğer taraftan bu modelin işlemesi ve nitelikli bir eğitim hizmetinin örgütlenmesi için gerekli adımların atılmadığı açıkça ifade ediliyor. İlköğretimi tamamlayan öğrencilere diploma verilmeyecek, 12 yıllık zorunlu eğitim sonunda ortaöğretim diploması verilecek.

TAŞIMALI EĞİTİM SÜRÜYOR

AKP’lilerin yasaya gerekçe olarak sundukları, “çağ dışı”, “gayriinsani” diye niteledikleri, “Birleştirilmiş Sınıf, Taşımalı Eğitim ve YİBO” uygulamasının süreceği genelgede açıkça görülüyor. Genelgede, birleştirilmiş sınıfın ilk dört sınıfı kapsayacak şekilde düzenleneceği belirtilirken, YİBO’larda ilk dört sınıfta okuyan öğrencilerin taşımalı eğitime alınacağı ifade ediliyor.

ÖĞRETMENE SÜRGÜN YOLU

Genelgede okulların bağımsız olarak düzenlemesi dikkat çekiyor. Bu durum altyapı hazırlığı yapılmadan 4+4+4’ün alelacele yasalaştırıldığını bir kez daha ortaya koyarken, “Fiziki şartların uygun olduğu durumlarda ilkokul, ortaokul ve lisenin bağımsız olarak düzenlenmesine öncelik verilecektir. Okulların fiziki ortamları, öğrencilerin gelişim özellikleri dikkate alınarak düzenlenecektir” denilerek, ilkokul ve ortaokul ayrımının öğretmenlere sürgün yolunu açacağı görülüyor. Özellikle büyükşehirlerdeki bir ilköğretim okulu, ortaokul haline getirilebilecek ya da bir ilköğretim okulu ilkokul haline getirilebilecektir. Bu durum bazı öğretmenlerin yer değiştirmesini de beraberinde getirecek.

İLKÖĞRETİM OKULLARI İMAM HATİP ORTAOKULU OLUYOR

Genelgede, AKP’nin eğitimin kademelendirilmesinde ısrarcı olduğu konulardan birisi olan imam hatip liselerinin ortaokul bölümlerinin açılmasına  öncelik verilmesi isteniyor. Ayrıca genelgede imam-hatip ortaokullarının bağımsız ortaokul olarak kurulmasına özel vurgu yapıyor. Genelgedeki bu öncelik vurgusu ile kaç ilköğretim okulu imam hatip okuluna dönüştürülmek istenecek, bu ihtiyaç neye göre belirlenecek belirsiz. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hekime saldırı davası ertelendi!

SONRAKİ HABER

‘Gözaltı furyası mücadelemizi engelleyemeyecek’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...