05 Mayıs 2012 07:58

Halit Çelenk öğretmeye devam ediyor

Demokrasi ve sosyalizm mücadelesinin simge ismi Halit Çelenk, dün  Evrensel Kültür Merkezi’nin düzenlediği etkinlikle anıldı. Aydınlar, emekçiler, gençler, sendikacılar ve direnişteki işçilerin katıldığı etkinlikte Çelenk’in yaşamının bugün hâlâ öğretmeye devam ettiği vurgulandı.

Halit Çelenk öğretmeye devam ediyor
Paylaş

Denizlerin avukatı Halit Çelenk, Denizlerin idam edildiği tarihte onların yanına uğurlanalı tam bir yıl oldu. Birinci yılında düzenlenen anma törenine Kapital’in çevirmeni yazar Alaattin Bilgi, müzik araştırmacısı ve yazar Ahmet Say ile çok sayıda sendika, oda ve basın meslek örgütü başkan ve yöneticileri de katıldı. Etkinlik, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Teoman Öztürk Salonu’nda düzenlendi.       

‘TARİH GELECEK GÜNLERE IŞIK TUTSUN DİYEDİR’

Etkinlikte Halit Çelenk’in eşi ve mücadele arkadaşı Şekibe Çelenk ile birlikte kızları ve damatları da yerlerini aldı. Halit Çelenk’in kızı yazar Serpil Çelenk Güvenç gecenin açılışında yaptığı konuşmasında, Halit Çelenk’i anmanın ve onu unutmamanın asla nostalji olmadığına dikkat çekti. Güvenç, “Tarih gelecek günlere ışık tutsun diye vardır. Biz insan onuruna yaraşır koşullar için mücadele ediyoruz. Bunun için bu anmaları yapıyoruz” diye konuştu.

Müzik yazarı Ahmet Say, Halit Çelenk’i anlattığı konuşmasında, “Halit Ağabey ölmedi” dedi. Halit Çelenk’in örnek bir Anadolu insanı, örnek bir hukukçu, örnek bir baba ve kayınbaba olduğunu belirten Say, “O tanıdığım en yürekli insanların başında geliyor” diye konuştu.

‘BU KADAR ÖZEL BİR İNSAN ANCAK KOMÜNİST OLABİLİRDİ’

68 hareketinin gençlik önderlerinden, Denizlerin yoldaşı, Hayat Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Aydın Çubukçu ise konuşmasında “Bizi buraya Halit abi çağırdı. Çünkü onun bize hâla söyleyecekleri var. Onun çağrısı ile buraya gelmiş olmamız demek, ondan hâlâ öğreneceklerimiz var demektir” dedi. Halit Çelenk’in pek çok özelliği olan sahici bir devrimci olduğunu belirten Çubukçu’nun, “Halit abi dostuna güven verir, düşmanının kendisine saygı duymasını sağlardı. Bu kadar özel bir insan ancak komünist olabilirdi” sözleri ise büyük alkış aldı. Gece, yarın Karşıyaka Mezarlığı’nda yapılacak anmaya çağrıyla sona erdi. (Ankara/EVRENSEL)


Gecede en büyük alkışı “Togo işçisi direnişin simgesi” sloganıyla sahneye çıkan işçiler aldı. Deri- İş sendikasına üye oldukları için işten çıkarılan ve fabrika önünde direnişlerini sürdüren 35 direnişçi adına anmaya katılan işçiler, “Devrimci ve emekçi dostu Halit Çelenk’i bizler de saygıyla anıyoruz” dediler. İşçiler, “İş, ekmek, özgürlük” sloganları ve alkışlar ile karşılandı.

Kaya Güvenç ise Çelenk’in damadı ve yoldaşı olarak O’nu herkes gibi kendisinin de “Halit abi” olarak gördüğünü belirtti. Çelenk’i kendi sözleri ile anan Güvenç, onun “Benim yaşamım birbirinin içine geçmiş siyasi mücadele ve hukuk mücadelesidir” diyerek kendi yaşamını tanımladığına dikkat çekti. Çelenk’in, hukuksuzluğunu göstermek için mücadele ettiği Sıkıyönetim ve DGM’nin yerini bugün Özel Yetkili Mahkemelerin aldığını kaydeden Güvenç, Çelenk’in “gerçek hukuk emekçi sınıfın kazandığı özgürlük demetidir” sözlerini hatırlattı.

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır’da ekonomi sempozyumu başladı

SONRAKİ HABER

Didim’de yine Alevi evleri işaretlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...