04 Mayıs 2012 04:46

Kaplan’dan AKP’ye tutuklu vekil yanıtı

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, AKP’li milletvekilleri ve genel başkan yardımcılarının, tutuklu milletvekillerine ilişkin yapılacak olan düzenlemeye yönelik yaptıkları açıklamaları eleştirerek, “Ne Karayılan bu dönemde böyle bir amaçla gelir, ne de hukuk çerçevesinde bu kanun teklifi böyle bir yol açıyor.

Kaplan’dan AKP’ye tutuklu vekil yanıtı
Paylaş

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, 48. kuruluş yıldönümünü kutlayan Parlamento Muhabirleri Derneği’ni (PMD) ziyaret etti. Kaplan burada gazetecilerin tutuklu milletvekillerinin durumuna ilişkin çözüm arayışlarıyla ilgili sorularını yanıtladı. Tutuklu milletvekilleriyle ilgili muhalefetin çözüm önerisini AKP Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan’ın “Kandil’den Ankara'ya metro hattı döşemek” olarak değerlendirmesi ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın “bu sorunun muhalefetin eseri olduğuna” ilişkin açıklamasının hatırlatılması üzerine Kaplan, “Nasıl bir sonuç çıkardılar da metro döşeme hattı olarak gördüler? Ne tünel açıyoruz, ne metro döşüyoruz ama inanın samimi olarak söylüyoruz ki silahın siyasette araç olmaktan tamamen çıkmasını istiyoruz. Herkesin siyaseti legal düzende yapmasını istiyoruz” dedi. Kaplan, 8 milletvekilinin Anayasa’ya rağmen tutuklu olduğunu hatırlatarak, Başbakan Erdoğan ve Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in görüşmesinin ardından 3 muhalefet partisi olarak, ortak bir çözümde uzlaştıklarını ve bir yasa teklifi verdiklerini kaydetti.

'BARIŞ OLURSA HERKES GELİR'

BDP’nin bu konuda çok net olduğunu ve Anayasa’nın 83. maddesinin 2. fıkrasının kökten değişmesini istediklerini ifade eden Kaplan, “Böyle bir madde olmaz. Hala tutuklu olmayan milletvekilleri bile yargı tehdidi altında, her gün ifadeye çağrılıyor, duruşmaya çağrılıyor. Yürütmenin ve yargının tehdidi sürüyor; buna son vermek gerekiyor. Bunun için AKP’nin Meclis’te iktidar çoğunluğu vardır. Bu konuda yazılı, resmi bir kanun teklifi ile kendilerinin de çıkmasını bekliyoruz. Meclis Başkanı da bu çalışmaları sürdürüyor. Bir teklif geldiği takdirde de biz bunu değerlendireceğiz” dedi. Gazetecilerin “İktidar partisi sözcüleri tarafından Murat Karayılan örneği veriliyor” sözlerine de yanıt veren Kaplan, kimsenin inandırıcılığı olmayan bu tür gerekçelere sığınmaması gerektiğini söyledi. Kaplan, “Ne Karayılan bu dönemde böyle bir amaçla gelir, ne de hukuk çerçevesinde bu kanun teklifi böyle bir yol açıyor. Barış, demokrasi olacaksa, kökten bir çözüm Anayasa değişikliğinde olur; o zaman bu konuşulur. Yasa teklifi sadece tutuklu vekillerin sorununa çözüm getiren bir tekliftir. Böyle bir anlam çıkartılmasını 30 yıllık ceza hukukçusu olarak hayretle, şaşkınlıkla, samimiyetsizlikle karşılıyorum. Zaten barış olacaksa, siyaset kanallarını açmak zorundasınız. O zaman Karayılan da gelir o barış yolları siyaset kanalları açılırsa, elbette ki isterse siyasete katılabilir” ifadesini kullandı. Bunun dünya örneklerinin de bulunduğunu ifade eden Kaplan, “Saddam’a göre, Celal Talabani de teröristti. Saddam gitti, şu an Irak Devleti’nin cumhurbaşkanı” dedi.

'KGM ETKİSİZ BİR KURUM'

Bir gazetecinin, "Terörle mücadele konusunda Başbakan’ın ‘terörle mücadelede siyasal uzantılarıyla da müzakere ederiz’ dedi. Bu sözün kaynağı olan Kamu Güvenliği Müsteşarı (KGM) istifa etti. Bazı bakanlarla sıkıntı yaşadığı iddia edildi. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna cevap veren Kaplan, “Kamu Düzeni Müsteşarlığı’nın şekli, işlevsiz, gereksiz bir kurum olduğunu daha yasalaşma sürecinde söylemiştik. Ne işe yarıyor? Bir etkisini görüyor musunuz? Bu konudan sorumlu koordinatör Başbakan Yardımcısı var zaten. İlgili bakanlar var. Zaten bürokratların esamesi okunmuyor. Yani bu sorunu bürokratlara yıkıp, bürokratlara bağlamak doğru değil. İstifa etmiş mi etmemiş mi, o konuda da resmi açıklama yansımadı. Ama bu Başbakan'ın sözleridir. Demokrasi gereği ‘Meclis’te bulunan partilerle müzakere’ Başbakan'ın sözüdür. Sözüne sahip çıkması gereken Başbakan'dır” diye konuştu. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Bursa'da işçisi çok coşkusu az 1 Mayıs

SONRAKİ HABER

Kütahya’da 5.1 şiddetinde deprem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...