29 Nisan 2012 12:39

Li Fung’un tutumu belgesel oluyor

Haliç Kongre Merkezi’nde yapılan Kalkınmada Kadın Hakları Derneği’nin (AWID) düzenlediği 12. Uluslararası AWID Kadın Hakları ve Kalkınma Forumunun Tayland’lı aktivisti Ka Mei, Hey Tekstil işçilerinin evlerini ziyaret etti. Ka Mei, Hey Tekstil işçilerinin yaşadıklarını gazeteler ve dergiler aracılığıyla yurtdışında duyuracağın

Li Fung’un tutumu belgesel oluyor
Paylaş
Fırat Turgut

AWID’in düzenlediği 12. Uluslararası AWID Kadın Hakları ve Kalkınma Forumuna Hey Tekstil işçileri de katılıp, yaşadıklarını ve taleplerini dile getirmek istemişti. Bu sırada Hey Tekstil işçileriyle tanışan Tayland’lı aktivist Ka Mei, işçileri evlerinde ziyaret etti.

Lİ FUNG’UN İLK VUKUATI DEĞİL

Geçen hafta işçilerin evini ziyaret eden Mei, işçilerin yaşamlarını videoya kaydedip, belgesel yapacağını ve bunu kamuoyuna duyuracağını belirtti.

Mei’nin ziyaret ettiği evlerin birinde Kadriye Bodur oturuyor. Bodur, AWID’in Taksim’de düzenlemiş olduğu yürüyüşe katılmış.  Yürüyüş günü Mei’nin işçilerin evini ziyaret etmek istediğini söylediğini anlatan Bodur, “Anlattıklarımızı kayıt altına alarak belgesel yapacağını söyledi. Li Fung firmasının bizimle ilgilenmediğini anlattık. Mei de bize Li Fung firmasının daha önce de böyle sorunlar yarattığını söyledi” diye konuştu. Bodur, Mei’nin polislerin saldırı görüntülerini de aldığını, belgeselde onları da kullanacağını dile getirdi.
Mei’nin ziyaret ettiği evlerden biri de, annesi solunum cihazına bağlı olan İrfan Karabulut’un evi. “Sigorta ve SSK’nın yardımlarını sordu. Hastalığın giderlerini sordu ve ortaya aylık 500 lira gibi bir meblağ çıktı. Daha sonra adresimi ve telefonumu aldı” diyen Karabulut, seslerinin herkes tarafından duyulmasını istediklerini dile getirdi.

SADECE SUÇLULAR KAPIYI KAPATIR

Ziyaretler boyunca Mei’nin yanında olan Hakan Oğuz da, Mei’nin işçilerin altı aydır nasıl geçindiklerini, Li Fung yöneticilerinin tavrının nasıl olduğunu sorduğunu aktardı. Oğuz, “Li Fung firmasının hakkımızı vermek zorunda olduğunu söyledi. Ekonomi dergilerinde bu haberin çıkması için elinden geleceğini yapacağını söyledi” diye konuştu. Mei’nin, Li Fung ve Hey Tekstil’in fotoğraflarını çektiğini vurgulayan Oğuz, “Fotoğraf çektiği esnada güvenlik görevlileri kapıyı kapattılar. Mei’nin tepkisi de ‘Sadece suçlular kapıyı kapatır’ oldu” dedi.Oğuz, Mei’nin elindeki görüntüleri, Li Fung’la ortak iş yapan tüm markalara da izleteceğini söyledi. Mei’nin içilerle sürekli irtibatta olmak istediğini ifade eden Oğuz, Mei’nin Türkiye’den yıllık 700 milyon dolar kazanan bu şirketin, insanlar sokağa atıldığı zaman kaygısız kalmalarına şaşırdığını belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Neden görüş alınmadı?

SONRAKİ HABER

Laleleri yaşatıyor tarihi bitiriyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...