19 Mayıs 2016 00:51

Bilgi de sermaye ve AKP kıskacında

Elektrik Mühendisleri Odası’nda düzenlenen etkinlikte telekomünikasyon alanında tekelleşmeye dikkat çekildi.

Paylaş

Burcu YILDIRIM
Ankara

17 Mayıs Dünya Telekomünikasyon ve Bilgi Toplumu Günü kapsamında, Elektrik Mühendisleri  Odası (EMO) Genel Merkez Toplantı Salonu’nda etkinlik düzenlendi. Telekomünikasyon alanında tekelleşmeye dikkat çekilen etkinlikte, Türkiye’de tekel konumundaki Türk Telekom ve Turkcell yönetiminin AKP iktidarının atadığı isimlerden oluştuğuna vurgu yapıldı. Türkiye vatandaşlarının kişisel bilgilerinin güvensiz bir şekilde internet ortamında dolaştığının altı çizen uzmanlar, veri paylaşımına ilişkin düzenlemelerin demokratik bir anlayışla hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. 

Hayatını 2007 ve 2014 yılında kaybeden EMO Üyeleri Ataman Kınış ve Kenan Özgör anısına da düzenlenen etkinlikte, ‘Teknoloji Boyutu ile Dünya Telekomünikasyon ve Bilgi Toplumu’ ve ‘Dünya Telekomünikasyon ve Bilgi Toplumu Politikaları’ başlıklı iki oturum gerçekleşti.  

Bilgisayar Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Birkan Sarıfakıoğlu, “Birçok verinin sağlanması için  T.C. kimlik numarasının verilmesi yeterli olurken veri paylaşımı hem altyapısal hem de ilkesel düzeyde demokratik bir anlayışla hazırlanmalı. Kurumlar veri envanterlerine göre veri setlerini hazırlamalı ve veri paylaşımı kullanımında sıkıntı yaşanmamalı” dedi.

Telekomünikasyon Uzmanı Dicle Eroğlu bilginin paylaştıkça çoğalacağını belirterek, “Evrensel hizmet tüm vatandaşların eşit bir şekilde hizmet almasıdır. Türkiye’deki internet kullanımı yaklaşık 50 milyona ulaşmışken, dünyada internet kullanımı rekabet ve kullanıcıların tüketirken üretmesine dayalıdır. Gençlerin 4’te 3’ü internet kullanırken fiziki ortamlarda olan her şey artık internet ortamında paylaşılıyor” diye ifade etti.

T. TELEKOM’UN YÖNETİM KURULUNA DİKKAT

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (Telkoder) Genel Sekreteri Rıdvan Uğulu ise Türkiye’de Turkcell ve Türk Telekom’un kâr eden iki şirket olduğuna dikkat çekerek yönetim kurulu üyelerini işaret etti. Türk Telekom  yönetim kurulu üyeleri arasında Başbakanlık Müşteşarı Kemal Madencioğlu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, TRT Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yiğit Bulut ve Turkcell yönetim kurulu arasında; 58, 59 ve 60. Hükümetlerde  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Mehmet Hilmi Güler, 59. Hükümet kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un da olduğuna dikkat çekti. Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone gruplarında yaşanan birleşmelerin sektöre zarar verdiğini aktaran Uğulu, “Sektörde  konsolidasyon yaşanıyor, büyükler küçükleri yutuyor, sektörde rekabet gelişmiyor, dünyadan geri kalıyoruz”diye konuştu.

‘HAKKINIZDA NE KADAR AZ ŞEY BİLİRLERSE O KADAR GÜVENDESİNİZ’

CHP GENEL Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, bilgiyi elinde tutanların dünyaya hakim olduğunu belirterek, “Dünyanın yarısı 83 ailenin elinde ve bu aileler bilgi paylaşımında hızla yerlerini alıyor.  Kişisel bilgiler o kadar güvensiz ortamlarda dolaşıyor ki, hakkınızda ne kadar az şey bilirlerse o kadar güvendesiniz. Kişisel verilerle bireylerin cinsel, etnik, siyasal bilgileri toplanıyor ve tehdit olarak kullanılıyor bu bir tek sınırlardan geçiş yapan mültecilere yapılmıyor. Yaklaşık 3 milyon diye belirtilen ama 4 milyonu bulan Suriyeli ülkemizde ve bu kişilerin yüzde 85’inin tanımlı bir kimliği bile yok, şu an için en güvenli onlar, en güvensiz de biziz” diye söyledi.

ÖNCEKİ HABER

e-kitap 5 yaşında

SONRAKİ HABER

‘Gerçek bir inceleme yapıldığını düşünmüyoruz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...