29 Nisan 2012 09:24

Emeğin fimleri ‘özgürlük emek ister’ diyor

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali yedinci yılında ‘Özgürlük Emek İster’ temasıyla izleyicilerle buluşuyor. 1-7 Mayıs tarihleri arasında İstanbul, Ankara, İzmir ve bu yıl ilk kez Diyarbakır’da eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek olan festival, Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında, emekçilerin ya

Emeğin fimleri ‘özgürlük emek ister’ diyor
Paylaş

PAUL LAVERTY KONUK OLACAK

Belgesel ve kurmaca, yerli ve yabancı 50 filmi programına alan festivalin bu yılki konukların arasında Britanyalı sinemacı Paul Laverty de yer alıyor. Laverty, festival pankartıyla İstanbul Taksim’deki 1 Mayıs kutlamalarına, 2 Mayıs’taki festivalin açılış gecesine ve 3 Mayıs’ta işçi sineması üzerine bir söyleşiye katılacak. ABD’den ‘Fukishima Asla’ filminin yönetmeni Steve Zeltzer, yine ABD’den ‘Veritas: Harward’s Saklı Tarihi’ filminin yönetmeni Eunhung Shin, Hindistan’dan ‘Trans Halinde’ filminin yönetmenleri Ekta Mittal ve Yasha Swinii, Japonya’dan Fumiaki Kojima festivalin diğer konukları arasında yer alıyor.

DÜNYANIN TÜM METİN LOKUMCU’LARINA SELAM YOLLANACAK

Festivalin ana açılışı 2 Mayıs günü saat 19.00’da İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Taşkışla Kampüsü Mustafa Kemal Amfisi’nde gerçekleştirilecek. Açılışta Paul Laverty’nin senaryosunu yazdığı, Iciar Bollain imzalı, Gael Garcia Beranl’in başrolünde yer aldığı ‘Yağmuru Bile’ filmi gösterilecek. Bolivya’da su hizmetlerinin piyasalaştırılmasını sömürgecilik ve emperyalizmin tarihi temelinde çarpıcı biçimde anlatan filmin gösterimiyle geçtiğimiz yıl Hopa’da su hakkı mücadelesinde yaşamını yitiren Metin Lokumcu’ya da selam yollanmış olacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)


58 EMEK FİLMİ GÖSTERİLECEK

Festivalde bu yıl 20’si uluslararası, 38’i yerli toplam 58 film gösterilecek. Film programında hem uzun metrajlı kurmaca hem kısa metrajlı kurmaca hem de belgesel yapımlar yer alıyor. Japon işçi edebiyatının önemli yazarlarından Kobayashi Takji’nin romanından aynı adla So Yamamura tarafında beyazperdeye uyarlanan, 1900’lerin ilk yarısında Japonya’da bir yengeç işleme gemisinde çalışan işçilerin hikayesinin alnatan ‘Yengeç Gemisi’; ‘Güneşli Pazartesiler’ filminin İspanyol yönetmeni Fernando Leon de Aranoa’nın hem göçmen işçilerin yaşamı hem de orta sınıfın yoksullaşması üzerine yeni yapımı ‘Amador’; 1960’lar İngiltere’sinden kadınların öncülük ettiği bir grevin hikayesini anlatan Nigel Cole imzalı ‘Kadının Fendi’;  Şili’nin faşist bir darbeyle devrilen hallçı lideri Salvador Allende’nin mücadelesini anlatan Patricio Guzman imzalı ‘Salvador Allende’, İstanbul Davutpaşa’daki işçi kıyımını anlatan ‘Davutpaşa’nın Külleri’ (Yönetmen: Ayten Başer),  festival programında göze çarpan yapımlar arasında yer alıyor.

ÖNCEKİ HABER

Üniversitelerin tiyatro grupları festivalde buluşuyor

SONRAKİ HABER

Habil ve Kabil’e İyi Geceler Öpücüğü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...