Fransa’da eylemler dinmedi, meclis devre dışı bırakıldı
Hükümetin yasayı zorla geçirmek için parlamento onayını aradan çıkarması da yeni protesto dalgasına neden oldu.

Fransa’da Sosyalist Parti (PS) hükümetinin Çalışma Yasası’na ilişkin tarışmalı tasarıyı mecliste oylatmadan geçirme kararına tepkiler büyüyor. Dün akşamdan itibaren birçok kentte sokaklara inen on binlerce kişi kararı ‘demokrasiye darbe’ olarak değerlendirdi.
HOLLANDE İÇİN TANIDIK YÖNTEM
Fransa’da Bakanlar Kurulu, Başbakan Manuel Valls’e, ülkede büyük protestolara neden olan çalışma yasası tasarısını, meclisten oylama yapmadan geçirme hakkı tanıdı. Başbakan Valls, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Anayasa’nın 49. maddesinin 3. fıkrası uyarınca çalışma yasası tasarısını Genel Kurul’da oylamadan geçirme hakkını kullanacağını açıkladı:
“Bunu yapıyorum, bunu yapıyorlar çünkü bu projenin uzun vadede istihdamın lehine sonuç vereceğine inancımız var. Bu dışlanmış insanların iş yerine erişimini sağlayacaktır. Özellikle küçük işletmelerimiz yeni personel alımına gidecektir. Bu kanun işletmelere esneklik ve reaksiyon kabiliyeti verecektir.” dedi. Bu yetki daha önce yine Cumhurbaşkanı François Hollande tarafından tartışmalı ekonomik reform paketinin yasalaşması için kullanılmıştı.
PATRONA ÖZEL YASA
Yasayla yapılacak değişikliklerle beraber, işverenlerin çalışanlarını işten çıkarmaları, çalışma saatlerini arttırmaları kolaylaşacak ve fazla mesailere ödenen ücretler de azaltılabilecek. İşten çıkarmaların katı kurallara bağlı olduğu Fransa’da yeni yasayla beraber işverenler, zarara uğradıklarını göstermeleri durumunda çalışanları daha rahat işten çıkarabilecek. Yine tasarıya göre, günlük azami 10 saat olabilen çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılacak. Yasa tasarısı, işverenlere çalışanlarının mesai süresini artırma ve maaşlarını düşürme yetkisi verirken 18 yaşından küçük, çıraklık eğitimi alanların günlük 10 saate kadar çalıştırılmasını da öngörüyor.
POLİS EYLEMLERE SALDIRDI
Hükümetin yasayı zorla geçirmek için parlamento onayını aradan çıkarması da yeni protesto dalgasına neden oldu. Paris’te Ulusal Meclis binası önünde toplanan yüzlerce kişi Cumhurbaşkanı Hollande’a istifa çağrısı yaptı. Polis, Grenoble ve Montpellier’de göz yaşartıcı gazla ve plastik mermiyle müdahale etti. Lille, Tours ve Marsilya’da da protesto gösterileri düzenlendi. Le Parisien gazetesinin aktardığına göre Toulouse’da iki genç protestocu polis müdahalesinde yaralandı.
‘GECE AYAKTA’ EYLEMLERİ SÜRÜYOR
Ülke genelinde yasaya karşı başlayıp hükümet karşıtı protestoya dönüşen ‘Gece Ayakta’ hareketi de eylemlerine devam ediyor. Başbakan Manuel Valls’in Ulusal Meclis’te hükümetin kararını açıklamasının ardından Sosyalist Parti içindeki solcu milletvekilleri ile muhafazakâr muhalif milletvekilleri Başbakan’ı yuhalayarak tepki gösterdi. Valls, “Tartışmayı parlamentoya taşımak, inşa ettiğimiz tavizlerden vazgeçmemiz riskini getirir” dedi.
Yasanın yürürlüğe girmesi ancak hükümet aleyhine verilecek gensoru önergesiyle engellenebilecek. İki muhalif sağcı parti Salı günü gensoru önergesi vermişti. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et